ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Οποιαδήποτε υπονόμευση των γυναικείων δικαιωμάτων στην ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν, θα προδώσει την σκληρά κατεκτημένη πρόοδο των γυναικών του Αφγανιστάν που συντελέστηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία με αφορμή τη νέα εκστρατεία στην οποία αναδεικνύεται η συναρπαστική δουλειά των γυναικών υπερασπιστριών γυναικείων δικαιωμάτων του Αφγανιστάν.
Οι 16 μέρες ακτιβισμού εναντίον της Έμφυλης Βίας είναι μία διεθνής ετήσια εκστρατεία που ξεκινάει κάθε 25 Νοεμβρίου – την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη Βίας κατά των Γυναικών- και πραγματοποιείται μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η εκστρατεία τιμά τις Υπερασπίστριες Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάθε περιοχής του κόσμου, οι οποίες πολεμάνε ενάντια στην έμφυλη διάκριση και αγωνίζονται για τα γυναικεία δικαιώματα. Καλεί τις κυβερνήσεις να θέσουν ως στόχο την πρόληψη, την έρευνα και τη δίωξη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
Έχοντας περάσει δύο δεκαετίες πολεμώντας σκληρά για να διεκδικήσουν βασικά δικαιώματα, οι Αφγανές γυναίκες, βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με την πιθανότητα να δουν τις κατακτήσεις τους υπό διαπραγμάτευση
Αυτή τη στιγμή, καθώς τα δικαιώματα των Αφγανών Γυναικών είναι σε μεγάλο κίνδυνο να θυσιαστούν στη συμφωνία ειρήνης με τους Ταλιμπάν, η Διεθνής Αμνηστία δουλεύει με τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν για να προβάλει τις γενναίες ιστορίες τους.
«Έχοντας περάσει δύο δεκαετίες πολεμώντας σκληρά για να διεκδικήσουν βασικά δικαιώματα, οι Αφγανές γυναίκες, βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με την πιθανότητα να δουν τις κατακτήσεις τους υπό διαπραγμάτευση. Τα θετικά βήματα που έχουν κάνει οι γυναίκες για τα δικαιώματα τους δεν πρέπει να αφεθούν πίσω στην ειρηνευτική διαδικασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Αφγανών και κυρίως των γυναικών και των κοριτσιών, πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε συμφωνίας,» ανέφερε η Samira Hamidi, Υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας του Αφγανιστάν.
«Από τις ιστορίες που συγκεντρώσαμε σχετικά με τις δυναμικές διαδηλώσεις, οι γυναίκες του Αφγανιστάν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για τη διασφάλιση της σταθερότητας της ειρήνης στο Αφγανιστάν. Έχουν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο για να διασφαλίσουν ότι ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δικαιοσύνη, η ακεραιότητα, τα δικαιώματα των θυμάτων και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα παραμείνουν στην ατζέντα των ειρηνευτικών διαδικασιών.»
Υπό το καθεστώς Ταλιμπάν, αρνήθηκαν στις γυναίκες και τα παιδιά μια σειρά βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την ελεύθερη μετακίνηση και την πολιτική και κοινωνική συμμετοχή.
Από όταν τερματίστηκε το καθεστώς Ταλιμπάν το 2003, έγιναν σημαντικά άλματα στα γυναικεία δικαιώματα. Τώρα, 3.3 εκατομμύρια κορίτσια έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και οι γυναίκες είναι πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συμμετέχουσες. Παρά την συνεχιζόμενη σύγκρουση, οι Αφγανές γυναίκες έγιναν δικηγόροι, γιατροί, δικαστές, δασκάλες, μηχανικοί, αθλήτριες, ακτιβίστριες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, γραφειοκράτες, επιχειρηματίες, αστυνομικοί και μέλη του στρατού.
Samira Hamidi, Υπεύθυνη Εκστρατειών Διεθνούς Αμνηστίας Αφγανιστάν
Παρόλα αυτά, παραμένουν ακόμα μεγάλα εμπόδια και προκλήσεις. Η βία κατά των γυναικών είναι έντονη και η συμμετοχή τους σε όλα τα κυβερνητικά στάδια παραμένει ελάχιστη. Σύμφωνα με τη UNICEF, 2.2 εκατομμύρια κορίτσια από το Αφγανιστάν ακόμα δεν πηγαίνουν στο σχολείο.
Αυτή τη χρονιά, οι 16 μέρες Εκστρατείας Ακτιβισμού, η Διεθνής Αμνηστία δίνει ένα βήμα στις γυναίκες πολιτικούς και τις ακτιβίστριες από την Καμπούλ και άλλες περιοχές, οι οποίες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία των δικαιωμάτων των Αφγανών γυναικών. Αυτές οι γυναίκες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ειρήνη στη χώρα, όπου οι γυναίκες θα μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους ως πολίτες, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία και την ανεξαρτησία.
«Μία σταθερή, βιώσιμη ειρήνη πρέπει να συμπεριλάβει και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην κοινωνία του Αφγανιστάν. Οι γυναίκες βρίσκονται μεταξύ εκείνων που έχουν υποφέρει περισσότερο και η πλήρης συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές διαδικασίες είναι οπωσδήποτε απαραίτητη,» ανέφερε η Samira Hamidi.
«Η πρόοδος που έχει συντελεστεί από τις γυναίκες ξεκινάει την αποκατάσταση της σχεδόν ολικής εξαίρεσης των γυναικών, την οποία βίωναν στο παρελθόν, και δείχνει πόσο κεντρικός είναι ο ρόλος του για το μέλλον της χώρας. Βέβαια αρκετή δουλειά ακόμα πρέπει να γίνει. Οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνης γίνει δεν πρέπει μόνο να διασφαλίσει τα μέχρι στιγμή κατεκτημένα αλλά και να δεσμευτεί στην περαιτέρω προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών του Αφγανιστάν.»