ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ 42 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΘΡΑΣΥΤΑΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουλίου 2016, 10:36Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην είδηση ότι οι τουρκικές αρχές έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για 42 δημοσιογράφους, η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Πρόκειται για την τελευταία ανησυχητική εξέλιξη σε αυτό που ολοένα και περισσότερο παίρνει τη μορφή μιας επαίσχυντης εκκαθάρισης λόγω πολιτικών πεποιθήσεων», δήλωσε η Gauri van Gulik, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.
«Συλλαμβάνοντας δημοσιογράφους η κυβέρνηση αποτυγχάνει να διακρίνει ανάμεσα σε αξιόποινες πράξεις και θεμιτή κριτική. Αντί να καταπνίγουν την ελευθερία του τύπου και να εκφοβίζουν δημοσιογράφους, είναι ζωτικής σημασίας οι τουρκικές αρχές να επιτρέπουν στα μέσα ενημέρωσης να κάνουν τη δουλειά τους και να σταματήσουν αυτή τη δρακόντεια καταστολή της ελευθερίας του τύπου».

Συλλαμβάνοντας δημοσιογράφους η κυβέρνηση αποτυγχάνει να διακρίνει ανάμεσα σε αξιόποινες πράξεις και θεμιτή κριτική

Gauri van Gulik, Διεθνής Αμνηστία

 

Υπόβαθρο
Στις 24 Ιουλίου, η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε ότι έχει συγκεντρώσει αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία κρατούμενοι στην Τουρκία υπόκεινται σε ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, σε επίσημα και ανεπίσημα κέντρα κράτησης.

Η Διεθνής Αμνηστία πληροφορήθηκε επίσης ότι οι αρχές απαγόρευσαν αυθαίρετα την πρόσβαση σε ειδησιογραφικές ιστοσελίδες τις ημέρες που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος καθώς και ότι ανακάλεσαν τις άδειες άλλων μέσων ενημέρωσης. Επιπλέον σε δεκάδες δημοσιογράφους ατομικά ακυρώθηκαν οι δημοσιογραφικές τους ταυτότητες

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.