ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΟΥΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ»

Δημοσιεύθηκε στις 13 Απριλίου 2018, 12:35Εκτύπωση

Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να βάλουν άμεσα τέλος στην υπέρμετρη και φονική βία που χρησιμοποιείται για την καταστολή των παλαιστινιακών διαδηλώσεων στη Γάζα, είπε η Διεθνής Αμνηστία καθώς ξεκίνησαν νέες διαμαρτυρίες σήμερα.

Μετά από τους θανάτους 26 Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών και του φωτορεπόρτερ Yasser Murtaja, και τον τραυματισμό περίπου 3.078 ατόμων κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών τις τελευταίες δύο Παρασκευές, η Διεθνής Αμνηστία ανανεώνει την έκκλησή της για ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες σχετικά με αναφορές ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποιούν παράνομα πυροβόλα όπλα και υπέρμετρη βία εναντίον άοπλων διαδηλωτών.
 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο κόσμος παρακολουθούσε με τρόμο, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυαν υπέρμετρη, φονική βία εναντίον διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που απλώς ζητούν να λάβουν τέλος οι βάρβαρες πολιτικές του Ισραήλ προς τη Γάζα και μια αξιοπρεπή ζωή.

— Magdalena Mughrabi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να αναστρέψουν επειγόντως τις πολιτικές τους και να συμμορφωθούν με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις τους. Η τρομακτική χρήση των πυρομαχικών τους εναντίον των άμαχων διαδηλωτών και οι θάνατοι που προκύπτουν ως αποτέλεσμα πρέπει να διερευνηθούν ως πιθανές παράνομες δολοφονίες».

«Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να σέβονται το δικαίωμα των Παλαιστινίων σε ειρηνική διαμαρτυρία και, σε περίπτωση βίας, να χρησιμοποιούν μόνο τα αναγκαία μέτρα για να την αντιμετωπίσουν. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η φονική βία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν είναι αναπόφευκτη για την προστασία από επικείμενες απειλές για τη ζωή».

Οι μαρτυρίες καθώς και τα βίντεο και οι φωτογραφίες που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων δείχνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, άμαχοι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές πυροβολήθηκαν από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές, ενώ κυμάτιζαν την παλαιστινιακή σημαία ή έτρεχαν μακριά από το φράχτη.

Μεταξύ των τραυματιών από την Παρασκευή 30 Μαρτίου, υπήρχαν περίπου 445 παιδιά, τουλάχιστον 21 μέλη των ομάδων έκτακτης ανάγκης της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου και 15 δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα, περίπου 1.236 άτομα έχουν πληγεί από αληθινά πυρά. Άλλοι τραυματίστηκαν από σφαίρες από καουτσούκ ή υποβλήθηκαν σε αγωγή λόγω εισπνοής δακρυγόνων αερίων που έπεσαν με drones. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία ότι περίπου 350 από τους τραυματίες ενδέχεται να έχουν προσωρινή ή μόνιμη αναπηρία ως αποτέλεσμα των τραυματισμών τους. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι υπεβλήθησαν σε ακρωτηριασμούς στα πόδια.

Σε δύο διαδοχικές Παρασκευές, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων ανδρών, γυναικών και παιδιών, συγκεντρώθηκαν σε πέντε στρατόπεδα που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από το φράκτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ για να επαναβεβαιώσουν το δικαίωμά τους για επιστροφή και να ζητήσουν τον τερματισμό του, σχεδόν 11 χρόνων, αποκλεισμού από το Ισραήλ. Ενώ οι διαμαρτυρίες ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, μια μειοψηφία διαδηλωτών πέταξαν πέτρες και, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό,  «κοκτέιλ Molotov» προς την κατεύθυνση του φράχτη. Οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι αυτοί που σκοτώθηκαν είτε προσπαθούσαν να διασχίσουν το φράχτη μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ είτε ήταν «κύριοι ηθικοί αυτουργοί». Δεν υπήρξαν θύματα από το Ισραήλ.

Ενώ ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι θα διερευνήσει τη συμπεριφορά των δυνάμεών του κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Γάζα, οι έρευνες του Ισραήλ επανειλημμένα δεν ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα και σχεδόν ποτέ δεν οδηγούν σε ποινική δίωξη. Ως αποτέλεσμα, τα σοβαρά εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων παραμένουν συνήθως ατιμώρητα.

Σε δήλωση που έγινε στις 8 Απριλίου, η Fatou Ben Souda, Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέφρασε την ανησυχία της για τους θανάτους και τους τραυματισμούς των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις, υπενθυμίζοντας ότι η κατάσταση στην Παλαιστίνη εξετάζεται από το γραφείο της.

«Απαιτείται επειγόντως λογοδοσία όχι μόνο για αυτά τα τελευταία περιστατικά όπου χρησιμοποιήθηκε υπέρμετρη και θανατηφόρα βία από το Ισραήλ, αλλά και για δεκαετίες πιθανών παράνομων δολοφονιών, συμπεριλαμβανομένων των εξωδικαστικών εκτελέσεων και άλλων εγκλημάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν για να συμπέσουν με την Ημέρα Γης (Land Day) και απαιτούν το δικαίωμα επιστροφής εκατομμυρίων προσφύγων σε χωριά και πόλεις σε γη που τώρα είναι του Ισραήλ.

Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τις 15 Μαΐου, όταν οι Παλαιστίνιοι θα τιμήσουν το Nakba ή την «μεγάλη καταστροφή». Η μέρα σηματοδοτεί την εκτόπιση εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων το 1948-9 κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.