ΓΑΛΛΙΑ: ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΔΕΙΞΕ ΣΥΜΠΟΝΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Μετά την απόφαση του Εισαγγελέα να αποσύρει την έφεσή κατά της αθώωσής της, η 76χρονη Martine Landry, η οποία αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ με την κατηγορία της «διευκόλυνσης της παράτυπης εισόδου» προσφύγων, αιτούντων/ουσών άσυλο και μεταναστών/ριών, επειδή βοήθησε δύο 15χρονους να φτάσουν σε αστυνομικό τμήμα στα γαλλοιταλικά σύνορα, δήλωσε:
«Αυτή η απόφαση είναι μια μεγάλη ανακούφιση. Ήμουν πεπεισμένη ότι είχα το δικαίωμα να βοηθήσω αυτά τα παιδιά. Βλέποντας τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών/ριών, έκανα το καθήκον μου ως πολίτης να τους βοηθήσω όσο περισσότερο μπορούσα. Η απόφαση αυτή δεν ήταν μόνο μια νίκη για μένα αλλά και για το κίνημα αλληλεγγύης.»
Η Lola Schulmann, υπεύθυνη για τη συνηγορία προσφύγων και μεταναστών/ριών στη Διεθνή Αμνηστία της Γαλλίας, δήλωσε: «Αποσύροντας τις κατηγορίες, η Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι η δίωξη της Martine Landry δεν έπρεπε να είχε συμβεί εξ αρχής. Αυτή η απόφαση απόσυρσης ήταν σωστή και απαραίτητη. Η Martine Landry και άλλοι άνθρωποι που έχουν εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες/ριες και τους πρόσφυγες δεν πρέπει να παρενοχλούνται και να εκφοβίζονται, πόσο μάλλον μέσω της κατάχρησης του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.»
Η Laure Palun, διευθύντρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης Anafé, δήλωσε: «Η Martine Landry δεν έπρεπε ποτέ να είχε διωχθεί. Αυτή η απόφαση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι μια ανακούφιση για την Martine Landry και ένα σημάδι ελπίδας για όλους αυτούς και όλες αυτές που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών/ριών. Ωστόσο, ορισμένοι/ες εξακολουθούν να διώκονται για παρόμοιες ενέργειες. Πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε, να αφαιρέσουμε το «έγκλημα αλληλεγγύης» από τα καταστατικά βιβλία και να καταστήσουμε αδύνατη τη δίωξη ανθρώπων των οποίων οι ενέργειες υποκινούνται από αισθήματα αλληλεγγύης.»
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η Martine Landry είναι η 76χρονη, συνταξιούχος ακτιβίστρια στη Διεθνή Αμνηστία της Γαλλίας, η οποία διώχθηκε για «διευκόλυνση της παράτυπης εισόδου» δύο 15χρονων από τη Γουινέα το 2017. Αφού αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό, ο Εισαγγελέας άσκησε έφεση στην απόφαση και η Martine αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών και πρόστιμο 30.000 €. Η χτεσινή απόσυρση έδωσε ένα τέλος σε τρία χρόνια συνεχιζόμενης παρενόχλησης και αβεβαιότητας για τη Martine.