ΙΡΑΝ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 100 ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ/ΡΙΕΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
Βίντεο ντοκουμέντα, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων από ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί και πληροφορίες που συλλέχθηκαν από τους ακτιβιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων εκτός Ιράν, αποκαλύπτουν ένα τρομερό σχέδιο παράνομων δολοφονιών από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες χρησιμοποίησαν υπερβολική και θανάσιμη βία για να συντρίψουν ειρηνικές, σε μεγάλο βαθμό, διαδηλώσεις σε περισσότερες από 100 πόλεις σε ολόκληρο το Ιράν, που πυροδοτήθηκαν μετά την αύξηση στις τιμές των καυσίμων στις 15 Νοεμβρίου, όπως δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Τουλάχιστον 106 διαδηλωτές σε 21 πόλεις έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με αξιόπιστες εκθέσεις που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία. Η οργάνωση πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός των θανάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, με κάποιες αναφορές που υποδηλώνουν ότι έχουν σκοτωθεί μέχρι 200. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μόνο ελάχιστους θανάτους διαδηλωτών/ριων, καθώς και τους θανάτους τουλάχιστον τεσσάρων μελών των δυνάμεων ασφαλείας.
Τα βίντεο ντοκουμέντα δείχνουν δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα, κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις και να χτυπούν τους διαδηλωτές/ριες με γκλομπ. Οι εικόνες των περιβλημάτων σφαίρας που βρέθηκαν στο έδαφος μετά τα συγκρούσεις, καθώς και ο υψηλός αριθμός θανάτων ως αποτέλεσμα, δείχνουν ότι χρησιμοποιούσαν πραγματικά πυρά.
Οι αρχές πρέπει να τερματίσουν αμέσως αυτή τη βίαιη και θανάσιμη καταστολή και να δείξουν σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή
Philip Luther, Διευθυντής Έρευνας και Συνηγορίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη Διεθνή Αμνηστία
«Η συχνότητα και η επιμονή χρήσης θανάσιμης βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών/ριων σε αυτές και σε προηγούμενες μαζικές διαδηλώσεις καθώς και η συστηματική ατιμωρησία των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώνουν διαδηλωτές εγείρουν σοβαρούς φόβους ότι η σκόπιμη θανάσιμη χρήση πυροβόλων όπλων για να διαλύονται οι διαδηλώσεις αποτελεί κομμάτι της κρατικής πολιτικής.»
Κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ali Khamenei, έχουν κάνει δηλώσεις περιγράφοντας τους διαδηλωτές/ριες ως «κακοποιούς» και δίνουν στις δυνάμεις ασφαλείας το πράσινο φως για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι δυνάμεις ασφαλείας μπορούν να στραφούν στη χρήση θανάσιμης βίας μόνο όταν είναι απολύτως αναπόφευκτη για την προστασία από την επικείμενη απειλή θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης τις ιρανικές αρχές να σεβαστούν τα δικαιώματα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικά και στην ελευθερία της έκφρασης, μεταξύ άλλων με την άρση της σχεδόν ολικής απαγόρευσης στην πρόσβαση στο διαδίκτυο, η οποία έχει ως στόχο να περιορίσει τη ροή πληροφοριών σχετικά με την καταστολή στον έξω κόσμο.
Εκατοντάδες διαδηλωτές/ριες απέκλεισαν τους δρόμους, χρησιμοποιώντας τα παρκαρισμένα αυτοκίνητά τους ως μορφή διαμαρτυρίας. Τα επαληθευμένα βίντεο ντοκουμέντα που εξετάστηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία δείχνουν τζάμια καταστρέφουν τα αυτοκίνητα με τους οδηγούς ακόμα μέσα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που επιβεβαιώνονται από βίντεο που έχουν ελεγχθεί από την Διεθνή Αμνηστία, οι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν επίσης το πλήθος των ανθρώπων από στέγες και, σε μια περίπτωση, από ελικόπτερο.
Ενώ οι περισσότερες από τις διαδηλώσεις φαίνεται ότι ήταν ειρηνικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς η καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας κλιμακώθηκε, ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών/ριων στράφηκε σε ρίψη πετρών και στην πρόκληση πυρκαγιών και ζημιών σε τράπεζες και σχολές.
«Ακόμη και αν μια μικρή μειοψηφία διαδηλωτών/ριων έχουν καταφύγει στη βία, η αστυνομία πρέπει πάντα να έχει αυτοσυγκράτηση και να μην χρησιμοποιεί περισσότερη δύναμη από ό, τι είναι απολύτως αναγκαία, αναλογική και νόμιμη ως απάντηση στη βία που αντιμετωπίζει. Η βία από μερικά άτομα δεν δικαιολογεί μια ευρεία απερίσκεπτη αντίδραση», δήλωσε ο Philip Luther.
Αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν νεκρά σώματα και τραυματίες από δρόμους και νοσοκομεία. Σύμφωνα με ένα πρότυπο που ακολουθεί τις πρακτικές του παρελθόντος, οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας αρνήθηκαν να επιστρέψουν τα σώματα πολλών θυμάτων στις οικογένειές τους ή αναγκάστηκαν οι οικογένειες να θάψουν τους αγαπημένους τους με βιαστικό τρόπο και χωρίς ανεξάρτητη αυτοψία για να προσδιορίσουν τα αίτια και τις περιστάσεις των θανάτων. Αυτό είναι αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα για τη διερεύνηση των παράνομων δολοφονιών.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι, από τις 17 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές/ριες συνελήφθησαν μετά την έναρξη των διαδηλώσεων.
Μεταξύ των κρατουμένων είναι η υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sepideh Gholian, η οποία συνελήφθη στις 17 Νοεμβρίου μετά την ειρηνική της συμμετοχή στις διαδηλώσεις, κρατώντας μια πινακίδα για τις τιμές της βενζίνης. Τα ίχνη της προς το παρόν έχουν χαθεί και η Διεθνής Αμνηστία φοβάται ότι κινδυνεύει από βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, από τη στιγμή που ήρθαν στο φως οι απαράδεκτες πρακτικές των αρχών για το βασανισμό των κρατουμένων υπερασπιστών/ριων των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
«Όποιος/α κρατείται αποκλειστικά και μόνο για την ειρηνική συμμετοχή σε διαδηλώσεις, εκφράζοντας την υποστήριξή του/της προς αυτές ή επικρίνοντας τις αρχές, πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως και άνευ όρων. Όλοι/ες οι κρατούμενοι/ες πρέπει να προστατεύονται από τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης», δήλωσε ο Philip Luther.
Η οργάνωση καλεί τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ και της ΕΕ, για να υποχρεώσει τις ιρανικές αρχές να λογοδοτήσουν για τη διεξαγωγή παράνομων δολοφονιών και για την καταστολή του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης και ειρηνικής συναθροίσεως.
Διακοπή του Internet
Στις 16 Νοεμβρίου, λιγότερο από μια ημέρα μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, οι αρχές άρχισαν να επιβάλλουν το κλείσιμο του διαδικτύου, κλείνοντας σχεδόν όλα τα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας για τους ανθρώπους στο Ιράν. Η προκύπτουσα διακοπή πληροφοριών είναι μια σκόπιμη απόπειρα των αρχών να εμποδίσουν τους ανθρώπους να κοινοποιούν εικόνες και βίντεο από τη θανάσιμη βία που χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ NetBlocks, η σύνδεση του Ιράν με τον έξω κόσμο έχει πέσει στο 4% των συνήθων επιπέδων από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις. Όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν αποσυνδεθεί και υπάρχει σχεδόν συνολική εθνική διακοπή δικτύου και τηλεπικοινωνιών, παρόλο που ορισμένοι χρήστες/ριες εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω της χρήσης εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN) και άλλων μέσων.
«Η διακοπή των επικοινωνιών μέσω του διαδικτύου αποτελεί συστηματική επίθεση στο δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και υποδηλώνει ότι οι αρχές έχουν κάτι να κρύψουν. Οι ιρανικές αρχές πρέπει να άρουν αμέσως όλους τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, επιτρέποντας στους ανθρώπους να μοιράζονται πληροφορίες και να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους», δήλωσε ο Philip Luther.
Οι ιρανικές αρχές πρέπει να άρουν αμέσως όλους τους περιορισμούς στην πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, επιτρέποντας στους ανθρώπους να μοιράζονται πληροφορίες και να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους
Philip Luther, Διευθυντής Έρευνας και Συνηγορίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη Διεθνή Αμνηστία
Συστηματική και συντονισμένη καταστολή
Διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο ανώτατος ηγέτης, πρόεδρος και επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας, δαιμονοποίησαν τους διαδηλωτές/ριες και προειδοποίησαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα τους/τις αντιμετωπίσουν με βία.
Στις 16 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι οι αρχές δεν θα δείχνουν πλέον «ανοχή» και «αυτοέλεγχο» προς τους διαδηλωτές, παρά τις αυξανόμενες αναφορές για θανάτους διαδηλωτών.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις 17 Νοεμβρίου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν περιέγραψε τους διαδηλωτές/ριες ως «κακοποιούς» που υποκινούνται στη βία από τους αντεπαναστάτες και τους ξένους εχθρούς του Ιράν. Έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να «εκτελέσουν τα καθήκοντά τους» για να τερματίσουν τις διαδηλώσεις, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για τη βιαιότητα να συνεχιστεί.
Τα δικαστικά σώματα και τα σώματα ασφαλείας έχουν επίσης στείλει μαζικά απειλητικά μηνύματα που προειδοποιούν τους ανθρώπους να παραμένουν μακριά από «παράνομες συγκεντρώσεις» αλλιώς θα αντιμετωπίζουν νομική δίωξη.
«Αντί να δίνουν το πράσινο φως στη βία, οι ιρανικές αρχές πρέπει να ελέγξουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους για να αποτρέψουν την περαιτέρω αιματοχυσία. Το μακροχρόνιο πρότυπο ατιμωρησίας για παράνομες δολοφονίες και τραυματισμούς στο Ιράν θα συνεχιστεί εάν δεν διεξαχθούν ανεξάρτητες έρευνες σε όλες τις υποψίες για αυθαίρετη και καταχρηστική χρήση βίας και σε όσους/ες διαπράττουν τέτοιου είδους σοβαρά εγκλήματα και παραβιάσεις», δήλωσε ο Philip Luther.
«Τα Ηνωμένα Έθνη και τα μεμονωμένα κράτη μέλη πρέπει να καταγγείλουν δημοσίως την αιματηρή καταστολή του Ιράν. Πρέπει να πιέσουν τις ιρανικές αρχές να δώσουν πρόσβαση σε ανεξάρτητους παρατηρητές/ριες ανθρώπινων δικαιωμάτων στα νοσοκομεία και τα κέντρα κράτησης στη χώρα, να άρουν το μπλοκάρισμα του Διαδικτύου και να καλέσουν τους κατόχους εντολής του ΟΗΕ να διεξάγουν επισκέψεις διερεύνησης».
Ιστορικό
Διαμαρτυρίες ξέσπασαν στις 15 Νοεμβρίου μετά από ξαφνική κυβερνητική ανακοίνωση σχετικά με την αύξηση των τιμών των καυσίμων, η οποία θα έχει επιζήμιες συνέπειες για τους ανθρώπους που ήδη αγωνίζονται εν μέσω της οικονομικής κρίσης του Ιράν. Ορισμένοι/ες διαδηλωτές/ριες έχουν υιοθετήσει συνθήματα που ζητούν τη ριζική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και ορισμένοι/ες έχουν κάψει αφίσες των σημερινών και πρώην ανώτατων ηγετών του Ιράν.
Παρακάτω παρουσιάζεται μια καταγραφή, ανά πόλη και επαρχία, των 106 θανάτων που αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής στην Διεθνή Αμνηστία. Η οργάνωση έλαβε τις πληροφορίες από αναφορές των οποίων την αξιοπιστία και ακρίβεια έχει διαπιστώσει με συνέντευξη δημοσιογράφων και ακτιβιστών/ριων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που συμμετείχαν στη συγκέντρωσή τους. Εν συνεχεία έχουν διασταυρωθεί οι πληροφορίες.
1. Abadan, Khuzestan province: 2
2. Ahvaz, Khuzestan province: 2
3. Bandar-e Mahshahr and its suburbs, Khuzestan province: 14
4. Behbahan, Khuzestan province: 8
5. Boukan, West Azerbaijan province: 4
6. Boumehen, Tehran province: 2
7. Esfahan, Esfahan province: 1
8. Islamshahr, Tehran province: 1
9. Javanroud, Kermanshah province: 14
10. Karaj, Alborz province: 4
11. Kermanshah, Kermanshah province: 16
12. Khoramshahr, Khorramshahr province: 3
13. Mariwan, Kurdistan province: 9
14. Ramhormoz, Khuzestan province: 6
15. Robatkarim, Tehran province: 4
16. Sadra, Fars province: 6
17. Sanandaj, Kurdistan province: 1
18. Shahriyar, Tehran Province: 1
19. Shiraz, Fars province: 6
20. Sirjan, Kerman province: 1
21. Tehran, Tehran province: 1
Η Διεθνής Αμνηστία εργάζεται με σκοπό να πιστοποιήσει περαιτέρω εκθέσεις θανάτων σε ολόκληρο το Ιράν.