ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Αυγούστου 2021, 13:19Εκτύπωση

Το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ απογοήτευσε τους πολίτες του Αφγανιστάν καθώς αμέλησε να δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό για την παρακολούθηση των συνεχιζόμενων εγκλημάτων διεθνούς δικαίου και των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Κατά την έναρξη της σημερινής ειδικής συνόδου της Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι Ειδικές Διαδικασίες του ΟΗΕ και πλήθος άλλων εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας, ζήτησαν απερίφραστα τη δημιουργία ενός στιβαρού ερευνητικού μηχανισμού. Ένας τέτοιος μηχανισμός επιτρέπει την παρακολούθηση και την καταγραφή παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών εγκλημάτων του διεθνούς δικαίου, και συμβάλλει στην παραπομπή των υπόπτων για ποινικά αδικήματα στη δικαιοσύνη για μια δίκαιη δίκη.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις αγνοήθηκαν από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, τα οποία ενέκριναν συναινετικά ένα αδύναμο ψήφισμα που απλώς ζητά περαιτέρω εκθέσεις και ενημερώσεις από την Ύπατη Αρμοστεία τον Μάρτιο του 2022, πράγμα που ελάχιστα προσθέτει στην ήδη υπάρχουσα διαδικασία εποπτείας.

«Η ειδική σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ απέτυχε να δώσει αξιόπιστη απάντηση στην κλιμακούμενη κρίση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν. Τα κράτη-μέλη αγνόησαν τις σαφείς και επίμονες εκκλήσεις της κοινωνίας των πολιτών και των φορέων του ΟΗΕ για έναν ισχυρό μηχανισμό παρακολούθησης», δήλωσε η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Πολλοί άνθρωποι στο Αφγανιστάν κινδυνεύουν ήδη από επιθέσεις αντιποίνων. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να τους προδώσει και οφείλει να πολλαπλασιάσει επειγόντως τις προσπάθειες για να εγγυηθεί ασφαλή εκκένωση σε όσες/ους επιθυμούν να φύγουν. Τα κράτη πρέπει πλέον να προχωρήσουν και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία τους.

«Η πρόσφατη επιτόπια έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας για τη σφαγή Χαζάρων στην επαρχία Γκάζνι αποδεικνύει ότι η ικανότητα των Ταλιμπάν για δολοφονίες και βασανιστήρια δεν έχει μειωθεί.

»Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ πρέπει να διορθώσουν τη σημερινή αποτυχία όταν το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων συνεδριάσει ξανά σε λίγες εβδομάδες. Χρειάζεται επειγόντως ένας στιβαρός μηχανισμός παρακολούθησης, με εντολή τεκμηρίωσης, συλλογής και διατήρησης αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα και παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο το Αφγανιστάν».

 

Ιστορικό

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν μετά την κατάρρευση της τέως κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει την προστασία χιλιάδων ανθρώπων που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο αντιποίνων από τους Ταλιμπάν, από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους έως ακτιβιστές/ίστριες της κοινωνίας των πολιτών και υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε πώς οι Ταλιμπάν ήταν υπεύθυνοι για τη σφαγή εννέα Χαζάρων μετά την ανάληψη του ελέγχου της επαρχίας Γκάζνι τον Ιούλιο του 2021. Οι βάναυσες δολοφονίες πιθανότατα αντιπροσωπεύουν ένα μικρό κλάσμα του συνολικού φόρου αίματος που έχει επιβληθεί από τους Ταλιμπάν μέχρι σήμερα, καθώς η ομάδα έχει κόψει τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε πολλές από τις περιοχές που έχει καταλάβει, εμποδίζοντας την εμφάνιση πληροφοριών.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.