Delphin Mupanda

ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ: Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ 13 ΝΕΑΡΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΩΝ/-ΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Απριλίου 2022, 12:19Εκτύπωση

Η καταδίκη 13 ακτιβιστριών/-ών του κινήματος πολιτών Lutte pour le Changement (LUCHA) από στρατιωτικό δικαστήριο στο Μπένι είναι μια επαίσχυντη προσπάθεια να φιμωθούν οι φωνές κριτικής, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η καταδίκη αυτών των 13 ακτιβιστριών/-ών απλώς και μόνο επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης αποτελεί άλλη μια ντροπιαστική προσπάθεια καταστολής της διαφωνίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Flavia Mwangovya, αναπληρώτρια διευθύντρια Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Αφρική, το Κέρας και την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

Οι ακτιβίστριες/-ιιστές, που έχουν ήδη κρατηθεί αυθαίρετα για πέντε μήνες, καταδικάστηκαν σε επιπλέον 12 μήνες φυλάκισης για τη συμμετοχή τους σε ειρηνική διαδήλωση τον περασμένο Νοέμβριο.

«Η καταδίκη αυτών των 13 ακτιβιστριών/-ών απλώς και μόνο επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης αποτελεί άλλη μια ντροπιαστική προσπάθεια καταστολής της διαφωνίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό», δήλωσε η Flavia Mwangovya, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Αφρική, το Κέρας και την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.
 

Η ποινή πρέπει να ακυρωθεί και οι εν λόγω ακτιβίστριες/-ιστές πρέπει να αφεθούν αμέσως και άνευ όρων ελεύθερες/-οι.

Flavia Mwangovya

«Η ποινή πρέπει να ακυρωθεί και οι εν λόγω ακτιβίστριες/-ιστές πρέπει να αφεθούν αμέσως και άνευ όρων ελεύθερες/-οι. Οι αρχές του Κονγκό θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα νόμιμα αιτήματα αυτών των ακτιβιστριών/-ών για αποτελεσματική προστασία των αμάχων στη σύγκρουση, αντί να τους εμποδίζουν να μιλήσουν».

«Ο πρόεδρος Tshisekedi πρέπει να άρει τους καταχρηστικούς περιορισμούς όσον αφορά τον δημόσιο χώρο με το πρόσχημα της κατάστασης πολιορκίας και να ανακαλέσει πλήρως την εξουσία που δόθηκε στα στρατιωτικά δικαστήρια να δικάζουν πολίτες, ευθυγραμμιζόμενος με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ιστορικό

Οι 13 ακτιβίστριες/-ιστές της Lucha συνελήφθησαν στις 11 Νοεμβρίου 2021 στο Μπένι κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας κατά την οποία κατήγγελλαν την αποτυχία των αρχών να προστατεύσουν τους πολίτες από θανατηφόρες επιθέσεις ένοπλων ομάδων, παρά το συνεχιζόμενο καθεστώς κατάστασης πολιορκίας.

Κρατούνται αυθαίρετα από τον Νοέμβριο του 2021, με τουλάχιστον τρεις από να έχουν αρρωστήσει σοβαρά λόγω του τραύματος της βίαιης σύλληψής τους και των κακών συνθηκών κράτησης. Δεν έχουν λάβει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Οι 13 ακτιβίστριες/-ιστές κατηγορήθηκαν για «πρόκληση σε ανυπακοή στους νόμους» και αντιμετωπίζουν τρία χρόνια φυλάκισης.

Ο πρόεδρος Félix Tshisekedi κήρηξε «κατάσταση πολιορκίας» στις επαρχίες North-Kivu και Ituri τον Μάιο του 2021 με διακηρυγμένο στόχο τη μείωση των επιθέσεων κατά των αμάχων. Ωστόσο, η εφαρμογή της οδήγησε σε κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μεταβίβασης πολιτικών και διοικητικών εξουσιών στον στρατό και την αστυνομία, της καθολικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων και της μεταφοράς της ποινικής δικαιοδοσίας επί των πολιτών σε στρατιωτικά δικαστήρια. Όλα αυτά συνιστούν παραβίαση του Συντάγματος του Κονγκό, του Αφρικανικού Χάρτη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και των Λαών και του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα στο οποίο η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει δεκάδες περιπτώσεις αυθαίρετων συλλήψεων και παράνομης κράτησης ειρηνικών ακτιβιστριών/-ιστών, δημοσιογράφων και τουλάχιστον τριών επαρχιακών βουλευτών στις δύο επαρχίες από τον Μάιο του 2021.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.