ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ/ΕΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ/ΡΙΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2019, 12:30Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ξεκινήσει τον «Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων», τη μεγαλύτερη εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο, η οποία φέτος προασπίζει τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων ακτιβιστών/ριων.

Αυτή τη χρονιά ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων, η εμβληματική εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Αμνηστίας, προασπίζει νέους/ες ακτιβιστές/ριες που έρχονται αντιμέτωποι/ες με τις μεγαλύτερες κρίσεις στον κόσμο. 
Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Από τις εκστρατείες για την κλιματική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, μέχρι τις προκλητικές ανισότητες, τη φτώχεια, τις διακρίσεις και την πολιτική καταπίεση, οι νέοι/ες έχουν αναδειχθεί ως μια ισχυρή δύναμη για αλλαγή που αξίζει την υποστήριξη του κόσμου.», δήλωσε ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Κάθε Δεκέμβρη άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γράφουν εκατομμύρια επιστολές, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, tweets, αναρτήσεις στο Facebook και κάρτες για όσους/ες δέχονται επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα τους, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου γεγονότος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο.

Η Διεθνής Αμνηστία ελπίζει να σπάσει το περσινό ρεκόρ του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων, το οποίο έφτασε σχεδόν τα έξι εκατομμύρια μηνύματα υποστήριξης για ακτιβιστές/ριες και άτομα από 10 χώρες των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχονται επίθεση.

Ο ακτιβισμός της νεολαίας στο προσκήνιο

Οι νέοι/ες ακτιβιστές/ριες διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο σε μεγάλα κινήματα διαμαρτυρίας και εκστρατείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια του 2019, όπως το κίνημα για το κίνημα Fridays for Future, το οποίο θεμελίωσε η 16χρονη Greta Thunberg, καθώς και στις διαδηλώσεις σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων 2019 περιλαμβάνει νέους/ες υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων και άτομα από τη Λευκορωσία, τον Καναδά, την Κίνα, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ιράν, το Μεξικό, τη Νιγηρία, τις Φιλιππίνες και το Νότιο Σουδάν.

Λίγο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου, ημέρα για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, σημειώνουμε ότι αρκετοί από τους συμπεριλαμβανομένους/ες  ακτιβιστές/ριες είχαν δεχτεί παραβίαση των δικαιωμάτων τους ως παιδιά.
Διεθνής Αμνηστία

Περιλαμβάνεται ο José Adrián, ο οποίος ήταν 14 ετών όταν χτυπήθηκε βίαια από την αστυνομία καθώς γυρνούσε στο σπίτι του από το σχολείο στο Μεξικό. Τώρα ζητά, αποζημίωση για τη θεραπεία του και την παύση των αυθαίρετων κρατήσεων από την αστυνομία στην πολιτεία Yucatán.

Μεταξύ των άλλων υποθέσεων είναι:

- η Sarah Mardini και ο Seán Binder, δύο εθελοντές διασώστες/ριες στη Λέσβο, οι οποίοι/ες αντιμετωπίζουν 25 χρόνια φυλάκισης για το ανθρωπιστικό τους έργο, όπου βοηθούσαν να εντοπιστούν τα προσφυγικά σκάφη που διατρέχουν κίνδυνο ·

- η Yasaman Aryani, η οποία αψήφησε τους εξαναγκαστικούς νόμους για τη μαντίλα/hijab που επιβάλλουν διακρίσεις, και τώρα πρέπει να εκτίσει ποινή φυλάκισης 10 χρόνων. Η Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατεία για την άμεση απελευθέρωσή της.

- Η Marinel Ubaldo, νεαρή ακτιβίστρια από τις Φιλιππίνες, η οποία προτρέπει την κυβέρνησή της να δηλώσει ότι βρίσκεται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και να προστατεύσει τις μελλοντικές γενιές από τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αφού το σπίτι της καταστράφηκε από τον τυφώνα Haiyan.

«Η εκστρατεία του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων συνιστά την επιτομή του ιδεώδους πάνω στο οποίο βασίστηκε η ίδρυση της Διεθνούς Αμνηστίας - πρόκειται για άτομα που βοηθούν άλλα άτομα. Προτρέπουμε αυτούς τους ανθρώπους να σταθούν μαζί με  αυτούς τους απίστευτους νέους και νέες που αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ελευθερία,» δήλωσε ο Kumi Naidoo.

Όπως γνωρίζουμε από το έργο μας τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, το να γράφουμε γράμματα λειτουργεί. Όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση κρατούμενων συνείδησης, αλλά έχει μια τεράστια συναισθηματική σημασία για τους ανθρώπους που υποστηρίζουμε και τους αγαπημένους τους ».

Η Monica Benício, συντρόφισσα της Marielle Franco, τοπικής πολιτικού στη Βραζιλία που σκοτώθηκε πέρυσι και συμμετείχε στην τελευταία εκστρατεία του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων, δήλωσε σχετικά με την εκστρατεία:

«Με βοηθά να σηκωθώ το πρωί και αυτό να έχει κάποιο νόημα, γνωρίζοντας ότι υπάρχει αυτό το μεγάλο παγκόσμιο δίκτυο αγάπης.»

«Όλες αυτές οι εκδηλώσεις αγάπης και στοργής μας βοηθούν να κινητοποιούμαστε, να απαιτούμε δικαιοσύνη, να πιέζουμε για έρευνα και πάνω απ' όλα να αγωνιζόμαστε έτσι ώστε να μην υπάρχουν πια Marielles».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.