ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΟΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΜΑΧΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Ένα χρόνο μετά από το ξεκίνημα των διαδηλώσεων της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής στη Γάζα, χιλιάδες άμαχοι/ες συνεχίζουν να υποφέρουν από τις καταστροφικές συνέπειες των αδίστακτων τακτικών του Ισραήλ χωρίς καμία λογοδοσία, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία. Τουλάχιστον 195 Παλαιστίνιοι/ες σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 41 παιδιών, και 28,939 τραυματίστηκαν από τις Ισραηλινές δυνάμεις στο πλαίσιο των διαμαρτυριών από την 30η Μαρτίου 2018 έως και τις 22 Μαρτίου 2019, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Ισραήλ να μην καταφύγει σε εκτεταμένη χρήση βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της 30ης Μαρτίου 2019, οι οποίες σηματοδοτούν την επέτειο των διαμαρτυριών που καλούσαν το Ισραήλ να άρει τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας και να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους/ες πρόσφυγες να επιστρέψουν στη γη από την οποία εκδιώχθηκαν πριν από πάνω από 70 χρόνια.
«Η σοκαριστική κλίμακα και η φρικιαστική φύση των τραυματισμών που προκλήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις απέναντι στους Παλαιστίνιους/ες διαδηλωτές/τριες στη Γάζα τον προηγούμενο χρόνο συνηγορούν στο ότι το Ισραήλ ακολούθησε μια εσκεμμένη στρατηγική για να ακρωτηριάσει τους αμάχους.»
Saleh Higazi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική
Μέχρι το τέλος του 2018, πάνω από 6,000 Παλαιστίνιοι/ες στη Γάζα τραυματίστηκαν από αληθινά πυρομαχικά σε περιοχές διαμαρτυρίας και τουλάχιστον 122 –συμπεριλαμβανομένων 21 παιδιών- είδαν μέλη τους να ακρωτηριάζονται ως αποτέλεσμα των τραυματισμών τους, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο από την Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ, που στήθηκε προκειμένου να εξετάσει τις αυθαιρεσίες που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο των διαδηλώσεων.
«Πολλοί/ες από όσους/ες δέχτηκαν πυροβολισμούς από τις Ισραηλινές δυνάμεις βιώνουν τραυματισμούς που τους έχουν αλλάξει τη ζωή, με εμφανείς σωματικές και ψυχολογικές πληγές που θα τους ακολουθούν στα επόμενα χρόνια. Αυτοί οι συντριπτικοί τραυματισμοί, και τα συνεχιζόμενα χτυπήματα σε διαδηλωτές/τριες, καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για την επιβολή ενός παγκόσμιου εμπάργκο σε βάρος του Ισραήλ.»
Η έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής απηχεί τα ευρήματα της ίδιας της Διεθνούς Αμνηστίας ότι πολλές δολοφονίες Παλαιστινίων από ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων παραβίασαν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. «Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρήσουμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν και ακρωτηρίασαν Παλαιστίνιους/ες διαδηλωτές/τριες που δεν αποτελούσαν άμεση απειλή θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού τρίτων όταν σκοτώθηκαν» -συμπεριλαμβανομένων παιδιών, διασωστών/στριών, δημοσιογράφων και ατόμων με προβλήματα αναπηρίας.
Η έκθεση κατέδειξε πως το 80% από τους 6,106 τραυματισμούς που προκλήθηκαν από αληθινά πυρά, εντοπίζονται στα κάτω άκρα και ότι περισσότεροι άνθρωποι έχασαν τα άκρα τους ως αποτέλεσμα τραυματισμών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών της Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής, από ότι κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας το 2014. Οι γιατροί στη Γάζα είχαν ενημερώσει τη Διεθνή Αμνηστία ότι πολλοί από τους σοβαρούς τραυματισμούς των οποίων είχαν γίνει μάρτυρες συνιστούσαν χαρακτηριστικά τραύματα πολέμου.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς ειδικούς και ιατροδικαστές που εξέτασαν φωτογραφίες τραυματισμών που εξασφάλισε η Διεθνής Αμνηστία, πολλές από τις πληγές που παρατηρήθηκαν από γιατρούς στη Γάζα ήταν ανάλογοι με εκείνους που προκαλούνται από υψηλής ταχύτητας στρατιωτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευασμένων στο Ισραήλ καραμπινών Tavor και των κατασκευασμένων στις ΗΠΑ σκοπευτικών τουφεκιών M24 Remington που πυροβολούν με κυνηγετικά πυρομαχικά 7,62mm, που διαστέλλονται και φωλιάζουν μες στο σώμα.
«Η επιτακτική ανάγκη ώστε οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο –συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ΗΠΑ και των κρατών της ΕΕ- να επιβάλλουν ένα εκτεταμένο εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, δε θα μπορούσε να γίνει πιο καθαρή.»
Saleh Higazi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική
«Η πολιτική των ισραηλινών δυνάμεων για τη χρήση φονικής βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, παρατάσσοντας όπλα σχεδιασμένα να προκαλέσουν τη μέγιστη βλάβη έναντι διαδηλωτών/τριών, γιατρών και δημοσιογράφων που δεν αποτελούν άμεση απειλή για τη ζωή, είναι απλούστατα εγκληματική,» δήλωσε η Saleh Higazi.
«Οι ισραηλινές αρχές έχουν επιδείξει επανειλημμένα μια ανάλγητη περιφρόνηση για τις ζωές των ανθρώπων στη Γάζα. Η επιτακτική ανάγκη ώστε οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο –συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ΗΠΑ και των κρατών της ΕΕ- να επιβάλλουν ένα εκτεταμένο εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, δε θα μπορούσε να γίνει πιο καθαρή. Τα κράτη έχουν καθήκον να προασπίσουν τις Συμβάσεις της Γενεύης με το να τερματίσουν τις μεταφορές όπλων που είναι πιθανό να συνεισφέρουν στις παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου εκ μέρους του Ισραήλ.»
Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων του Ισραήλ και έχουν δεσμευτεί να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα εντός των επόμενων 10 χρόνων. Άλλες χώρες –συμπεριλαμβανομένων κρατών-μελών της ΕΕ όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο- έχουν επίσης εγκρίνει μεγάλο όγκο στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ. Παρά το εξοργιστικό ιστορικό του Ισραήλ με τη χρήση στρατιωτικών όπλων για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενέκριναν 746 άδειες για στρατιωτικά υλικά αξίας 758 εκατομμυρίων ευρώ το 2017. Μόνο δύο άδειες ανακλήθηκαν και –εξ αυτών- μόνο η μία λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Η Διεθνής Αμνηστία επίσης καλεί σε εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης της Εξεταστικής Επιτροπής. Ιδιαίτερα, η ισραηλινή κυβέρνηση οφείλει να «άρει άμεσα τον αποκλεισμό της Γάζας» και να ερευνήσει αμερόληπτα «κάθε δολοφονία και τραυματισμό που σχετίζεται με τις διαδηλώσεις σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, να καθορίσει αν έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με την προοπτική να λογοδοτήσουν όσοι βρεθούν υπεύθυνοι». Από τη δική τους μεριά, τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους πιθανούς αυτουργούς εγκλημάτων υπό το διεθνές δίκαιο και να τις παραδώσουν στους «εθνικούς και διεθνείς δικαιοδοτικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».