ΤΥΝΗΣΙΑ: Η ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ
Ο Πρόεδρος της Τυνησίας Kais Saied ανακοίνωσε τη θέση του υπέρ της συνέχισης των εκτελέσεων κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας τη Δευτέρα, δηλώνοντας ότι «η δολοφονία αξίζει τη θανατική ποινή». Έκανε αυτή την παρατήρηση μετά την πρόσφατη δολοφονία κοριτσιού στο Ain Zaghouan. Απαντώντας στην ανακοίνωση, η Amna Guellali, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε:
«Η Τυνησία δεν έχει πραγματοποιήσει καμία εκτέλεση από το 1991. Η ανακοίνωση του Προέδρου υπέρ της θανατικής ποινής είναι σοκαριστική και έρχεται σε αντίθεση με την καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες πρακτική της μη διεξαγωγής εκτελέσεων. Ο Πρόεδρος Saied είναι ο πρώτος πρόεδρος που ανακοίνωσε ποτέ την πρόθεσή του να επιβάλει θανατικές ποινές στην Τυνησία.
Η ανακοίνωση του Προέδρου υπέρ της θανατικής ποινής είναι σοκαριστική και έρχεται σε αντίθεση με την καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες πρακτική της μη διεξαγωγής εκτελέσεων.
Amna Guellali, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
«Η επανεκκίνηση των εκτελέσεων θα συνιστούσε ένα χαστούκι σε όλη την πρόοδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει σημειώσει η χώρα μέχρι στιγμής. Καλούμε τον Πρόεδρο της Τυνησίας να αντιστρέψει αμέσως την ανησυχητική του ανακοίνωση, η οποία θα συνιστούσε μια οπισθοχώρηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τυνησία αντί για πρόοδο. Καλούμε επίσης την κυβέρνηση της Τυνησίας να θεσπίσει αμέσως ένα επίσημο μορατόριουμ για τις εκτελέσεις με σκοπό την κατάργηση της θανατικής ποινής.»
Καλούμε τον Πρόεδρο της Τυνησίας να αντιστρέψει αμέσως την ανησυχητική του ανακοίνωση, η οποία θα συνιστούσε μια οπισθοχώρηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τυνησία αντί για πρόοδο.
Amna Guellali
«Χωρίς αμφιβολία, η δολοφονία είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα και οι δράστες πρέπει να αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη. Όσο και αν είναι φρικτά τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία δικαιολογία για τη δολοφονία ενός ανθρώπου. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι η θανατική ποινή αποτρέπει το έγκλημα πιο αποτελεσματικά από μια ποινή φυλάκισης μετά από μια δίκαιη δίκη.
Υπόβαθρο
Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς εξαίρεση ανεξάρτητα από τη φύση του εγκλήματος, τα χαρακτηριστικά του δράστη ή τη μέθοδο που χρησιμοποιεί το κράτος για την εκτέλεση του κρατουμένου. Η θανατική ποινή αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, όπως διακηρύσσεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – πρόκειται για την απολύτως σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία.
Από το 2012 η Τυνησία ψηφίζει υπέρ του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με ένα μορατόριουμ για τη χρήση της θανατικής ποινής