Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλίου 2016, 16:45Εκτύπωση

Σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία μετά από μια αποτυχημένη αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου. Η αντίδραση των τουρκικών αρχών ήταν άμεση και βίαιη, εξαπολύοντας πρωτοφανούς κλίμακας καταστολή, η οποία συνεχίζεται μετά από την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης πέντε ημέρες αργότερα.

Η Διεθνής Αμνηστία ήταν παρούσα στο πεδίο στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα για να τεκμηριώσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενόσω εξελίσσονταν αυτά τα γεγονότα. Παραθέτουμε ορισμένα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κατάσταση.

Τουλάχιστον 208 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 τραυματίστηκαν κατά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι κρατούνται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι βρίσκονται σε αναστολή καθηκόντων ή έχουν χάσει τις δουλείες τους, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών, δικαστών, εισαγγελέων και άλλων.

42 εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν για δημοσιογράφους (έως την 25η Ιουλίου 2016) και έξι από αυτούς έχουν τεθεί υπό κράτηση (έως την 26η Ιουλίου).

20 ιστοσελίδες ειδησεογραφικού περιεχομένου είχαν μπλοκαριστεί τις ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

25 μέσα ενημέρωσης είδαν τις άδειες τους να ανακαλούνται (έως τις 22 Ιουλίου). Οι δημοσιογραφικές ταυτότητες δεκάδων δημοσιογράφων έχουν ακυρωθεί.

48 ώρες είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η τουρκική αστυνομία στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη εξαναγκάζει τους κρατούμενους να στέκονται σε επώδυνη στάση. Σε κρατούμενους έχει απαγορευτεί η παροχή τροφής, νερού και ιατρικής περίθαλψης, και κακοποιούνται λεκτικά και δέχονται απειλές. Μερικοί έχουν υποστεί σοβαρούς ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού.

3 μήνες είναι η αρχική περίοδος κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε τη νύχτα της 20ης Ιουλίου, παρέχοντας στον πρωθυπουργό και το υπουργικό του συμβούλιο την εξουσία να αποφασίζουν με διατάγματα και να παρακάμπτουν το Κοινοβούλιο.

30 ημέρες: το όριο προσωρινής κράτησης αυξήθηκε από τέσσερις σε 30 ημέρες στις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με το πρώτο διάταγμα που εκδόθηκε στο πλαίσιο της κήρυξης της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

15 είναι ο αριθμός του άρθρου του τουρκικού συντάγματος το οποίο προβλέπει ότι οι αρχές δεν μπορούν να «αναστείλουν» την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, μπορούν απλώς να εισάγουν εξαιρέσεις σε ορισμένα δικαιώματα.

0 είναι ο αριθμός των ανεξάρτητων οργάνου ελέγχου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει πρόσβαση σε χώρους κράτησης στην Τουρκία μετά την κατάργηση της τουρκικής Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τον Απρίλιο του 2016.

ΑΝΑΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ:

Πείτε στον πρόεδρο Erdogan δικαιώματα κατακτημένα με σκληρούς αγώνες δεν μπορούν να καταργηθούν.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.