ΙΡΑΚ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΖΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΡΑΒΕΣ ΑΠΟ ΤΟ KIRKUK
Οι αρχές του Κουρδιστάν προχώρησαν σ΄ένα κύμα επιθέσεων, γκρεμίζοντας σπίτια και οδηγώντας εκατοντάδες Άραβες έξω από το Kirkuk, σαν ένα δείγμα ξεκάθαρης εκδίκησης για μια επίθεση που διενεργήθηκε από την ένοπλη ομάδα που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) στις 21 Οκτωβρίου, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε μια νέα συνοπτική ενημέρωση που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Η συνοπτική ενημέρωση, «Πού υποτίθεται πως πρέπει να πάμε;: Καταστροφή και αναγκαστικός εκτοπισμός στο Kirkuk», επισημαίνει πώς εκατοντάδες Άραβες Σουνίτες κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένων πολλών άλλων που ξέφυγαν από μάχες και ανασφάλεια σε κοντινές διοικητικές περιφέρειες, έχουν απελαθεί από το Kirkuk. Πολλούς τους διέταξαν να επιστρέψουν στα μέρη καταγωγής τους ή τους απομόνωσαν σε καταυλισμούς αφότου θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι βοήθησαν το Ι.Κ. να συντονίσει την επίθεση.
«Οι αρχές στο Kirkuk αντιμετωπίζουν δίχως αμφιβολία μια σοβαρή απειλή για την ασφάλειά τους, όμως αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατεδάφιση των σπιτιών των ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατοντάδων Αράβων κατοίκων. Πολλοί από αυτούς που έχουν πληγεί είναι άνθρωποι που ήδη έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους λόγω της βίας που καταπνίγει τη χώρα. Τώρα, εκτοπίζονται με τη βία ή γίνονται άστεγοι για ακόμη μια φορά», δήλωσε η Lynn Maalouf, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έρευνας στο περιφερειακό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βηρυττό.
Οι αρχές στο Kirkuk αντιμετωπίζουν δίχως αμφιβολία μια σοβαρή απειλή για την ασφάλειά τους, όμως αυτό δεν μπορεί να δικαιώσει την κατεδάφιση των σπιτιών των ανθρώπων και την εκτόπιση εκατοντάδων Αράβων κατοίκων
—Lynn Maalouf, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έρευνας στο Περιφερειακό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και στη Νότιο Αφρική
Ως συνέπεια της ξαφνικής επίθεσης του Ι.Κ. σε οκτώ διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο το Kirkuk στις 21 Οκτωβρίου, πολλοί είπαν ότι τους διέταξαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και τους κατάσχεσαν τις ταυτότητές τους. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πληγεί βρίσκονται περίπου 250 οικογένειες που είχαν εκτοπιστεί προηγουμένως από άλλες διοικητικές περιφέρειες του Ιράκ και αναζήτησαν ασφάλεια και καταφύγιο στο Kirkuk.
Τουλάχιστον 190 οικογένειες είχαν επίσης εκτοπιστεί από τους κούρδους Peshmerga και τις δυνάμεις του Asayish, από τα χωριά Qotan και Qoshkaya στην περιοχή Dibis της διοικητικής περιφέρειας του Kirkuk. Πολλοί μετακινήθηκαν σε καταυλισμούς για εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους ή αναζήτησαν καταφύγιο σε συγγενείς τους σε κοντινά χωριά. Οι δυνάμεις του Ι.Κ. επιτέθηκαν σε ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Dibis στις 21 Οκτωβρίου σκοτώνοντας 12 φύλακες και εργαζόμενους.
«Οι εξαναγκαστικές εκδιώξεις και οι εκτοπισμοί των Αράβων Σουνιτών του Kirkuk είναι παράνομοι και σκληροί. Οι αρχές του Κουρδιστάν πρέπει αμέσως να βάλουν τέλος στις παράνομες καταστροφές των ιδιωτικών περιουσιών και στους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς», δήλωσε η Lynn Maalouf
«Η αυθαίρετη καταστροφή που διενεργείται χωρίς στρατιωτική αναγκαιότητα αποτελεί έγκλημα πολέμου. Η διαταγή εκτοπισμού των πολιτών – εκτός αν είναι αναγκαίος για τη δική τους ασφάλεια ή για λόγους επιτακτικής στρατιωτικής αναγκαιότητας – αποτελεί επίσης έγκλημα πολέμου».
Οι εξαναγκαστικές εκδιώξεις και οι εκτοπισμοί των Αράβων Σουνιτών του Kirkuk είναι παράνομοι και σκληροί. Οι αρχές του Κουρδιστάν πρέπει αμέσως να βάλουν τέλος στις παράνομες καταστροφές των ιδιωτικών περιουσιών και στους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς
— Lynn Maalouf, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έρευνας στο Περιφερειακό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και στη Νότιο Αφρική
Η συνοπτική ενημέρωση, βασισμένη σε συνεντεύξεις με κοινοτικούς ηγέτες, εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους, κατοίκους, ακτιβιστές και τοπικούς πολιτικούς, υποστηρίχθηκε από φωτογραφικά ντοκουμέντα της καταστροφής καθώς και δηλώσεις αξιωματούχων.
Ο “Muhayman”, του οποίου το όνομα έχει αλλάξει για να προστατευτεί η ταυτότητά του, είναι ένας 40χρονος πατέρας 10 παιδιών από ένα χωριό στα νοτιοδυτικά του Kirkuk, που εκτοπίστηκε με τη βία δύο φορές από τις δυνάμεις του Κουρδιστάν, πρώτα το 2015 και πρόσφατα, στις 25 Οκτωβρίου του 2016. Περιέγραψε στη Διεθνή Αμνηστία πώς άνδρες με στρατιωτικές στολές ήρθαν στην περιοχή της Manshiya της γειτονιάς Wahed Huzairan της πόλης του Kirkuk και διέταξαν τους κατοίκους να έχουν φύγει μέχρι το πρωί. Νωρίς την επόμενη μέρα εκδιώχθηκαν με τη βία και τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν με μπουλντόζες αργά μέσα στη νύχτα.
«Οι Peshmerga με διέταξαν να φύγω από το ίδιο μου το χωριό, οπότε έχτισα ένα σπίτι εδώ…Τώρα είμαστε και πάλι άστεγοι και αναζητήσαμε καταφύγιο με τον αδερφό μου. Πού υποτίθεται πως πρέπει να πάμε;».
Οι Peshmerga με διέταξαν να φύγω από το ίδιο μου το χωριό, οπότε έχτισα ένα σπίτι εδώ…Τώρα είμαστε και πάλι άστεγοι. Πού υποτίθεται πως πρέπει να πάμε
—“Muhayman”, εκτοπισμένος κάτοικος του Kirkuk
Η γειτονιά, η οποία αποτελούνταν από εκατοντάδες σπίτια, ισοπεδώθηκε τόσο πολύ ώστε περίπου μόνο 10 σπίτια έμειναν όρθια, δήλωσε.
Ο “Ahmed”, ένας κάτοικος της πόλης του Kirkuk, του οποίου το σπίτι κατεδαφίστηκε στις 25 Οκτωβρίου περιέγραψε χαοτικές σκηνές, όπου οι κάτοικοι έσπευσαν να σώσουν τα υπάρχοντά τους, καθώς τρακτέρ και μπουλντόζες προχωρούσαν μέσα στη γειτονιά. Είπε πως ένας από τους γείτονές του ήταν τόσο απελπισμένος που πυροβόλησε τον εαυτό του αφότου κατεδαφίστηκε το σπίτι του. Άλλοι κάτοικοι από τους οποίους πήρε συνέντευξη η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσαν αυτήν την αναφορά.
Ένας άνδρας που έφυγε από τη Diyala για το Kirkuk τον Αύγουστο του 2014 με την οικογένειά του, είπε πως οι δυνάμεις ασφαλείας τον κατηγόρησαν για την επίθεση του Ι.Κ.
«Δίνουμε μάρτυρες να πολεμήσουν το Daesh (αραβικό ακρωνύμιο για το Ι.Κ.) και εσείς τους φέρνετε εδώ και τους υποκρύπτετε σ’ αυτά τα σπίτια», του είπαν.
Τον ανάγκασαν να πάει πίσω στη Diyala μαζί με τους συγγενείς του, παρά την καλά τεκμηριωμένη τακτική των παράνομων δολοφονιών και απαγωγών των Αράβων Σουνιτών στα χέρια των πολιτοφυλακών στην περιοχή.
Ο Κυβερνήτης του Kirkuk έχει δεσμευτεί δημόσια να μην επιστρέψει τους εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους σε περιοχές που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο του Ι.Κ. ή σε μέρη όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις όπως η Μοσούλη και οι γύρω περιοχές. Ο διεθνής νόμος και ο κανόνας υποδεικνύουν ότι η επιστροφή των εκτοπισμένων ανθρώπων στα σπίτια τους πρέπει να είναι εθελοντική.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει τον επαναλαμβανόμενο εξαναγκαστικό εκτοπισμό και την καταστροφή των αραβικών σπιτιών και χωριών από τις δυνάμεις Peshmerga, οι οποίες συνεχίζουν να εμποδίζουν τους κατοίκους των αραβικών χωριών και τους Άραβες κατοίκους των μικτών αραβικών και κουρδικών πόλεων από το να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ένας άνδρας που έφυγε από τη Diyala για το Kirkuk τον Αύγουστο του 2014 με την οικογένειά του, είπε πως οι δυνάμεις ασφαλείας τον κατηγόρησαν για την επίθεση του Ι.Κ.
«Δίνουμε μάρτυρες να πολεμήσουν το Daesh (αραβικό ακρωνύμιο για το Ι.Κ.) και εσείς τους φέρνετε εδώ και τους υποκρύπτετε σ’ αυτά τα σπίτια», του είπαν.
Τον ανάγκασαν να πάει πίσω στη Diyala μαζί με τους συγγενείς του, παρά το πασίγνωστο τεκμηριωμένο μοτίβο των παράνομων δολοφονιών και απαγωγών των Αράβων Σουνιτών στα χέρια των πολιτοφυλακών στην περιοχή.
Ο Κυβερνήτης του Kirkuk έχει δεσμευτεί δημόσια να μην επιστρέψει τους εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους σε περιοχές που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο του Ι.Κ. ή σε μέρη όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις, όπως η Μοσούλη και οι γύρω περιοχές. Το διεθνές δίκαιο και κανόνες υποδεικνύουν ότι η επιστροφή των εκτοπισμένων ανθρώπων στα σπίτια τους πρέπει να είναι εθελοντική.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει τον επαναλαμβανόμενο εξαναγκαστικό εκτοπισμό και την καταστροφή των αραβικών σπιτιών και χωριών από τις δυνάμεις Peshmerga, οι οποίες συνεχίζουν να εμποδίζουν τους κατοίκους των αραβικών χωριών και τους Άραβες κατοίκους των μικτών αραβικών και κουρδικών πόλεων από το να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Αντί να περιφρονούν το διεθνές δίκαιο με τον αυθαίρετο ξεριζωμό πολιτών από τα σπίτια τους, οι αρχές του Κουρδιστάν και του Ιράκ πρέπει να προσφέρουν προστασία σε αυτούς που ήδη έχουν εκτοπιστεί ή που αναζητούν καταφύγιο από τις μάχες
— Lynn Maalouf, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έρευνας στο Περιφερειακό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή και στη Νότιο Αφρική
«Αντί να περιφρονούν το διεθνές δίκαιο, οι αρχές του Κουρδιστάν και του Ιράκ πρέπει να προσφέρουν προστασία σε αυτούς που ήδη έχουν εκτοπιστεί ή που αναζητούν καταφύγιο από τις μάχες.Θα πρέπει, επίσης να διευκολύνουν την εθελοντική και ασφαλή επιστροφή εκείνων που επιθυμούν να γυρίσουν στα σπίτια τους», δήλωσε η Lynn Maalouf.
Υπόβαθρο
Το Kirkuk βρίσκεται υπό de facto έλεγχο της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν από τότε που οι κυβερνητικές δυνάμεις του Ιράκ απομακρύνθηκαν από το βόρειο Ιράκ τον Ιούνιο του 2014 όταν το Ι.Κ. κατέλαβε τεράστιες εκτάσεις της χώρας.
Οι προσπάθειες να επιστρέψουν με τη βία τους εσωτερικά εκτοπισμένους Άραβες Σουνίτες και τους κατοίκους προηγούνται χρονικά της επίθεσης του Ι.Κ. στις 21 Οκτωβρίου, αλλά έχουν ενταθεί από τότε.