ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΞΑΡΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Μαρτίου 2020, 10:17Εκτύπωση

Εν μέσω των αυξανόμενων φόβων για την εξάπλωση του κοροναϊού (COVID-19) στις υπερπλήρεις φυλακές της Αιγύπτου, οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους τους ακτιβιστές/ριες και τους υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων που κρατούνται αποκλειστικά για την ειρηνική έκφραση των απόψεών τους, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα.

Οι αρχές θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποφυλάκισης των προφυλακισθέντων και των κρατουμένων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι/ες στην ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και των ηλικιωμένων, ως μέσο για τη μείωση του πληθυσμού των φυλακών και για  να αποφευχθεί ενδεχόμενος κίνδυνος. Θα πρέπει επίσης να εξετάσουν την υιοθέτηση μη στερητικών της ελευθερίας μέτρων για άτομα που κατηγορούνται για μη βίαια αδικήματα.

«Οι αρχές της Αιγύπτου πρέπει να παρακινηθούν από τον κίνδυνο της διασποράς του COVID-19 στις φυλακές για να εκπληρώσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους και να αποφυλακίσουν χιλιάδες ακτιβιστές/ριες, υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και ανθρώπους που ασκούν ειρηνική κριτική, που κρατούνται απλά επειδή εκφράζουν τις απόψεις τους ή επειδή διαμαρτύρονται ειρηνικά. Αυτά τα άτομα δεν θα έπρεπε εξαρχής να βρίσκονται στη φυλακή,» δήλωσε ο Philip Luther, Διευθυντής Έρευνας και Συνηγορίας της Διεθνούς Αμνηστίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Επιπλέον, δεδομένου ότι υπάρχουν πλήρως τεκμηριωμένες ανησυχίες ότι οι αιγυπτιακές φυλακές είναι υπερπλήρεις και πάσχουν από φτωχή υγειονομική περίθαλψη και υγιεινή, καθώς και κακές συνθήκες αποχέτευσης, οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των κρατουμένων που κρατούνται σε προφυλάκιση καθώς και των κρατουμένων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην ασθένεια, όπως άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και οι ηλικιωμένοι. Οι αρχές υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι όλοι όσοι βρίσκονται υπό κράτηση λαμβάνουν επαρκή ιατρική περίθαλψη
Philip Luther

«Τα εθνικά κινήματα ακτιβιστών/ριών, όπως το Free Zyad Elelaimy και το Free Ramy Shaath, ζητούν επίσης την απελευθέρωση των κρατουμένων που βρίσκονται σε προφυλάκιση, των ατόμων που κρατούνται για μη βίαια αδικήματα και των κρατούμενων με προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, οι πληθυσμοί των φυλακών είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε μολυσματικές ασθένειες όπως το COVID-19 και οι συνθήκες κράτησης μπορούν να επιτείνουν τους κινδύνους. Αυτοί περιλαμβάνουν τον κίνδυνο υψηλότερων ποσοστών μετάδοσης, ιδίως σε υπερπλήρεις φυλακές και όταν τα συστήματα υγείας είναι χαμηλότερης ποιότητας από ό,τι στην κοινότητα. Η Διεθνής Αμνηστία έχει προηγουμένως καταγράψει τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης σε αρκετές φυλακές, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης επαρκούς ιατρικής περίθαλψης.

  Στις 18 Μαρτίου, τέσσερις γυναίκες - οι Laila Soueif, Ahdaf Soueif, Mona Seif και Rabab el-Mahdi - συνελήφθησαν από υπηρεσίες ασφαλείας μπροστά στο κτίριο του Υπουργικού Συμβουλίου στο Κάιρο. Ένας εισαγγελέας τις κατηγόρησε ότι «υποκίνησαν διαμαρτυρία», «διέδωσαν ψευδείς πληροφορίες» και «κατείχαν υλικό που διαδίδει ψευδείς πληροφορίες». Στη συνέχεια διέταξε την αποφυλάκισή τους ενόσω εκκρεμούν οι έρευνες, με εγγύηση 5.000 αιγυπτιακών λιρών (περίπου 320 δολάρια). Αν και κατέβαλαν την πληρωμή για την εγγύηση την ίδια μέρα, παρέμειναν σε κράτηση κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς νομικούς λόγους. Στις 19 Μαρτίου, οι αρχές μεταβίβασαν τη Laila Soueif στο κτίριο της Ανώτατης Εισαγγελίας της Κρατικής Ασφάλειας στο Νέο Κάιρο, όπου ένας εισαγγελέας διέταξε την απελευθέρωσή της υπό την εγγύηση 3.000 αιγυπτιακών λιρών (περίπου 190 δολάρια). Και οι τέσσερις απελευθερώθηκαν εκείνο το βράδυ.

Την ίδια ημέρα, η Ανώτατη Εισαγγελία Κρατικής Ασφάλειας διέταξε επίσης την απελευθέρωση 15 πολιτικών και ακτιβιστών/ριών που είχαν τεθεί υπό αυθαίρετη κράτηση για μήνες.

Χιλιάδες άνθρωποι τέθηκαν αυθαίρετα τα τελευταία έξι χρόνια σε μακροχρόνια προφυλάκιση, η οποία συχνά υπερβαίνει το διετές νόμιμο όριο βάσει του αιγυπτιακού δικαίου. Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση σχετικά με την Ανώτατη Εισαγγελία Κρατικής Ασφάλειας που δείχνει πώς οι αιγυπτιακές αρχές χρησιμοποιούν την προφυλάκιση ως εναλλακτική λύση στη διοικητική κράτηση προκειμένου να προφυλακίσουν χιλιάδες αντίπαλους και ανθρώπους που ασκούν κριτική.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η προφυλάκιση πρέπει να αποτελεί έκτακτο μέτρο που χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση όταν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος απόδρασης, βλάβης σε άλλους/ες ή παρεμβολής στα αποδεικτικά στοιχεία ή έρευνα που δεν μπορεί να αρθεί με άλλα μέσα. Το τεκμήριο της απελευθέρωσης ενόσω εκκρεμεί η δίκη βασίζεται στο τεκμήριο αθωότητας, το οποίο κατοχυρώνεται στο διεθνές δίκαιο και αναγνωρίζεται στο αιγυπτιακό σύνταγμα.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.