ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΕΛΙ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Δημοσιεύθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2016, 14:19Εκτύπωση

** Νεότερη Ενημέρωση: Στις 30 Νοεμβρίου ο Ahmed κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν από το Πρωτοδικείο του Szeged και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης. Θα ασκήσει έφεση και στην ετυμηγορία και στην ποινή. Η εισαγγελία επίσης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση στην ποινή, που τη θεωρεί «επιεική».

Ένα απόγευμα το περσινό καλοκαίρι ο Ahmed βρισκόταν στο σπίτι του στην Κύπρο με τη σύζυγό του Nadia και τα παιδιά τους, όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα το οποίο θα άλλαζε τη ζωή του.

«Ήταν η μητέρα του που τηλεφωνούσε από τη Συρία», λέει η Nadia. «Του είπε ότι οι βομβαρδισμοί στην πόλη τους ήταν είχαν σταματήσει προσωρινά και ότι θα έφευγαν. Χρειάζονταν βοήθεια». Το τηλεφώνημα πυροδότησε μια σειρά γεγονότων, τα οποία θα οδηγούσαν τον Ahmed εκεί που βρίσκεται σήμερα: φυλακισμένος σε ένα κελί στην Ουγγαρία κατηγορούμενος για «τρομοκρατική πράξη».

Στις 30 Νοεμβρίου θα ξέρει τι μέλλει γενέσθαι. Εάν κριθεί ένοχος, θα είναι αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη.

Ένα καλοκαιρινό απόγευμα ο Ahmed έλαβε ένα τηλεφώνημα που θα άλλαζε τη ζωή του

— Kartik Raj, Διεθνής Αμνηστία

Ενώ οι ηλικιωμένοι γονείς του ξεκίνησαν για το επικίνδυνο ταξίδι προς την Τουρκία με τον αδερφό του, τη νύφη του και τα ανίψια του, ο Ahmed ετοιμαζόταν να βάλει την καθημερινή ζωή του σε παύση και να τους βοηθήσει να φτάσουν στην Ευρώπη με ασφάλεια. Οι γνώσεις του στα αγγλικά και ελληνικά και η ταυτότητά του ως κατοίκου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθούσαν, όπως πίστευε, να διευκολύνουν το δύσκολο ταξίδι τους.

Μια εβδομάδα μετά το τηλεφώνημα, ο Ahmed είχε πουλήσει το αυτοκίνητό του και το φορτηγάκι του για να μαζέψει χρήματα και ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μια συγκινητική επανένωση με την οικογένειά του.

Βρήκαν ένα λαθρέμπορο, ο οποίος θα τους πήγαινε στα ελληνικά νησιά με μια φουσκωτή βάρκα. Ο Ahmed μπορούσε να φτάσει στα νησιά δια της κανονικής οδού, αλλά εφόσον ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που ήξερε κολύμπι, τους ακολούθησε στο επικίνδυνο ταξίδι. Από εκεί, η οικογένεια ταξίδεψε μέσω της (Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της) Μακεδονίας και της Σερβίας και πρόλαβαν να φτάσουν στην Ουγγαρία ακριβώς μόλις έκλειναν τα σύνορα.

Σε ειδησεογραφικό υλικό που κινηματογραφήθηκε εκείνη την ώρα, φαίνεται ο Ahmed να χρησιμοποιεί ένα μεγάφωνο για να φωνάξει και στους πρόσφυγες και στην αστυνομία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους

— Kartik Raj, Διεθνής Αμνηστία

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2015, βρίσκονταν ανάμεσα σε εκατοντάδες πρόσφυγες που αποκλείστηκαν στα σύνορα Röszke/Horgoš τη στιγμή που ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία της Ουγγαρίας. Άνθρωποι που επιχείρησαν να κατεδαφίσουν την πύλη και το φράχτη των συνόρων απωθήθηκαν από τις αρχές της Ουγγαρίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις της Ουγγαρίας ανταποκρίθηκαν με δακρυγόνα και κανόνια νερού, τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους. Σε ειδησεογραφικό υλικό που κινηματογραφήθηκε εκείνη την ώρα, φαίνεται ο Ahmed να χρησιμοποιεί ένα μεγάφωνο για να φωνάξει και στους πρόσφυγες και στην αστυνομία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, αλλά ενώ εντείνονταν οι συγκρούσεις, ο Ahmed παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι ενεπλάκη σε λιθοβολισμούς.

Δεκάδες συλλήφθηκαν εκείνη τη μέρα, συμπεριλαμβανομένων του πατέρα και της μητέρας του Ahmed, η οποία πάσχει από μερική τύφλωση. Οι γονείς του Ahmed, μαζί με οκτώ άλλους, κατηγορήθηκαν για «παράνομη είσοδο», ενώ συμμετείχαν σε «μαζική εξέγερση». Πέρασαν τους επόμενους οκτώ μήνες σε ένα κελί στην Ουγγαρία και αποφυλακίστηκαν μόλις τον Ιούλιο.

Μετά την αποφυλάκιση, ο Ahmed και η υπόλοιπη οικογένεια κατάφεραν να φτάσουν στη Βουδαπέστη. Εκεί, σε ένα σταθμό τρένου ξεχώρισαν τον Ahmed από τους υπόλοιπους, τον συνέλαβαν με τη βία και τον έσυραν μακριά, παρόλο που οι συγγενείς του παρακαλούσαν την αστυνομία και τους έλεγαν ότι είχε τα διαβατήριά τους. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι η αστυνομία της Ουγγαρίας χρησιμοποίησε ως επιπλέον αποδεικτικό στοιχείο την ανακάλυψη των διαβατηρίων τους στην τσάντα του Ahmed, για να τον σκιαγραφήσει ως «τρομοκράτη». Κατηγορήθηκε επιπλέον και για «τρομοκρατική πράξη», πέρα από τις υπόλοιπες κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, ίδιες με αυτές που συσσωρεύονταν εναντίον των γονιών του.

Η υπόθεση του Ahmed είναι το αποτέλεσμα ενός φοβερού καταιγισμού τρομαχτικών επιθέσεων στα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, καθώς  και των υπέρ-δρακόντιων αντιτρομοκρατικών μέτρων.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán, χαρακτήρισε την άφιξη των προσφύγων στην Ευρώπη ως «δηλητήριο», με τον αδιανόητο ισχυρισμό ότι «ο κάθε μετανάστης αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια και τη τρομοκρατία». Στις εβδομάδες που ακολούθησαν, υιοθέτησαν αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς κι άλλοι υπουργοί και υπουργικό προσωπικό. Κάποιος πρότεινε ότι η μετανάστευση και η τρομοκρατία πάνε «χέρι-χέρι». Κάποιος άλλος ισχυρίστηκε μια «προφανή σύνδεση» ανάμεσα στα δύο, χωρίς να παραθέσει αποδείξεις.

Η χρήση των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων για τη στοχοποιήση κάποιου που συμμετείχε στις συγκρούσεις στα σύνορα είναι μια παράλογη και ανατριχιαστική απόδειξη της σκληρής ανταπόκρισης της Ουγγαρίας στην προσφυγική κρίση

— Kartik Raj, Διεθνής Αμνηστία

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας πέρασε μια συνταγματική τροποποίηση, θεσπίζοντας παράλληλα και σχετικούς νόμους, παρέχοντας έτσι στον πρωθυπουργό άμεση και φαινομενικά απεριόριστη εξουσία να κηρύξει μια «κατάσταση τρομοκρατικής απειλής». Εν ολίγοις, αυτές οι αλλαγές επιτρέπουν στις αρχές της Ουγγαρίας να κηρύξουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να την εκμεταλλευτούν, ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η χρήση των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων για τη στοχοποιήση κάποιου που συμμετείχε στις συγκρούσεις στα σύνορα είναι μια παράλογη και ανατριχιαστική απόδειξη της σκληρής ανταπόκρισης της Ουγγαρίας στην προσφυγική κρίση.

Ο Ahmed παραμένει εγκλωβισμένος στην Ουγγαρία. Η γυναίκα του και τα παιδιά του τον περιμένουν να επιστρέψει στο σπίτι τους στην Κύπρο.

«Νιώθω σαν να βρίσκομαι σε μια παράλληλη πραγματικότητα αυτόν τον τελευταίο χρόνο με τον Ahmed στη φυλακή σε άλλη χώρα. Μοιάζει εντελώς εξωπραγματικό», είπε η Nadia. «Λείπει στα παιδιά μας πάρα πολύ. Ο Ahmed είναι ένας πολύ καλός πατέρας και πολύ καλός σύζυγος. Δεν είναι τρομοκράτης».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.