ΙΣΡΑΗΛ: ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΕΝΑ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΚΑΘΩΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΖΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Απριλίου 2018, 11:54Εκτύπωση

Το Ισραήλ διεξάγει δολοφονικές επιθέσεις εναντίον διαμαρτυρόμενων Παλαιστινίων, με τις ένοπλες δυνάμεις να σκοτώνουν και να ακρωτηριάζουν διαδηλωτές που δεν αποτελούν άμεση απειλή γι' αυτούς, αποκάλυψε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, με βάση τη τελευταία έρευνά της, καθώς οι διαδηλώσεις για τη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής» στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται

Ο Ισραηλινός στρατός έχει σκοτώσει 35 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει πάνω από 5.500 άλλα άτομα -σε μερικούς μάλιστα φαίνεται να προκάλεσε σκόπιμα τραυματισμούς με σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές τους- κατά τις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις της Παρασκευής που ξεκίνησαν στις 30 Μαρτίου.

Η Διεθνής Αμνηστία ανανέωσε την έκκλησή της προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επιβάλλουν πλήρες εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, ακολουθώντας τη δυσανάλογη αντίδραση της χώρας στις μαζικές διαδηλώσεις κατά μήκος του τείχους που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

«Επί τέσσερις εβδομάδες ο κόσμος παρακολουθούσε με τρόμο, καθώς ισραηλινοί σκοπευτές και άλλοι στρατιώτες, με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό και πίσω από το τείχος, επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές με πυρομαχικά και δακρυγόνα. Παρά τη μεγάλη διεθνή αποδοκιμασία, ο ισραηλινός στρατός δεν απέσυρε τις παράνομες εντολές του για να πυροβολεί άοπλους διαδηλωτές», δήλωσε η Magdalena Mughrabi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη Διεθνή Αμνηστία.

«Ο χρόνος για τις συμβολικές δηλώσεις αποδοκιμασίας τελείωσε. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει συγκεκριμένη δράση και να σταματήσει την αποστολή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα συνεχίσουν οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών, οι οποίοι υποφέρουν από τις συνέπειες του να ζεις κάτω από τον σκληρό αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Αυτοί οι άνθρωποι απλώς διαμαρτύρονται για τις αφόρητες συνθήκες ζωής και απαιτούν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια και τις πόλεις τους εκεί όπου τώρα είναι το Ισραήλ».

Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο κύριος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας στο Ισραήλ, με τη δέσμευση να παράσχουν 38 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας τα επόμενα 10 χρόνια. Ωστόσο, άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, έχουν προμηθεύσει μεγάλο όγκο στρατιωτικού εξοπλισμού για το Ισραήλ.

Διαδηλωτές που πυροβολήθηκαν από πίσω

Στις περισσότερες θανατηφόρες περιπτώσεις που αναλύθηκαν από την Διεθνή Αμνηστία, τα θύματα πυροβολήθηκαν στο άνω μέρος του σώματος τους, συμπεριλαμβανομένου του κεφαλιού και του θώρακα, και μάλιστα μερικά από πίσω. Οι μαρτυρίες, τα βίντεο και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα δείχνουν ότι πολλοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σκόπιμα χωρίς να αποτελούν άμεση απειλή για τους ισραηλινούς στρατιώτες.

Μεταξύ των θυμάτων είναι ο 23χρονος ποδοσφαιριστής Mohammad Khalil Obeid, ο οποίος πυροβολήθηκε στα δύο γόνατα καθώς βιντεοσκοπούσε με την πλάτη του γυρισμένη προς το συνοριακό τείχος σε διαδήλωση ανατολικά του καταυλισμού al-Breij στις 30 Μαρτίου.

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, δείχνει τη στιγμή που πυροβολήθηκε. Στο πλάνο, φαίνεται ότι στέκεται σε μια απομονωμένη περιοχή μακριά από το τείχος και δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τη ζωή των Ισραηλινών στρατιωτών. Αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από μια επέμβαση αντικατάστασης γόνατος για να μπορέσει να περπατήσει ξανά.

«Ως παλαιστίνιος ποδοσφαιριστής η ζωή μου έχει καταστραφεί... Ονειρευόμουν να παίξω ποδόσφαιρο στο εξωτερικό και να υψώσω την παλαιστινιακή σημαία στο εξωτερικό [για να δείξω] ότι δεν είμαστε τρομοκράτες», είπε στη Διεθνή Αμνηστία.

«Θέλαμε να μεταφέρουμε το μήνυμά μας σε όλες τις οργανώσεις, τις χώρες και τους αρχηγούς κρατών ώστε να δουν τι συμβαίνει σε εμάς, γιατί κανείς άλλος δεν θα το αποδεχόταν αυτό οπουδήποτε αλλού στον κόσμο». 
Τραυματισμοί που «δεν έχουν συμβεί» από τότε που σταμάτησε ο πόλεμος

Οι γιατροί του Ευρωπαϊκού νοσοκομείου και του νοσοκομείου Shifa στην πόλη της Γάζας δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι πολλοί από τους σοβαρούς τραυματισμούς που έχουν σημειωθεί είναι στα κάτω άκρα, συμπεριλαμβανομένων των γόνατων, τα οποία είναι συνήθη τραύματα πολέμου τα οποία δεν έχουν παρατηρήσει από τη σύγκρουση στη Γάζα το 2014.

Πολλοί έχουν υποστεί ακραίους τραυματισμούς στα οστά και τους ιστούς τους, καθώς και μεγάλα τραύματα εξόδου που κυμαίνονται μεταξύ 10 και 15mm και πιθανόν να αντιμετωπίσουν περαιτέρω επιπλοκές, μολύνσεις και κάποια μορφή σωματικής αναπηρίας, όπως παράλυση ή ακρωτηριασμό. Οι αναφορές για τον υψηλό αριθμό τραυματισμών στα γόνατα, που αυξάνουν την πιθανότητα θρυμματισμού σφαίρας, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Εάν είναι αλήθεια, θα σημαίνουν ότι ο ισραηλινός στρατός σκοπίμως σκοπεύει να προκαλεί τραυματισμούς με σοβαρές επιπτώσεις στην ζωή των θυμάτων.

Πολλοί γιατροί ανέφεραν επίσης πως παρατήρησαν ένα άλλο είδος σοβαρού τραύματος από εσωτερική αιμορραγία, με το πλαστικό να παραμένει στο σώμα αλλά χωρίς να υπάρχει σημείο εξόδου.

Σύμφωνα με  τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και τον ιατροδικαστή, οι οποίοι εξέτασαν τα τραύματα σε φωτογραφίες που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία, πολλά από τα τραύματα που εξέτασαν οι γιατροί στη Γάζα συνάδουν με εκείνα τα τραύματα που προκαλούνται από όπλα υψηλών ταχυτήτων τύπου tavor, που κατασκευάζονται στο Ισραήλ, με διάμετρο 5,56 mm. Άλλα τραύματα είναι εμφανές πως έχουν προκληθεί από κατασκευασμένο στις Η.Π.Α σκοπευτικό τυφέκιο M24 Remignton Sniper με πυρομαχικά που πυροβολώντας σε διάμετρο 7,62 mm, εκτοξεύονται και σκάνε μέσα στο σώμα.

Με βάση μια πρόσφατη δήλωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, από τους 500 ασθενείς που εξέτασαν, οι μισοί και παραπάνω νοσηλεύτηκαν για τραύματα στα οποία «η σφαίρα κατέστρεψε εντελώς τον μυϊκό ιστό επειδή τα κόκκαλα θρυμματίστηκαν». Αυτές οι πληροφορίες  επιβεβαιώθηκαν από πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις καθώς και από μαρτυρίες γιατρών που συγκέντρωσαν παλαιστινιακές ομάδες  για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα.

«Η φύση αυτών των τραυμάτων αποδεικνύει πως οι ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποιούν πολεμικά όπλα υψηλής ταχύτητας, σχεδιασμένα για να προκαλούν τη μεγαλύτερη δυνατή βλάβη στους άοπλους Παλαιστίνιους, οι οποίοι δεν αποτελούν άμεση απειλή γι’ αυτούς. Αυτές οι προφανώς στοχευμένες προσπάθειες θανάτωσης και ακρωτηριασμού είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, για να μην πούμε παράνομες. Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις ισοδυναμούν με δολοφονία, αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις της Σύμβασης της Γενεύης και είναι εγκλήματα πολέμου» είπε η Magdalena Mughrabi. 

 «Εάν το Ισραήλ δεν εξασφαλίσει τη διεξαγωγή αποτελεσματικών και ανεξάρτητων ερευνών που θα οδηγήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων των ιθυνόντων, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα πρέπει να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για αυτές αυτούς τους θανάτους και τους τους σοβαρούς τραυματισμούς όπως και πιθανά εγκλήματα πολέμου και να διασφαλίσουν πως οι ιθύνοντες θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης». 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα μέχρι τις 26 Απριλίου ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ανερχόταν σε 5.511(592 παιδιά, 192 γυναίκες και 4.727 άνδρες με 1.738) με τραυματισμούς να προέρχονται από πυρομαχικά. Οι μισοί περίπου από όσους νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία υπέστησαν τραυματισμούς στα πόδια καις τα γόνατα, ενώ 225 τραυματίστηκαν στο λαιμό και στο κεφάλι, άλλοι 142 πυροβολήθηκαν στην κοιλιακή χώρα και στη λεκάνη και 115 τραυματίστηκαν  στο θώρακα και στην πλάτη. Μέχρι στιγμής, αυτοί οι τραυματισμοί επέφεραν 18 ακρωτηριασμούς.

Στον συνολικό αριθμό των θυμάτων, που σκοτώθηκαν εξαιτίας των τραυματισμών τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, συγκαταλέγονται και δύο παιδιά ηλικίας 14 με 17 ετών. Επίσης, σκοτώθηκαν δύο δημοσιογράφοι, παρ’ όλο που φορούσαν και οι δύο προστατευτικά γιλέκα για να ξεχωρίζουν ως μέλη του τύπου, ενώ τραυματίστηκαν και πολλοί άλλοι.

Τα νοσοκομεία στη Γάζα αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα με τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων λόγω έλλειψης ιατρικών προμηθειών, ηλεκτρισμού και καυσίμων, τα οποία οφείλονται στον αποκλεισμό από το Ισραήλ και επιδεινώθηκαν από τον εσωτερικό διχασμό στην Παλαιστίνη. Στο μεταξύ, το Ισραήλ καθυστερεί ή αρνείται τη μεταφορά μερικών ασθενών που χρήζουν άμεσης και ιδιαίτερης ιατρικής περίθαλψης σε άλλα μέρη στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, λόγω της συμμετοχής τους στις διαμαρτυρίες.

Σε μία περίπτωση που τεκμηριώνεται από τη Διεθνή Αμνηστία, το πόδι του 20χρονου δημοσιογράφου Yousef al-Kronz ακρωτηριάστηκε αφού οι Ισραηλινές Αρχές αρνήθηκαν να του δώσουν άδεια να ταξιδέψει στη Ramallah για άμεση ιατρική περίθαλψη .Τελικά, επέτρεψαν στον Yousef να φύγει για την εγχείρηση προκειμένου να σώσει το άλλο του πόδι, μετά από νομική παρέμβαση ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Οι τραυματιοφορείς στη Γάζα είπαν στη Διεθνή Αμνηστία για το πόσο δύσκολο είναι να μεταφέρουν τους τραυματισμένους διαδηλωτές καθώς ο ισραηλινός στρατός εκτόξευε δακρυγόνα σ’ αυτούς όπως και κοντά στα γειτονικά νοσοκομεία.

 Παράνομες δολοφονίες και μοιραίοι τραυματισμοί

Οι οργανωτές της «Μεγάλης Πορείας Επιστροφής» έχουν δηλώσει επανειλημμένα πως σκοπός τους ήταν οι διαμαρτυρίες να είναι ειρηνικές και ότι έχουν συμμετάσχει κυρίως σε καθιστικές διαμαρτυρίες, συναυλίες, αθλητικούς αγώνες, ομιλίες και άλλες ειρηνικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τις δυνάμεις του παρατάσσοντάς τανκς, στρατιωτικά οχήματα, στρατιώτες και σκοπευτές κατά μήκος του τείχους στη Γάζα, ενώ δόθηκαν εντολές να πυροβολούν οποιονδήποτε πλησιάζει το τείχος σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων.

Ενώ μερικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν στο τείχος, πέταξαν πέτρες προς την κατεύθυνση των ισραηλινών στρατιωτών ή έκαψαν λάστιχα, σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και από τις καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες που συγκέντρωσε η Διεθνής Αμνηστία και άλλες παλαιστινιακές και ισραηλινές ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, φαίνεται πως ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν άοπλους διαδηλωτές, περαστικούς, δημοσιογράφους και ιατρικό προσωπικό που βρίσκονταν σε  απόσταση 400 με 150 μέτρων από  το τείχος χωρίς να αποτελούν απειλή.

Σε αίτημα που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του  Ισραήλ για να διατάξει τον ισραηλινό στρατό να σταματήσει να ανοίγει πυρά για την καταστολή διαδηλώσεων, οι ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα Adalah και  Al Mezan φέρουν αποδείξεις από 12 βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δείχνουν  πως ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε άοπλους διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών. Σε μερικές περιπτώσεις, πυροβολήθηκαν άνθρωποι που ανέμιζαν την παλαιστινιακή σημαία ή έτρεχαν μακριά από το τείχος.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε εκτενώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να πυροβολείται ο 19χρονος Abd Al-Fattah Abd Al-Nabi στις 30 Μαρτίου καθώς έτρεχε μακριά από το τείχος κρατώντας ένα λάστιχο και έχοντας γυρίσει την πλάτη του στους ισραηλινούς στρατιώτες. Τον πυροβόλησαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και πέθανε.Την Παρασκευή στις 20 Απριλίου, σκοτώθηκε  ο 14χρονος Mohammad Ayyoub  επίσης εξαιτίας πυροβολισμού στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Ιστορικό

Τα τελευταία 11 χρόνια, ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα έχει υποφέρει από τις καταστροφικές συνέπειες του παράνομου ισραηλινού αποκλεισμού καθώς και από τρεις πολέμους. Ως αποτέλεσμα, η οικονομία στη Γάζα  έχει συρρικνωθεί και ο πληθυσμός της πόλης εξαρτάται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τη διεθνή βοήθεια. Η Γάζα έχει αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στο κόσμο της τάξης του 44 %. Τέσσερα χρόνια μετά  τις συγκρούσεις το 2014, περίπου 22.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι.

Τον  Ιανουάριο του 2015, το Γραφείο του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ξεκίνησε την προανακριτική εξέταση της κατάστασης στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ερευνώντας κυρίως τις κατηγορίες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις 13 Ιουνίου 2014 και μετά.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει επίσης όλα τα κράτη να επιβάλλουν ένα εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, όπως επίσης και στις ένοπλες Παλαιστινιακές Ομάδες με σκοπό να αποτραπούν οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απ’ όλες τις πλευρές.

Από τις  30 Μαρτίου και έπειτα, εκτός από τους διαδηλωτές, έχουν σκοτωθεί άλλοι 7 Παλαιστίνιοι από εναέριες επιθέσεις του Ισραήλ, βολές πυροβολικού ή από πυρομαχικά. Σε αυτούς συγκαταλέγεται ένας αγρότης που καλλιεργούσε το χωράφι κοντά στο τείχος και έξι μέλη ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.