ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ‘ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ’ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2015, 13:09Εκτύπωση
  • Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει περισσότερους από 100 διαφορετικούς τύπους όπλων και πολεμοφοδίων προερχόμενων από τουλάχιστον 25 χώρες, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο Ιράκ και τη Συρία από την ένοπλη ομάδα που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.).

 

  • Το Ι.Κ. έχει χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιό του για να διαπράξει μια φρικιαστική λίστα από παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Οι πολεμιστές του Ι.Κ. έχουν απαγάγει πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ειρηνικών ακτιβιστών και εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε., και έχουν διαπράξει βασανιστήρια και άλλες πράξεις βίας, όπως βιασμούς και εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Έχουν δολοφονήσει αιχμάλωτους κυβερνητικούς στρατιώτες και μέλη άλλων στρατιωτικών ομάδων, ενώ έχουν χρησιμοποιήσει και παιδιά ως στρατιώτες.

 

  • Το Ι.Κ. απέκτησε τα περισσότερα από τα όπλα που διαθέτει από τα αποθέματα του Ιρακινού στρατού. Επίσης,  από αρπαγές στο πεδίο της μάχης, παράνομες αγοραπωλησίες καθώς και εξαιτίας αποστασίας πολεμιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

 

  • Αμέσως μετά την απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ τον Ιούνιο του 2014, οι πολεμιστές του Ι.Κ. άρπαξαν από τα Ιρακινά αποθέματα μια πληθώρα από όπλα και στρατιωτικά οχήματα κατασκευασμένα σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ άλλων στις Η.Π.Α., τα οποία και επιδείκνυαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

  • Ένας μεγάλος αριθμός του οπλοστασίου του Ι.Κ. ­­που έχει υφαρπαχθεί από τον Ιρακινό στρατό προέρχεται από τις Η.Π.Α., την Ρωσία και τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κατά τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘90. Η πλειοψηφία των όπλων στην Συρία προέρχονται από την Ρωσία, την πρώην Σοβιετική Ένωση και το Ιράν.

 

  • Ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ιράκ (1980-88) αποτέλεσε μια εποχή-ορόσημο για την εξέλιξη της σύγχρονης αγοράς όπλων ανά τον κόσμο, όταν τουλάχιστον 34 διαφορετικές χώρες εξόπλιζαν το Ιράκ με όπλα – 28 εκ των ίδιων κρατών προμήθευαν συγχρόνως με οπλισμό το Ιράν.

 

  • Έπειτα από μια ύφεση στις μεταφορές όπλων προς το Ιράκ εξαιτίας του εμπάργκο που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη το 1990, υπήρξε μια μαζική αύξηση στις εισαγωγές όπλων προς το Ιράκ ακολουθούμενη από την στρατιωτική επέμβαση των Η.Π.Α. στην περιοχή το 2003.

 

  • Περισσότερες από 30 χώρες – συμπεριλαμβανομένων όλων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών – έχουν προμηθεύσει τον Ιρακινό στρατό με στρατιωτικό εξοπλισμό κατά την διάρκεια της περασμένης δεκαετίας – μια χρονική περίοδο κατά την οποία σημαντικό μέρος του εξοπλισμού αυτού κατέληξε στα χέρια ομάδων ανταρτών του Ι.Κ. και των προδρόμων του.

 

  • Μεταξύ 2011 και 2013, οι Η.Π.Α. συνέταξαν συμβόλαια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή όπλων στην Ιρακινή κυβέρνηση. Μέχρι το 2014 αυτό απέφερε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας μεγαλύτερης των 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι προμήθειες όπλων συνεχίζονται αποφέροντας στο Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας 1.6 δις δολάρια από το Ταμείο για την Εκπαίδευση και τον Εξοπλισμό του Ιράκ, το οποίο περιλαμβάνει 43,200 τουφέκια τύπου M4.

 

  • Στις 15 Αυγούστου του 2014, η σύσκεψη 2170 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. επαναβεβαίωσε το εμπάργκο στο εμπόριο όπλων προς το Ι.Κ. και της συνεργαζόμενης με την al-Qa’ida, ομάδας Al-Nusra.
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.