ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ MΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑ
Με αφορμή τη δολοφονία τουλάχιστον ενός ατόμου και μια σειρά επιθέσεων εναντίον μουσουλμανικών επιχειρήσεων, τζαμιών και σπιτιών σε διάφορα μέρη της Σρι Λάνκα, η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας της Νότιας Ασίας, Thyagi Ruwanpathirana, δήλωσε:
«Οι αρχές της Σρι Λάνκα πρέπει να προστατεύσουν τη μουσουλμανική μειονότητα της χώρας, η οποία αποτελεί στόχο πλήθους τρομοκρατικών επιθέσεων σε σπίτια, τζαμιά και τις επιχειρήσεις τους μετά την σφαγή της Κυριακής του Πάσχα. Οι αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για να προωθήσουν την ενότητα στη διαφορά ενάντια στις δυνάμεις του μίσους, εκείνων που προωθούν τον φόβο και τη βία, και στρέφουν τις κοινότητες τη μία απέναντι στην άλλη.
«Οι αρχές πρέπει να θέσουν την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων ως βασική τους προτεραιότητα και να αποτρέψουν την περαιτέρω χρήση βίας, καθώς και να καλέσουν τους ύποπτους δράστες προηγούμενων επιθέσεων να λογοδοτήσουν. Ειδικότερα, οι διώξεις πρέπει επίσης να πληρούν τα διεθνή πρότυπα δίκαιης δίκης.
«Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε καταγγελίες που αναφέρουν ότι όσοι είναι ύποπτοι συμμετοχής στην αντι-μουσουλμανική βία του Μαρτίου του 2018 μπορεί να έχουν εμπλακεί και σε αυτές τις πρόσφατες επιθέσεις.
«Αυτές οι επιθέσεις δεν προέκυψαν από το μηδέν. Υπήρχαν σαφή σημάδια ότι η αντίδραση εναντίον μουσουλμάνων ήταν σε εξέλιξη και οι αρχές θα μπορούσαν να έχουν ενεργήσει στις καταγγελίες απειλών νωρίτερα, αποτρέποντας, ενδεχομένως, μεγάλο μέρος της βίας που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες.
Ιστορικό
Στις 21 Απριλίου, περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, όταν βομβιστές από μια τοπική ισλαμική ένοπλη ομάδα συνδεδεμένη με το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στοχοποίησαν τρεις εκκλησίες και τρία ξενοδοχεία την Κυριακή του Πάσχα.
Παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των διακεκομμένων απαγορεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την απαγόρευση της μαντήλας (κάτι που συνιστά διάκριση), υπάρχουν συχνές καταγγελίες για αντι-μουσουλμανικές επιθέσεις σε πολλά μέρη της χώρας.
Στις 13 Μαΐου, η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα μετά από αναφορές εκτεταμένων επιθέσεων κατά επιχειρήσεων, σπιτιών και τζαμιών που ανήκουν σε μουσουλμάνους. Ο Amith Weerasinghe, ο οποίος συνελήφθη στις 14 Μαΐου σε σύνδεση με τις επιθέσεις, ήταν επίσης ένα από τα άτομα που είχαν συλληφθεί παλαιότερα, και αργότερα απελευθερώθηκε με εγγύηση το 2018, για τον ρόλο του στις αντι-μουσουλμανικές επιθέσεις στην περιοχή Digana.