ΤΟΥΡΚΙΑ: Η ΒΙΑΙΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2018, 14:19Εκτύπωση

Με αφορμή τις συλλήψεις 13 μελών της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία με την αιτιολογία ότι αποτελούν μέρος της έρευνας για τον ήδη φυλακισμένο ηγέτη της κοινωνίας των πολιτών Osman Kavala, ο Επικεφαλής της Τουρκικής Στρατηγικής και Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας, Αndrew Gardner, δήλωσε:

«Αυτό το τελευταίο κύμα συλλήψεων ακαδημαϊκών και ακτιβιστών/στριών, με βάση απαράδεκτους ισχυρισμούς, δείχνει ότι οι αρχές σκοπεύουν να συνεχίσουν τη βίαιη καταστολή της ανεξάρτητης κοινωνίας των πολιτών και καταστρέφει κάθε ψευδαίσθηση ότι η κατάσταση στην Τουρκία εξομαλύνεται μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης».

«Το γεγονός ότι έχουν συλληφθεί άνθρωποι εξαιτίας αθώων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις ειρηνικές διαμαρτυρίες στο πάρκο «Γκεζί» το 2013, δείχνει πόσο απελπισμένα επιδιώκουν οι τουρκικές αρχές να καταστείλουν κάθε μορφή διαφωνίας».

«Αναφέρεται ότι οι συλλήψεις αποτελούν μέρος της έρευνας για τον φυλακισμένο ηγέτη της κοινωνίας των πολιτών Osman Kavala, στον οποίο δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί κατηγορίες, ούτε έχουν προσκομιστεί αποδεικτικά στοιχεία για το διεθνές έγκλημα το οποίο του καταλογίζεται - πάνω από ένα χρόνο μετά την κράτηση του. Ο Osman Kavala και όλοι/ες όσοι/ες κρατούνται πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων, και πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην καταστολή εναντίον της ανεξάρτητης κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία».

Ιστορικό

Σύμφωνα με πληροφορίες της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης, στους κρατούμενους/ες συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό του πολιτιστικού κέντρου Anadolu Kültür, μαζί με εξέχοντες παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών. Οι κρατούμενοι είναι οι: Asena Günal, Ayşegül Güzel, Bora Sarı, Filiz Telek, Hakan Altınay, Hande Özhabeş, Meltem Aslan, Yiğit Ali Emekçi, Yiğit Aksakoğlu, Yusuf Cıvır καθώς και ο Turgut Tarhanlı, εξέχων καθηγητής του Δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και ο Betül Tanbay, καθηγητής μαθηματικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδοθεί εντολές κράτησης σε 20 άτομα σε τέσσερις τουρκικές πόλεις, εξαιτίας εικαζόμενων δραστηριοτήτων σχετικά με τις ειρηνικές διαδηλώσεις στο πάρκο «Γκεζί» της Κωνσταντινούπολης τον Μάιο του 2013. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από τη βίαιη διάλυση μιας μικρής ομάδας διαδηλωτών από την αστυνομία. Τα 13 άτομα που βρίσκονται σε κράτηση συμπεριλαμβάνουν μέλη της κοινωνίας των πολιτών που συνδέονται με την Anadolu Kültür, μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών υπό την ηγεσία του Osman Kavala, και το Ινστιτούτο Ανοικτής Κοινωνίας, όπου έχει συλληφθεί μέλος του διοικητικού του συμβουλίου στην Τουρκία.

Οι κατηγορίες εναντίον των κρατουμένων συμπεριλαμβάνουν τη διοργάνωση συναντήσεων για την «εμβάθυνση και διάδοση» των διαμαρτυριών στο πάρκο Γκεζί, την πρόσκληση εκπαιδευτών/τριών και συντονιστών/στριων για θέματα «πολιτικής ανυπακοής και μη βίαιου ακτιβισμού», τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων ενημέρωσης για τη συνέχιση των διαδηλώσεων αλλά και δραστηριοτήτων για να σταματήσουν οι εξαγωγές δακρυγόνων προς την Τουρκία. Ακόμη και αν αληθεύουν, όλες αυτές αποτελούν νόμιμες δραστηριότητες που προστατεύονται από τα δικαιώματα της ελευθερίας έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του δικαιώματος ειρηνικής συνάθροισης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.