ΟΥΓΓΑΡΙΑ: 100.000 ΑΤΟΜΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΤΑΞΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΕΤΡΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, 11:10Εκτύπωση

Πριν την απόφαση του σημερινού εφετείου στην υπόθεση κατά του Ahmed H, ενός Σύριου που καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης μετά από συγκρούσεις με την ουγγρική συνοριακή αστυνομία το 2015, η Διεθνής Αμνηστία υπέβαλε έκκληση στο Υπουργείο της δικαιοσύνης ζητώντας την απελευθέρωσή του, η οποία υπογράφηκε από περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.

Για να σηματοδοτήσει την τρίτη επέτειο της κράτησης του Ahmed υπό την κατηγορία της «συνέργειας σε πράξη τρομοκρατίας», ένα animation 15 μέτρων προβλήθηκε στο πλάι του Υπουργείου, στο ιστορικό κέντρο της Βουδαπέστης.

«Η δίκη του Ahmed H αποτελεί μια υπόθεση που δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο για τη λεγόμενη «ανελεύθερη δημοκρατία» της Ουγγαρίας και εκθέτει τον τρόπο με τον οποίο διασύρονται οι μετανάστες/στριες και οι πρόσφυγες, γίνεται κατάχρηση των αντιτρομοκρατικών νόμων και καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα από τις αρχές», δήλωσε η Eda Seyhan, υπεύθυνη εκστρατειών για υποθέσεις τρομοκρατίας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Μόλις λίγες μέρες αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την ανάληψη δράσης εναντίον της κυβέρνησης Όρμπαν εξαιτίας των καταφανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, η υπόθεση αυτή παρέχει στην Ουγγαρία την ευκαιρία να δείξει την προθυμία της να αλλάξει πορεία».

Ο Ahmed συνελήφθη και φυλακίστηκε μετά από ένα περιστατικό στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου παραδέχτηκε ότι πέταξε μερικές πέτρες. Είχε εγκαταλείψει το σπίτι του στην Κύπρο, όπου ήταν κάτοικος της Ε.Ε., για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους γονείς του και άλλα μέλη της οικογένειάς του να διαφύγουν από τη Συρία για να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη.

Στις 30 Νοεμβρίου 2016, ο Ahmed καταδικάστηκε για «τρομοκρατική ενέργεια» από ουγγρικό δικαστήριο βάσει της υπερβολικά ευρείας και ασαφούς αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της Ουγγαρίας. Μετά από έφεση, διατάχθηκε νέα δίκη με την οποία καταδικάστηκε εκ νέου, παρά την κατάφωρη έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για την τεκμηρίωση της κατηγορίας της τρομοκρατίας. Η περίπτωσή του έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως παράδειγμα των δρακόντειων αντιτρομοκρατικών νόμων της Ουγγαρίας και της καταστολής των μεταναστών και των προσφύγων.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την έναρξη δράσης της Ε.Ε. ενάντια στις ολοένα και πιο κατασταλτικές πολιτικές της Ουγγαρίας, οι οποίες υποβαθμίζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα, τις ελευθερίες και το κράτος δικαίου.

Η σύζυγος του Ahmed H, Nadia, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι ουγγρικές αρχές θα λάβουν σοβαρά υπόψη την έκκληση για απελευθέρωση του Ahmed.

«Ο Ahmed έχει κατασυκοφαντηθεί και παρουσιαστεί σαν να μην είναι άνθρωπος, αλλά συνέχισε να παραμένει δυνατός. Το μόνο δίκαιο αποτέλεσμα θα είναι ο Ahmed να κερδίσει αυτήν την έφεση και να απελευθερωθεί αμέσως άνευ όρων», δήλωσε η Nadia. 

«Ο Ahmed είναι η ζωή μου, η χαρά μου, ο σύζυγός μου, ο καλύτερος φίλος μου. Θέλω να δω και πάλι τα παιδιά μου με τον πατέρα τους. Θέλω τον άντρα μου πίσω. Θέλω την οικογένειά μου ενωμένη».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.