ΣΥΡΙΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΑΛΕΠΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1 Αυγούστου 2012
Συρία: Από την ολομέτωπη καταστολή στην ένοπλη σύγκρουση στο Αλέπο
Η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων στο Αλέπο αποτελεί την κλιμάκωση της πολύμηνης βάναυσης καταστολής των διαφορετικών φωνών, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε νέα έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η νέα έκθεση Ολομέτωπη Καταστολή βασίζεται σε έρευνες πεδίου που διεξήγαγε η Διεθνής Αμνηστία στα τέλη Μαΐου.
Τεκμηριώνει το πώς οι δυνάμεις ασφαλείας και οι διαβόητες πολιτοφυλακές shabiha, υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση, συστηματικά άνοιγαν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας διαδηλωτές και παριστάμενους, ανάμεσά τους και παιδιά, και το πώς εξόντωναν τους τραυματίες, το ιατρικό προσωπικό που τους βοηθούσε και τους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
«Η επίθεση στην πόλη Αλέπο -η οποία θέτει τους αμάχους σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο- αποτελεί προβλέψιμη εξέλιξη, η οποία ακολουθεί το συνταρακτικό μοτίβο παραβιάσεων εκ μέρους των κρατικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα», δήλωσε η Ντονατέλλα Ροβέρα, Ανώτατη Σύμβουλος Ανταπόκρισης σε Κρίσεις, η οποία πρόσφατα πέρασε αρκετές εβδομάδες διερευνώντας παραβιάσεις στη βόρεια Συρία, περιλαμβανομένου του Αλέπο.
Η νέα έκθεση παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ασκήθηκε πίεση σε οικογένειες διαδηλωτών και παριστάμενων που πυροβολήθηκαν μέχρι θανάτου από τις δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να υπογράψουν δηλώσεις ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα σκοτώθηκαν από ‘ένοπλες τρομοκρατικές συμμορίες.’
Οι διαδηλώσεις στο Αλέπο, στη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και κύριο οικονομικό κέντρο, άρχισαν αργότερα και παρέμειναν μικρότερες από εκείνες σε άλλες σημαντικές πόλεις.
Καθώς το μέγεθος και η συχνότητα των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών στο Αλέπο αυξανόταν τους τελευταίους μήνες, ο κρατικός μηχανισμός ασφαλείας αντέδρασε με χαρακτηριστικά επιπόλαιη και βάναυση χρήση βία, που αναπόφευκτα προκάλεσε το θάνατο ειρηνικών διαδηλωτών και τραυματιών.
Οι συλληφθέντες βασανίζονταν, απειλούνταν και τρομοκρατούνταν συστηματικά κατά την κράτηση.
Η έκθεση τεκμηριώνει ευρύ φάσμα συστηματικών, κρατικά κατευθυνόμενων παραβιάσεων, περιλαμβανομένων της εσκεμμένης στοχοποίησης ειρηνικών διαδηλωτών και ακτιβιστών, της εξόντωσης τραυματισμένων διαδηλωτών, της συστηματικής χρήσης βασανιστηρίων, της στοχοποίησης ιατρικού προσωπικού που παρείχε πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, αυθαίρετων κρατήσεων και εξαναγκαστικών εξαφανίσεων.
«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις σε διαφορετικές περιοχές της πόλης, των οποίων έχω υπάρξει μάρτυρας, κατά κανόνα τερματίστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ σε ειρηνικούς διαδηλωτές, με αποτέλεσμα οι επιπόλαιοι και αδιάκριτοι πυροβολισμοί τους συχνά να σκοτώνουν ή να τραυματίζουν παριστάμενους και διαδηλωτές», δήλωσε η Ντονατέλλα Ροβέρα.
Στην έκθεση η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να διασφαλίσει την παρουσία στη χώρα αποστολής παρακολούθησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε ενδυναμώνοντας, παρατείνοντας και επεκτείνοντας την παραλυμένη αποστολή επίβλεψης του ΟΗΕ στη Συρία, της οποίας η εντολή λήγει τον Αύγουστο, είτε εγκαθιστώντας νέο μηχανισμό.
Η οργάνωση επαναλαμβάνει τη μακρόχρονη έκκλησή της στον Εισαγγελέα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει την κατάσταση στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να επιβάλει εμπάργκο όπλων στη Συρία, με σκοπό να σταματήσει η ροή όπλων στη συριακή κυβέρνηση.
Η Διεθνής Αμνηστία θέλει να δει το Συμβούλιο Ασφαλείας να πραγματοποιεί δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Προέδρου Άσαντ και άλλων που ίσως εμπλέκονται στη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ή έχουν δώσει σχετικές εντολές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ενόσω η κρίση στη Συρία μετατρέπεται σε εσωτερική ένοπλη σύγκρουση και αυξάνονται οι αναφορές για παραβιάσεις εκ μέρους της ένοπλης αντίστασης, η Διεθνής Αμνηστία καλεί και πάλι όλες τις κυβερνήσεις που εξετάζουν το να προμηθεύσουν όπλα στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ή σε άλλες ένοπλες αντιστασιακές ομάδες, να διεξαγάγουν πρώτα αυστηρή αξιολόγηση του κινδύνου, βάσει αντικειμενικής πληροφόρησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν τα όπλα αυτά για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο έδαφος της Συρίας, περιλαμβανομένου του Αλέπο και των γύρω περιοχών, και συμπεραίνει ότι η συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για μαζικές παραβιάσεις που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Είναι προφανές ότι η συριακή κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να τερματίσει, πόσω μάλλον να διερευνήσει, τα εγκλήματα αυτά. Πράγματι έχει επιχειρήσει να εμποδίσει την ανεξάρτητη έρευνα των σοβαρών παραβιάσεων στο Αλέπο και σε άλλες περιοχές της χώρας,» δήλωσε η Ροβέρα.
Είναι υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να παράσχει δικαιοσύνη στο συριακό λαό και να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι για τέτοιες παραβιάσεις και εγκλήματα θα λογοδοτήσουν.
«Ωστόσο, πριν λίγες ημέρες, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε και πάλι να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα για τη Συρία.» Η παράλυση της διεθνούς κοινότητας κατά τους τελευταίους 18 μήνες είχε ως αποτέλεσμα να πιστεύει η συριακή κυβέρνηση ότι μπορεί να διαπράττει παραβιάσεις, περιλαμβανομένων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου. Η κατάσταση στη Συρία πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.»