ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΤΡΙΑΧΡΟΝΟΥ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου 2019, 12:16Εκτύπωση

Η Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει τη θανατική ποινή για να τιμωρήσει τον νεαρό, ο οποίος συνελήφθη σε ηλικία 13 ετών για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η οργάνωση επιβεβαίωσε ότι η εισαγγελία της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε τον Αύγουστο του 2018 θανατική ποινή για τον Murtaja Qureiris, εξαιτίας μίας σειράς αδικημάτων, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από την περίοδο που ήταν μόλις 10 ετών. Το CNN αυτή την εβδομάδα δημοσίευσε οπτικοακουστικό υλικό που τον δείχνει να συμμετέχει σε ποδηλατικές διαμαρτυρίες στην Ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, το 2011.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια για να συντρίψουν τις φωνές διαμαρτυρίας των πολιτών τους, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στη θανατική ποινή, όταν μάλιστα πρόκειται για άνδρες που ήταν μικρά παιδιά τη στιγμή της σύλληψής τους», δήλωσε η Διευθύντρια Έρευνας στο τμήμα Μέσης Ανατολής της Διεθνούς Αμνηστίας Lynn Maalouf.

«Είναι φοβερό ότι ο Murtaja Qureiris καλείται να αντιμετωπίσει την ποινή της εκτέλεσης για αδικήματα που περιλαμβάνουν συμμετοχή σε διαμαρτυρίες ενώ ήταν μόλις 10 χρονών».

 Η χρήση της θανατικής ποινής για αδικήματα που διαπράττονται από άτομα κάτω των 18 ετών απαγορεύεται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο.

Η κατοικημένη από τη μειονότητα των Σαϊάδα, Ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, γνώρισε κύματα διαδηλώσεων μετά τις αραβικές εξεγέρσεις του 2011, τις οποίες οι αρχές κατέστειλαν μέσα στα χρόνια, μέσω διώξεων.

Ο Murtaja Qureiris, που είναι τώρα 18 ετών, συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2014 και εξέτισε την ποινή του στο Dar al-Mulahaza, ένα κέντρο κράτησης ανηλίκων στην πόλη Al-Dammam. Έμεινε σε απομόνωση για ένα μήνα και υποβλήθηκε σε ξυλοδαρμούς και εκφοβισμό κατά τη διάρκεια της ανάκρισης του. Οι ανακριτές του υποσχέθηκαν να τον απελευθερώσουν αν ομολογήσει για τις κατηγορίες εναντίον του. Τον Μάιο του 2017 μεταφέρθηκε στη φυλακή του Al-Mabaheth στο al-Dammam, μια φυλακή ενηλίκων, παρόλο που ήταν μόλις 16 ετών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του, του απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε δικηγόρο μέχρι την πρώτη δικάσιμο, τον Αύγουστο του 2018 στο Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο, ένα αντιτρομοκρατικό δικαστήριο που συστάθηκε το 2008, το οποίο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για υποθέσεις που αφορούν ακτιβιστές/ριες και διαδηλωτές/ριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κατηγορίες εναντίον του περιλαμβάνουν συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, την παρουσία του στην κηδεία του αδελφού του Ali Qureiris, ο οποίος σκοτώθηκε σε διαμαρτυρία το 2011, τη συμμετοχή του σε «τρομοκρατική οργάνωση, το ότι επιτέθηκε με κοκτέιλ Molotov σε αστυνομικό τμήμα και πυροβόλησε τις δυνάμεις ασφαλείας. Αυτή τη στιγμή αναμένει την επόμενη δικαστική συνεδρίαση.

«Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας διατηρούν ένα κακό ιστορικό στη χρήση της θανατικής ποινής ως όπλο για να συντρίψουν την πολιτική διαφωνία και να τιμωρήσουν αντικυβερνητικούς/ες διαδηλωτές/ριες - συμπεριλαμβανομένων των παιδιών - από την εξόριστη μειονότητα των Shi’a», δήλωσε η Lynn Maalouf.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας διατηρούν ένα κακό ιστορικό στη χρήση της θανατικής ποινής ως όπλο για να συντρίψουν την πολιτική διαφωνία και να τιμωρήσουν αντικυβερνητικούς/ες διαδηλωτές/ριες - συμπεριλαμβανομένων των παιδιών - από την εξόριστη μειονότητα των Shi’a.
  Lynn Maalouf, Διευθύντρια Έρευνας στο τμήμα Μέσης Ανατολής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τον Απρίλιο, η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε την εκτέλεση του Abdulkareem al-Hawaj, ενός άλλου νέου που ανήκε στην μειονότητα Shi'a, ο οποίος συνελήφθη στην ηλικία των 16 ετών και καταδικάστηκε για αδικήματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή του σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες. Ήταν ένας από τους 37 άνδρες που πέθαναν μέσα σε μια μέρα στο πλαίσιο μιας φρικιαστικής μαζικής εκτέλεσης νωρίτερα, τη φετινή χρονιά.

Τρεις άλλοι άντρες της Shi’a o Ali al-Nimr, o Abdullah al-Zaher  και o Dawood al-Marhoon, που συνελήφθησαν ατομικά το 2012, ηλικίας 17, 16 και 17 ετών αντίστοιχα, για  τη συμμετοχή τους σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, κινδυνεύουν να εκτελεστούν ανά πάσα στιγμή.

«Αντί να επιταχύνουν τη χρήση της θανατικής ποινής για να φιμώσουν την διαφωνία του λαού, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να ανακαλέσουν αμέσως τις θανατικές καταδίκες εναντίον του Ali al-Nimr, του Abdullah al-Zaher και του Dawood al-Marhoon και να σώσουν τις ζωές αυτών των νεαρών ανδρών. Η διεθνής κοινότητα έχει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς θα πρέπει να πάρει δημόσια θέση γι’ αυτές τις υποθέσεις και ζητώντας  από τις σαουδαραβικές αρχές να τερματίσουν τη χρήση της θανατικής ποινής μια για πάντα», δήλωσε η Lynn Maalouf.

Η Σαουδική Αραβία διατηρεί κακό ιστορικό σχετικά με τη χρήση της θανατικής ποινής - ακόμη και ως ποινή σε νεαρά παιδιά - μέσα από άδικες δίκες που βασίζονται σε ομολογίες που εξάγονται μέσω βασανιστηρίων. Η χρήση της θανατικής ποινής είναι οδυνηρή σε όλες τις περιστάσεις, πόσο μάλλον όταν εφαρμόζεται μετά από μια κατάφορα άδικη δίκη. Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη χρήση της θανατικής ποινής σε όλες τις περιστάσεις χωρίς εξαίρεση.

Ιστορικό

Από το 2014 περισσότεροι από 100 Σαουδάραβες/ισσες της μειονότητας Shi’a έχουν δικαστεί ενώπιον του Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου (SCC) για αόριστες κατηγορίες που προκύπτουν από την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης ειρηνικής κριτικής απέναντι στις αρχές.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει ότι ορισμένες περιπτώσεις ακτιβιστών/ριων της Shi’a, που έχουν δικαστεί ενώπιον της SCC αντιμετώπισαν κατάφορα άδικες δίκες με κατηγορούμενους που σε πολλές περιπτώσεις οδηγήθηκαν σε θάνατο μέσα από αόριστες κατηγορίες που ποινικοποιούν την ειρηνική αντιπολίτευση, βάσει «ομολογιών» που εξάγονται μέσω βασανιστηρίων ή άλλων καταναγκαστικών μέσων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.