Ισραήλ

ΙΣΡΑΗΛ / ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: ΤΟ ΜΟΤΙΒΟ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΕΙ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Μαΐου 2021, 11:02Εκτύπωση

 

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιδείξει σοκαριστική αδιαφορία για τις ζωές των Παλαιστινίων αμάχων καθώς έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά αεροπορικές επιθέσεις που στοχεύουν σε κατοικίες, σκοτώνοντας ολόκληρες οικογένειες ορισμένες φορές –συμπεριλαμβανομένων παιδιών– και προκαλώντας αδικαιολόγητες καταστροφές σε περιουσίες πολιτών, κατά τη διάρκεια επιθέσεων οι οποίες δύνανται να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση έχει τεκμηριώσει τέσσερις θανατηφόρες επιθέσεις από το Ισραήλ που ξεκίνησαν σε κατοικίες χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση και καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει επειγόντως αυτές τις επιθέσεις. Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα συνεχίζει να ανεβαίνει, με τουλάχιστον 198 Παλαιστίνιους/ες να έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 58 παιδιά και πάνω από 1.220 τραυματίες. Δέκα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων 2 παιδιά, και τουλάχιστον 27 έχουν τραυματιστεί από παλαιστινιακές επιθέσεις.

«Ένα φρικιαστικό μοτίβο αναδύεται από τις αεροπορικές επιθέσεις που έχει ξεκινήσει το Ισραήλ στη Γάζα οι οποίες στοχεύουν κτίρια κατοικιών και σπίτια οικογενειών∙ σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ολόκληρες οικογένειες θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια όταν κατέρρευσαν τα κτίρια στα οποία έμεναν. Στις περιπτώσεις που καταγράφονται πιο κάτω, καμία προηγούμενη προειδοποίηση δεν δόθηκε στους άμαχους πολίτες ώστε να μπορέσουν να διαφύγουν. Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όλα τα μέρη οφείλουν να διακρίνουν μεταξύ στρατιωτικών και μη στρατιωτικών στόχων και να κατευθύνουν τις επιθέσεις τους μονάχα σε στρατιωτικούς στόχους. Κατά τη διεξαγωγή επιθέσεων, τα μέρη πρέπει να λαμβάνουν όλες τις δυνατές προφυλάξεις ώστε να ελαχιστοποιούν τις βλάβες εις βάρος αμάχων», δήλωσε ο Saleh Higazi, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Παρόλο που ο ισραηλινός στρατός δεν έχει δώσει καμία εξήγηση αναφορικά με το ποιους στρατιωτικούς στόχους στόχευε σε εκείνες τις επιθέσεις, είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς ο άνευ προειδοποίησης βομβαρδισμός κτιρίων κατοικιών γεμάτων οικογένειες αμάχων θα μπορούσε να θεωρηθεί αναλογικός σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται χρήση μεγάλων εκρηκτικών όπλων –όπως βομβαρδιστικά αεροσκάφη, που έχουν ακτίνα έκρηξης πολλών εκατοντάδων μέτρων– σε κατοικημένες περιοχές χωρίς να αναμένονται τεράστιες απώλειες σε αμάχους.

»Το Ισραήλ, πραγματοποιώντας τέτοιες επαίσχυντα θανατηφόρες επιθέσεις σε σπίτια οικογενειών χωρίς προειδοποίηση, έχει επιδείξει ανηλεή αδιαφορία για τις ζωές των Παλαιστινίων αμάχων, που ήδη από το 2007 υποφέρουν από τη συλλογική τιμωρία που έχει επιβάλει το Ισραήλ με τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι επιτίθεται μονάχα σε στρατιωτικούς στόχους και σε αυτή τη βάση έχει δικαιολογήσει τις αεροπορικές επιδρομές σε κτίρια κατοικιών. Ωστόσο, οι κάτοικοι ανέφεραν στη Διεθνή Αμνηστία ότι δεν υπήρχαν ούτε μαχητές ούτε στρατιωτικοί στόχοι στη γύρω περιοχή την ώρα της καταγραφής των επιθέσεων.

«Οι σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών ιδιοκτησιών και υποδομών είναι εγκλήματα πολέμου, καθώς και δυσανάλογες επιθέσεις. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σήμερα διεξάγει έρευνα αναφορικά με την κατάσταση στην Παλαιστίνη και πρέπει να διερευνήσει επειγόντως και αυτές τις επιθέσεις ως εγκλήματα πολέμου. Τα κράτη πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο άσκησης καθολικής δικαιοδοσίας επί όσων διαπράττουν εγκλήματα πολέμου. Η ατιμωρησία καταφέρνει μονάχα να τροφοδοτεί το μοτίβο των παράνομων επιθέσεων και της αιματοχυσίας αμάχων, που έχουμε κατ’ επανάληψη τεκμηριώσει σε προηγούμενες στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα», ανέφερε ο Saleh Higazi.

Τουλάχιστον 152 κατοικίες έχουν καταστραφεί στη Γάζα από τις 11 Μαΐου, σύμφωνα με την Al Mezan Center for Human Rights, οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Γάζα. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Δημοσίων Έργων και Στέγασης στη Γάζα, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν καταστρέψει 94 κτίρια, αποτελούμενα από 461 στεγαστικές και εμπορικές μονάδες, ενώ 285 μονάδες κατοικιών έχουν καταστραφεί ανεπανόρθωτα και έχουν καταστεί μη κατοικήσιμες.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι λόγω της καταστροφής των σπιτιών τους και περισσότεροι από 38.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 48 σχολεία της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ σε όλη τη Γάζα.

Η αδιάκριτη ρίψη ρουκετών από ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες προς μη στρατιωτικές περιοχές του Ισραήλ έχει επίσης σκοτώσει και τραυματίσει πολίτες και έχει καταστρέψει σπίτια και άλλες περιουσίες πολιτών. Οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα στο Ισραήλ είναι μη ακριβείας και η χρήση τους παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο που απαγορεύει τη χρήση όπλων που είναι εκ φύσεως αδιάκριτα. Αυτές οι επιθέσεις πρέπει επίσης να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως εγκλήματα πολέμου.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν στοιχεία ότι ο ισραηλινός στρατός είχε σκόπιμη πολιτική στόχευσης σπιτιών οικογενειών σπιτιών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2014.

Καταστροφικές επιθέσεις σε σπίτια οικογενειών

Σε ένα από τα βαρύτερα επεισόδια βομβαρδισμού από την έναρξη των τελευταίων συγκρούσεων, μεταξύ 1π.μ. και 2π.μ. στις 16 Μαΐου, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον κτιρίων και δρόμων κατοικιών στην πόλη της Γάζας. Οι επιθέσεις κατέστρεψαν εντελώς δύο κτίρια κατοικιών που ανήκαν στις οικογένειες Abu al-Ouf και al-Kolaq, σκοτώνοντας 30 άτομα, 11 εκ των οποίων παιδιά.

Το κτίριο του Υπουργείου Εργασίας της Γάζας επίσης καταστράφηκε στις επιθέσεις. Η επίθεση απέκλεισε την οδό al-Wehda, έναν από τους κύριους δρόμους που οδηγούν στο κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας το al-Shifa.

Οι οικογένειες που κατοικούσαν στο τετραώροφο κτίριο al-Ouf, το οποίο περιλάμβανε διαμερίσματα κατοικιών και καταστήματα, δεν έλαβαν καμία προηγούμενη προειδοποίηση: Θάφτηκαν κάτω από τα συντρίμμια κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ο Yousef Yassin, γιατρός από το νοσοκομείο al-Shifa, ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στη σκηνή του κτιρίου al-Ouf μετά την επίθεση και βοήθησε, μαζί με την Ερυθρά Ημισέληνο, να τραβήξουν τους/τις επιζώντες/σες από τα συντρίμμια. Περιέγραψε τη σκηνή στη Διεθνή Αμνηστία ως «τεράστια καταστροφή».

«Βοήθησα στον απεγκλωβισμό τεσσάρων νεκρών, αλλά υπήρχαν πολλά ακόμη. Ήταν πολύ σκληρό. Δεν υπήρχε προειδοποίηση, οπότε οι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο σπίτι τους καθισμένοι μαζί, και πρόκειται για μια ζωντανή, πολυσύχναστη περιοχή», είπε.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 14ης Μαΐου, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το τριώροφο κτίριο της οικογένειας al-Atar στην Μπέιτ Λάχια, σκοτώνοντας την 28χρονη Lamya Hassan Mohammed Al-Atar και τα τρία παιδιά της: τον Ισλάμ, εφτά χρονών, την Amira, έξι, και τον Mohammed, ένα μωρό οχτώ μηνών.

Ο πατέρας της Lamya, Hassan Al-Atar, αξιωματικός της πολιτικής προστασίας, είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι κατευθύνθηκε στη σκηνή της επίθεσης με ασθενοφόρο και ομάδα διάσωσης αφού ένας συγγενής τον κάλεσε για να τον ενημερώσει για την επίθεση. «Μου είπε ότι το σπίτι μας είχε βομβαρδιστεί και ότι [είχε] εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια [με] τη γυναίκα και τα παιδιά του».

»Έφτασα στο σπίτι, το οποίο αποτελείται από τρεις ορόφους –20 άνθρωποι ζουν εκεί–, προσπάθησα να βρω ανθρώπους, αλλά δεν μπορούσα. Στη συνέχεια, έφτασε η ομάδα διάσωσης για να βοηθήσει και τελικά βρήκαμε την κόρη μου, μητέρα τριών παιδιών, με τα παιδιά της, ένα από τα οποία ήταν μωρό, κάτω από μία από τις τσιμεντένιες κολόνες του σπιτιού: Όλοι τους ήταν νεκροί. Οι άλλοι κάτοικοι φαίνεται ότι κατάφεραν να ξεφύγουν από κάποιο άνοιγμα μετά τον βομβαρδισμό και να φτάσουν στο νοσοκομείο. Ήμουν σοκαρισμένος», είπε.

Ο Nader Mahmoud Mohammed Al-Thom, από τη γειτονιά αλ-Σαλατίν στην Μπέιτ Λάχια, περιέγραψε πώς το σπίτι στο οποίο ζούσε με οχτώ άλλους δέχτηκε επίθεση χωρίς προειδοποίηση λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 15ης Μαΐου.

«Δεν υπήρχε προειδοποιητικός πύραυλος, ούτε προειδοποιητική κλήση, το σπίτι βομβαρδίστηκε και ήμασταν μέσα. Δόξα τω θεώ που η πολιτική προστασία βρισκόταν κατά τύχη κοντά μας και μας έσωσε κάτω από τα ερείπια, δόξα τω θεώ, κανένας δεν πέθανε. Είχαμε τραυματισμούς αλλά όχι σοβαρούς∙ όταν βγήκα, είδα φωτιά στην είσοδο του σπιτιού, τότε το ασθενοφόρο μάς πήγε στο νοσοκομείο. Νομίζω πως τότε έχασα τις αισθήσεις μου. Δόξα τω θεώ κανείς/καμιά δεν τραυματίστηκε άσχημα, αλλά χάσαμε το σπίτι μας. Είμαστε στον δρόμο τώρα. Δεν ξέρουμε πού να πάμε, τι να κάνουμε».

Η οικογένειά του αναζήτησε καταφύγιο σε σχολείο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ, αλλά το σχολείο στο οποίο πήγαν ήταν κλειστό όταν έφτασαν και έπρεπε να κοιμηθούν έξω, στο προαύλιο. Ολόκληρο το σπίτι του καταστράφηκε, συμπεριλαμβανομένων των ρούχων, των χρημάτων, των εγγράφων του και όλων των αντικειμένων τους.

Εκτός από κτίρια κατοικιών, οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν καταστρέψει υποδομές νερού και ηλεκτρικού, καθώς και ιατρικές εγκαταστάσεις, ενώ έχουν διακόψει τις εργασίες στη μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού της Βόρειας Γάζας, που τροφοδοτεί με νερό περισσότερους από 250.000 ανθρώπους.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.