6 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΩ ΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ COVID-19

Δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου 2020, 13:29Εκτύπωση

Στην περίοδο του κοροναϊού και του περιορισμού των κοινωνικών επαφών, #ΜένουμεΣπίτι. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε από το σπίτι για να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αναπτύξει δεξιότητες που προάγουν την ισότητα και τον σεβασμό στην κοινότητά σας και σε όλο τον κόσμο. Γιατί να μην χρησιμοποιήσετε το χρόνο σας έξυπνα;

1. Μοιραστείτε κάτι ελπιδοφόρο και θετικό

 

Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε όλες τις ειδήσεις αυτή τη στιγμή. Γιατί να μην μοιραστείτε κάτι θετικό, όπως ένα βίντεο των ανθρώπων που δείχνουν αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας ή μια καλή είδηση που βρήκατε online;

Δείτε για παράδειγμα αυτό το βίντεο: https://www.facebook.com/amnestygreece/videos/198101041449363/

2. Μορφωθείτε
 

Χρησιμοποιήστε το χρόνο σας με σύνεση - υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά υλικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα που μπορείτε να μελετήσετε.Έχουμε μια ολόκληρη ακαδημία μαθημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα αφιερωμένη ακριβώς σε αυτό. Λάβετε και εσείς ιμέρος!
Μπορείτε:

  •      Να δείτε ένα μάθημα εισαγωγής σχετικά με τις βασικές έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  •      Να μετατρέψετε τον εαυτό σας σε παράγοντα αλλαγής.    
  •      Να μάθετε πώς να προστατεύεστε ηλεκτρονικά και να προωθήσετε την ψηφιακή ασφάλεια.    
  •      Γνωρίστε ακτιβιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων.    
  •      Να μάθετε τι είναι ένας/μια υπερασπιστής/ρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πως μπορείτε να γίνετε ένας/μία και εσείς.    

Παρακολουθήστε τη σελίδα μας για την εκπαίδευση εδώ και τις σχετικές αναρτήσεις μας στα κοινωνικά μας δίκτυα, όπου σας προτείνουμε και διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με το hashtag #EgoKiEsyMazi.

3. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Amnesty.gr και υπογράψτε μια έκκληση

 

Οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων εξακολουθούν να συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Εκμεταλλευτείτε αυτή τη φορά για να αναλάβετε δράση και να εκφράσετε την άποψή σας.

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας με όλες τις εκκλήσεις μας εδώ, και υπογράψτε για την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, να αποσύρουν οι ΗΠΑ τις κατηγορίες εναντίον του Julian Assange, να χορηγηθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους αιτούντες/ούσες άσυλο και τα παιδιά παράτυπων μεταναστών/ριών, να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον της Sarah και του Sean, να αποσυρθεί η TripAdvisor από τους παράνουμους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, και αρκετές ακόμα!

4. Μάθετε από YouTube tutorials

 
Προσπαθήσαμε να ενσωματώσουμε ορισμένα σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βίντεο με δυνατότητα προβολής. Διδάξτε τον εαυτό σας πώς να εντοπίζετε fake news ή πως να διαμαρτύρεστε ειρηνικά:
 

5. Βοηθήστε τους γύρω σας με την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

 

Εάν είστε καλοί/ες στη χρήση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορείτε να βοηθήσετε όσους/ες δεν  είναι. Καθοδηγήστε τους ανθρώπους στη χρήση εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων και κοινωνικών μέσων. Καλέστε τους/τις για να τους/τις δείξετε από απόσταση πώς να αναζητήσουν βοήθεια, να βρουν αξιόπιστες πηγές και συμβουλές online. Βοηθήστε τους/τις να βρουν κοινότητες και  ανθρώπους online όπου θα μπορούν να επικοινωνούν.

6. Δείξτε αλληλεγγύη και φροντίστε τους άλλους/ες

 

Σε εποχές όπως αυτή, υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε τους γύρω σας. Για παράδειγμα:
 

  • Ακολουθήστε τις οδηγίες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και τις οδηγίες περιορισμού των κοινωνικών επαφών. Βοηθούν στην προστασία των πιο ευάλωτων ατόμων στις κοινότητές σας και διευκολύνουν τους υγειονομικούς και τα νοσοκομεία, που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα.
  • Προσφέρετε τηλεφωνική, διαδικτυακή και συναισθηματική υποστήριξη στους άλλους ανθρώπους. Ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι πολύ μοναχικός για πολλούς και πολλές. Καλέστε τους στο τηλέφωνο, στείλτε τους μηνύματα, θυμίστε τους ότι είστε εκεί.
  • Βοηθήστε στον περιορισμό της διάδοσης της παραπληροφόρησης και τη συνειδητοποίηση σχετικά με τα βασικά ζητήματα, κοινοποιώντας τις οδηγίες των ειδικών και αξιόπιστων πηγών.
  • Μοιραστείτε τα είδη πρώτης ανάγκης, να είστε προσεκτικοί/ές κατά την αγορά τους και να προσφέρετε βοήθεια σε άτομα που έχουν λιγότερη δυνατότητα πρόσβασης σε απαραίτητα αγαθά που είναι σε μεγάλη ζήτηση.    

Και θυμηθείτε, ό, τι κι αν κάνετε: Μείνετε ασφαλείς, μείνετε μαζί!

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.