ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, 14:24Εκτύπωση

Ανταποκρινόμενη στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κινήσει τη διαδικασία του άρθρου 7 για την Ουγγαρία, η Berber Biala-Hettinga, ειδική της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕ, δήλωσε:

«Στη χθεσινή ιστορική ψηφοφορία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δικαίως υπερασπίστηκε τον ουγγρικό λαό και την ΕΕ. Κατέστησαν σαφές ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και οι δημοκρατικές αξίες δεν διαπραγματεύονται».

«Μια μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών/τριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε χθες και καταδίκασε τις οπισθοδρομικές πολιτικές της ουγγρικής κυβέρνησης, οι οποίες παρασύρουν την Ουγγαρία μακριά από την πορεία των κοινών αξιών της ΕΕ. Η Ουγγαρία ανήκει αδιαμφησβήτητα στην ΕΕ, αλλά η ξενοφοβία και η έλλειψη σεβασμού για τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα σίγουρα δεν ανήκουν σε αυτή».

«Χθες, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερασπίστηκαν το σωστό. Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη πρέπει τώρα να ακολουθήσουν και να λάβουν επείγουσα δράση πριν η Ουγγαρία προχωρήσει σε έναν αυθαίρετο τρόπο διακυβέρνησης πέρα ​​από το σημείο της επιστροφής».

Πληροφορίες Υπόβαθρου

Χθες, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της πρότασης για την εκκίνηση της διαδικασίας σύμφωνα με το άρθρο 7.1 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΕ), με αφορμή την ανησυχητική οπισθοδρόμηση της χώρας αναφορικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Το άρθρο 7 της ΣΕΕ επιτρέπει στην ΕΕ να προάγει και να διαφυλάσσει τις θεμελιώδεις αρχές της, όπως το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρήσει ομόφωνα ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας βρίσκεται σε «σοβαρή και συνεχή παραβίαση» των ιδρυτικών αρχών της ΕΕ, οι διαδικασίες του άρθρου 7 θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε κυρώσεις όπως η αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο.

Πολλοί οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διάφορα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ουγγαρία και αλλού στην ΕΕ, έχουν επανειλημμένα επ/φιστήσει την προσοχή στην αδυναμία υποστήριξης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία τα περασμένα χρόνια.

Η Διεθνής Αμνηστία, η Ουγγρική Επιτροπή του Ελσίνκι και η Ουγγρική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών επέστησαν την προσοχή στις ανησυχητικές εξελίξεις μετά τη νέα εκλογική νίκη του κυβερνώντος κόμματος Fidesz στις εκλογές του Απριλίου 2018.

Η έκθεση την οποία ψήφισαν οι ευρωβουλευτές/τριες στις 12 Σεπτεμβρίου ανέφερε πολλούς λόγους σοβαρής ανησυχίας στην Ουγγαρία. Οι ανησυχίες αυτές σχετίζονται με τη λειτουργία του συνταγματικού συστήματος της χώρας, την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, καθώς και το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά και των Εβραίων, τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών και μεταναστριών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, και πολλά άλλα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.