ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΑ ΜΕ ΣΚΛΗΡΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλίου 2016, 13:01Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών στην Τουρκία, καθώς η πρωτοφανούς κλίμακας καταστολή συνεχίζεται μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας και φόβου, η κυβέρνηση δεν πρέπει να παραβιάζει δικαιώματα των πολιτών στην προσπάθεια απονομής δικαιοσύνης.

Οι κακομεταχειρίσεις κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος πρέπει να διερευνηθούν και οι δράστες να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, άλλα ταυτόχρονα τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά – και όχι να αγνοούνται – κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν υπερισχύει των υποχρεώσεων της Τουρκίας από το διεθνές δίκαιο και δεν θα πρέπει να αψηφά ελευθερίες και εγγυήσεις που με σκληρούς αγώνες κατακτήθηκαν.

Κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής όταν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά.

Πείτε στον πρόεδρο Erdogan ότι δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες δεν μπορούν να καταργηθούν, ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

  • Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν διεξάγουν έρευνες, απελευθερώνοντας τα άτομα για τα οποία δεν υπάρχει καμία απόδειξη εγκληματικής ενέργειας σε βάρος τους και εξασφαλίζοντας δίκαιες δίκες.
  • Η απαγόρευση των βασανιστηρίων είναι απόλυτη και δεν μπορεί ποτέ να τεθεί υπό αμφισβήτηση ή να ανασταλεί. Εν μέσω καταγγελιών για βασανιστήρια, πρέπει να δοθεί σε ανεξάρτητα όργανα ελέγχου πρόσβαση στους κρατούμενους σε όλους τους χώρους κράτησης. Όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να έχουν τακτική πρόσβαση σε δικηγόρους και σε μέλη της οικογένειάς τους.
  • Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την καταστολή ειρηνικών επικριτικών φωνών ή για εκτεταμένες εκκαθαρίσεις στην κοινωνία των πολιτών, στα μέσα ενημέρωσης, στο δικαστικό σώμα, στην εκπαίδευση και σε άλλα τμήματα της κοινωνίας.
  • Η λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης απλώς και μόνο εξαιτίας της άσκησης κριτικής στην κυβερνητική πολιτική είναι παράνομη, ακόμη και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
  • Το δικαίωμα των εργαζομένων να εναντιώνονται στις αναστολές καθηκόντων ή στις απολύσεις, μέσω δίκαιων και διαφανών διαδικασιών, πρέπει να τηρηθεί.