ΕΞΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΣΑ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, 10:14Εκτύπωση

Οι θάνατοι έξι Παλαιστίνιων μέσα σε 24 ώρες αποτελούν τρομακτική επίδειξη της άνευ λόγου υπερβολικής βίας που ασκούν οι ισραηλινές δυνάμεις εναντίον πολιτών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη (OPT), δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Από τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στις 22:00 έως και την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου στις 20:00, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας χρησιμοποιώντας αληθινές σφαίρες. Εντός της ίδιας περιόδου, άλλοι δύο πέθαναν εξαιτίας ενεργειών των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη, ένας έπειτα από τον ξυλοδαρμό του κατά τη διάρκεια της σύλληψής του και ένας ακόμα πυροβολήθηκε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Το συγκλονιστικό γεγονός ότι μέσα σε 24 ώρες, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές αρχές και ένας πέθανε ενώ βρισκόταν σε κράτηση, είναι μια ψυχρή επίδειξη της απόλυτης παραβίασης του δικαιώματος στη ζωή. Πολλά από αυτά τα περιστατικά φαίνεται να περιλαμβάνουν τη σκόπιμη δολοφονία άοπλων πολιτών και μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο Saleh Higazi, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Είναι γεγονός ότι τέτοιου είδους εγκλήματα σπάνια τιμωρούνται, κάτι που επιτρέπει τη συνέχιση της επαίσχυντης παραβίασης του διεθνούς δικαίου μέσω των παραβιάσεων επί του δικαιώματος στη ζωή και των παράνομων δολοφονιών. Αυτά τα περιστατικά δεν είναι καινούργια στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και είναι πιθανό να συνεχιστούν αν δεν σπάσει αυτός ο κύκλος της ατιμωρησίας».

Τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ισραηλινής αεροπορικής εκστρατείας, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας τους ταυτοποίησε ως τους Naji Jamil Abu Assi, 18 ετών, και Alaa Ziyad Abu Assi, 21 ετών. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι οι άνδρες αποτέλεσαν στόχους επειδή προσέγγισαν τον φράχτη μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ και τοποθέτησαν κοντά του ένα «ύποπτο αντικείμενο».

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαιώνουν ότι οι δύο άνδρες ήταν άοπλοι και ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις επικείμενης απειλής, που να δικαιολογούσαν τη χρήση θανατηφόρων μέτρων εναντίον τους. Ο λόγος για την παρουσία τους στο χώρο παραμένει ασαφής.

Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άλλους Παλαιστίνιους άνδρες στη Λωρίδα της Γάζας. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας τους αναγνώρισε ως τους Mohammad Ahmad Abu Naji, 34 ετών, και Ahmad Mohammad Muhsin Omar, 20 ετών. Οι άνδρες συμμετείχαν στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες κατά του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και στην υποστήριξη του δικαιώματος των προσφύγων από την Παλαιστίνη να επιστρέψουν στα σπίτια τους , γνωστή και ως η «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής», που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018. Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν τους δύο άνδρες στο στήθος με αληθινές σφαίρες, παρόλο που δεν υπήρχε καμία άμεση ή σοβαρή απειλή.

Από τις 30 Μαρτίου, περισσότεροι από 180 άνθρωποι από την Παλαιστίνη έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 29 παιδιών, και περισσότεροι από 17.000 άλλοι και άλλες έχουν τραυματιστεί, στα πλαίσια της ισραηλινής στρατιωτικής απάντησης στις διαδηλώσεις της «Μεγάλης Πορείας της Επιστροφής», που πραγματοποιήθηκαν κατά μήκος του φράγματος Ισραήλ-Γάζας. Η Διεθνής Αμνηστία δεν έχει καταγράψει περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διαδηλωτές αποτελούσαν άμεση απειλή για τη ζωή ισραηλινών στρατιωτών και ελεύθερων σκοπευτών, οι οποίοι βρίσκονταν πίσω από το φράχτη, προστατεύονταν από στρατιωτικό εξοπλισμό, αμμόλοφους, drones και στρατιωτικά οχήματα.

Επίσης, την Τρίτη, ένας άλλος Παλαιστίνιος, ο Mohammed al-Khatib al-Rimawi, 24 ετών, πέθανε αφού ξυλοκοπήθηκε άγρια από ισραηλινές δυνάμεις καθώς τον συνέλαβαν στο σπίτι του στο χωριό Beit Rima στην περιοχή της Δυτικής Όχθης της Ramallah.

Η οικογένειά του δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι περίπου 40 ισραηλινοί στρατιώτες έφτασαν με πολιτικό πούλμαν και ότι 15 από αυτούς εισέβαλλαν στο σπίτι τους πραγματοποιώντας επιδρομή πριν τα ξημερώματα της Τρίτης. Εκεί, επιτέθηκαν στον Mohammad ενώ ήταν ακόμα στο κρεβάτι, τον ξυλοκόπησαν σοβαρά και τον έσυραν μακριά, ενώ ήταν λιπόθυμος. Η οικογένειά του ενημερώθηκε για το θάνατό του λίγες ώρες αργότερα, περίπου στις 09:00, μέσω τηλεφώνου από τις παλαιστινιακές αρχές. Η αυτοψία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου με την παρουσία των δικηγόρων του θύματος.

Την ίδια μέρα, ένας νέος 26χρονος Παλαιστίνιος, ο Mohammed Yousef Sha’aban Elayyan, που διέμενε στον καταυλισμό προσφύγων Qalandia κοντά στην Ιερουσαλήμ, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την ισραηλινή αστυνομία κοντά στην Πύλη της Δαμασκού στην Παλιά Πόλη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή αστυνομία ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό συνέβη για να αποφευχθεί μια επίθεση με μαχαίρι στην έναρξη της εβραϊκής νηστείας του Yom Kippur. Κανένας Ισραηλινός δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό.

Η ισραηλινή αστυνομία εξέδωσε δήλωση, λέγοντας ότι ο Παλαιστίνιος έτρεξε προς έναν Εβραίο άνδρα κοντά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και τον έριξε στο έδαφος, και έπειτα έτρεξε, ενώ πρότασσε ένα αιχμηρό αντικείμενο σε αξιωματικούς που άνοιξαν πυρ εναντίον του.

Η ισραηλινή αστυνομία δημοσίευσε στιγμιότυπα από την κάμερα ασφαλείας στα οποία ισχυρίζονται ότι το περιστατικό είναι εμφανές από πολλές οπτικές γωνίες, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων του Mohammed που κινούνταν προς τις Ισραηλινές δυνάμεις με ένα αιχμηρό αντικείμενο πριν σκοτωθεί. Δεν είναι σαφές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν είχαν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσουν θανατηφόρα μέτρα.

«Το Ισραήλ έχει καθήκον να ξεκινήσει αμέσως μια διεξοδική, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για κάθε ένα από αυτά τα περιστατικά, και όλα τα υπόλοιπα στα οποία συμπεριλαμβάνεται η χρήση περιττής ή υπερβολικής βίας, βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης κατά των Παλαιστινίων πολιτών. Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να θέσουν προ των ευθυνών τους εκείνους που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις και να τους παραπέμψουν σε δίκαιες δίκες. Μέχρι να συμβεί αυτό, δεν πρόκειται να δούμε το τέλος αυτής της, όπως φαίνεται, ανούσιας δολοφονικής πολιτικής και βίας από τις ισραηλινές αρχές», δήλωσε ο Saleh Higazi.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει η παράδοση και το εμπόριο όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ. Η παράλειψη αυτή τροφοδοτεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος εκατομμυρίων ανδρών, γυναικών και παιδιών που υποφέρουν από τις συνέπειες 50 ετών στρατιωτικής κατοχής, μεταξύ των οποίων και των 11 χρόνων αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας».

Σας καλούμε να υπογράψετε την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας, καλώντας τις ισραηλινές αρχές να τερματίσουν άμεσα τον 11ετή αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.