ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΝΑ ΜΗ ΔΟΘΟΥΝ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Μαρτίου 2020, 16:25Εκτύπωση

Καθώς το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ετοιμάζεται να ψηφίσει έναν νέο νόμο τη Δευτέρα που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να κυβερνά με διατάγματα χωρίς ουσιαστική επίβλεψη και χωρίς σαφή ημερομηνία λήξης ή περιοδικές αναθεωρήσεις κατά την κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο David Vig, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας της Ουγγαρίας, δήλωσε:

 «Αυτό το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει μια αόριστη και ανεξέλεγκτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα δώσει στον Βίκτορ Όρμπαν και την κυβέρνησή του λευκή επιταγή για τον περιορισμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αυτός όμως δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της πολύ πραγματικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19.»

Αυτό το νομοσχέδιο θα δώσει στον Βίκτορ Όρμπαν και την κυβέρνησή του λευκή επιταγή για τον περιορισμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων
David Vig, Διεθνής Αμνηστία Ουγγαρίας

 

Χρειαζόμαστε ισχυρές εγγυήσεις για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα μέτρα περιορισμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων που λαμβάνονται κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι απολύτως απαραίτητα και ανάλογα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτός ο νέος νόμος δεν πρέπει να παρέχει απεριόριστες εξουσίες στην κυβέρνηση να κυβερνήσει με διατάγματα πέραν ​​της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, ο Βίκτορ Όρμπαν έχει προωθήσει μια οπισθοχώρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία, προάγοντας την εχθρότητα προς τις περιθωριοποιημένες ομάδες και προσπαθώντας να φιμώσει τις φωνές της Ουγγαρίας που ασκούν κριτική

David Vig, Διεθνής Αμνηστία Ουγγαρίας

«Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, ο Βίκτορ Ορμπάν έχει προωθήσει μια οπισθοχώρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία, προάγοντας την εχθρότητα προς τις περιθωριοποιημένες ομάδες και προσπαθώντας να φιμώσει τις φωνές της Ουγγαρίας που ασκούν κριτική. Αν επιτραπεί στην κυβέρνησή του να κυβερνά με διατάγματα πιθανώς θα επιταχύνει την επαναφορά της ανωτέρω κατάστασης.»

Ιστορικό

Τα σχέδια για τον νέο νόμο έχουν δεχτεί διεθνή κριτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, το κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει τον νέο νόμο ο οποίος έχει δύο πυλώνες προβλέψεων. Πρώτον, επιδιώκει μια κοινοβουλευτική εντολή προς την κυβέρνηση για να κυβερνά με διατάγματα χωρίς ρήτρα λήξης της ισχύος ή οποιαδήποτε άλλη πρόβλεψη που θα εγγυάται ότι το κοινοβούλιο μπορεί να ασκήσει το ρόλο της αποτελεσματικής εποπτείας.

Δεύτερον, ο νόμος δημιουργεί δύο νέα εγκλήματα που είναι ασυμβίβαστα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα διεθνή πρότυπα. Όποιος/α δημοσιεύει ψευδή ή διαστρεβλωμένα  γεγονότα που παρεμβαίνουν στην «επιτυχή προστασία» του κοινού - ή που «προκαλούν πανικό ή αναταραχή» στο κοινό – μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως πέντε χρόνια.

Όποιος/α παρεμβαίνει στη λειτουργία μιας καραντίνας ή απομόνωσης ενδέχεται να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως πέντε χρόνια, μια ποινή που αυξάνεται σε οκτώ χρόνια εάν κάποιος ως αποτέλεσμα πεθάνει.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.