ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΕ ΚΡΑΤΗΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, 14:15Εκτύπωση

Η απόφαση προφυλάκισης 24 οικοδόμων-εργατών και των επικεφαλής των συνδικάτων τους από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, αποτελεί μια καταφανή προσπάθεια εκ μέρους των αρχών να φιμώσουν τη νόμιμη διαμαρτυρία, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Οι εργαζόμενοι και οι επικεφαλής των συνδικάτων ήταν μεταξύ των εκατοντάδων άλλων που είχαν κρατηθεί από την αστυνομία στις 15 Σεπτεμβρίου, μετά τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, ενάντια στις συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο ενός νέου αεροδρομίου που θα ανοίξει στην πόλη τον επόμενο μήνα. Ακολούθησαν συγκρούσεις έπειτα από την παρέμβαση της αστυνομίας που ήθελε να διαλύσει τη διαδήλωση.

«Αντί να προσπαθούν να καταπνίξουν τη νόμιμη ειρηνική διαδήλωση με κανόνια νερού, δακρυγόνα και φυλακίσεις, οι τουρκικές αρχές θα έπρεπε να ακούσουν τις καταγγελίες των εργαζομένων και να τους εξασφαλίσουν έναν ασφαλή και αξιοπρεπή τόπο εργασίας», δήλωσε ο Andrew Gardner, εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τόσο τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, όσο και την έλλειψη ασφάλειας στο χώρο εργασίας, καθώς και καθυστερήσεις ή παραλείψεις που αφορούν τους μισθούς τους και τις κοινωνικές παροχές.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ο τότε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δήλωσε ότι 27 εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της κατασκευής τον Μάιο του 2015, εξαιτίας προβλημάτων υγείας και τροχαίων ατυχημάτων γύρω από τον χώρο. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα λένε ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι εργαζόμενοι και οι ηγέτες των συνδικάτων που βρίσκονται υπό κράτηση κατηγορούνται ότι απέτρεψαν τους δημόσιους υπαλλήλους από την εκτέλεση του έργου τους, ανάγκασαν ή απείλησαν άλλους ώστε να σταματήσουν ή να αναστείλουν την εργασία τους, έβλαψαν τη δημόσια ιδιοκτησία και συμμετείχαν στη διαμαρτυρία με όπλα. Ωστόσο, κατά την ακροαματική διαδικασία δεν υποβλήθηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να τεκμηριώνει τις κατηγορίες αυτές.

«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να εργάζονται σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον και να οργανώνουν και να συμμετέχουν ειρηνικά σε διαμαρτυρίες», δήλωσε ο Andrew Gardner.

«Η κατάχρηση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και ο εκφοβισμός αυτών των εργαζομένων όχι μόνο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, αλλά και οδηγεί μόνο στην αύξηση των εντάσεων».

Ιστορικό:

Χιλιάδες χωροφύλακες και αστυνομικοί παρενέβησαν για να διαλύσουν μια διαδήλωση από εργαζόμενους-οικοδόμους στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Σεπτεμβρίου. Χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κανόνια νερού εναντίον των διαδηλωτών και περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι κρατήθηκαν από την αστυνομία. Η πλειοψηφία των κρατουμένων συνελήφθησαν μετά τα μεσάνυχτα στις 15 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής στους κοιτώνες τους, ενώ κοιμούνταν.

Το Ίδρυμα Δικηγορικών Συλλόγων της Κωνσταντινούπολης και το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας ανέφεραν ότι δεν επετράπη στους δικηγόρους να έχουν πρόσβαση στους κρατούμενους εργαζόμενους και σε πολλούς εργαζομένους οι αστυνομικοί πήραν κατάθεση χωρίς νομική εκπροσώπηση, σε παραβίαση του τουρκικού δικαίου.

Σαράντα τρεις από τους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μελών του συνδικάτου εργατών-οικοδομών (Insaat-Sen), μεταφέρθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο της Gaziosmanpasa στην Κωνσταντινούπολη, το απόγευμα της 18ης Σεπτεμβρίου. Η εισαγγελία ζήτησε από το δικαστήριο να προβεί σε προφυλάκιση 28 ατόμων και να απελευθερώσει υπό όρους 15 εργαζομένους, ενώ η έρευνα εναντίον τους συνεχίζεται.

Στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα οργανώθηκαν αρκετές διαδηλώσεις αλληλεγγύης το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτών, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός δημοσιογράφου που κάλυπτε μια διαδήλωση που οργανώθηκε στο Arnavutköy της Κωνσταντινούπολης. Υπήρχαν ισχυρισμοί ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική βία κατά των διαδηλωτών στο Arnavutköy και κακομεταχειριζόταν όσους βρίσκονταν υπό κράτηση.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.