Η ΧΑΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2010, 14:16Εκτύπωση

Δημόσια Δήλωση
3 Σεπτεμβρίου 2010
Η Διεθνής Αμνηστία σήμερα καταδίκασε σφόδρα τις δύο επιθέσεις αυτής της εβδομάδας, εκ των οποίων η μία θανατηφόρα, εναντίον ισραηλινών αμάχων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και κάλεσε τις 13 παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες που εξέδωσαν δήλωση σήμερα, απειλώντας με περαιτέρω ανάλογες ενέργειες, να τερματίσουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.

Σε επιστολή που στάλθηκε σήμερα στον Ισμαήλ Χανίγια, πρωθυπουργό της ντε φάκτο διοίκησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τη σοβαρή της ανησυχία για την ανάμιξη που δήλωσε ότι είχε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασάμ, στα δύο πρόσφατα περιστατικά και κάλεσε τις αρχές της Χαμάς να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποτρέψουν περαιτέρω μελλοντικές επιθέσεις σε αμάχους.

Η Διεθνής Αμνηστία επίσης εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της για τη σημερινή δήλωση 13 παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Ταξιαρχιών Ιζεντίν Αλ Κασάμ, ότι σχεδιάζονται κι άλλες επιθέσεις εναντίον αμάχων, σε απάντηση στην ανανέωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής, οι οποίες ξεκίνησαν χθες.

Τέσσερις ισραηλινοί πολίτες συμπεριλαμβανομένης μιας εγκύου, που ταξίδευαν με αυτοκίνητο κοντά στον εποικισμό Κίριατ Άρμπα, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν το βράδυ της 31ης Αυγούστου 2010, ενώ δύο ισραηλινοί άμαχοι τραυματίστηκαν σε ένοπλη επίθεση κοντά στον εποικισμό Κοτσάβ Χασατσάρ, το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου 2010. Σύμφωνα με τον ιστότοπό τους και δημοσιεύματα, οι Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασάμ ανέλαβαν «πλήρως την ευθύνη» και για τις δύο επιθέσεις. Οι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών Μαχμούντ Ζαχάρ και ο εκπρόσωπος Σάμι Αμπού Ζούχρι, ενώ δεν ισχυρίστηκαν απευθείας ανάμιξη, έκαναν δηλώσεις τις τελευταίες μέρες που φαίνεται να συγχωρούν αυτές τις επιθέσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει όλες τις επιθέσεις που στοχεύουν σε αμάχους, οπουδήποτε, οποτεδήποτε και από οποιονδήποτε και αν διαπράττονται, και καλεί τους υπευθύνους να λογοδοτήσουν. Τέτοιες επιθέσεις απαγορεύονται απολύτως από το διεθνές δίκαιο, ανεξαρτήτως από τις ενέργειες άλλων μερών. Η απαγόρευση σκόπιμων επιθέσεων σε αμάχους αφορά τον καθένα και πάντα συμπεριλαμβανομένων των λαών υπό κατοχή που επιδίδονται σε ένοπλο αγώνα για την αυτοδιάθεση.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα καταδικάσει την εγκατάσταση ισραηλινών εποικισμών στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη ως παραβιάσεις της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης. Παρόλα αυτά, ο παράνομος χαρακτήρας των ισραηλινών εποικισμών δεν αναιρεί την ιδιότητα του αμάχου των εποίκων, που χάνουν την προστασία από επίθεση, μόνο εάν και ενόσω λαμβάνουν απευθείας μέρος στις εχθροπραξίες.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει, επίσης, με ανησυχία αναφορές ότι πολλά από τα τουλάχιστον 350 άτομα που συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής μετά τις επιθέσεις, έχουν συλληφθεί χωρίς ένταλμα και υπάρχει φόβος ότι πολλοί κρατούνται αυθαίρετα. Ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή έχει δικαίωμα να διεξάγει έρευνα και να διώκει άτομα που βρίσκονται στη δικαιοδοσία της, τα οποία φέρονται να έχουν διαπράξει ή να έχουν διατάξει τέτοιες επιθέσεις, πρέπει να το πράττει με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπρόσθετες ανησυχίες εγείρονται από τις ευρύτατα τεκμηριωμένες αναφορές τα τελευταία χρόνια για βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση των κρατουμένων της Χαμάς από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Μετά τις δύο επιθέσεις σε ισραηλινούς αμάχους, διαπράχθηκαν επιθέσεις σε παλαιστινίους αμάχους και περιουσίες από ισραηλινούς αμάχους που αναφέρεται ότι ζουν στους παράνομους εποικισμούς των περιοχών της Νάμπλους, της Χεβρώνας και της Ιεριχούς, στη Δυτική Όχθη. Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις και καλεί τις ισραηλινές αρχές να αποτρέψουν περαιτέρω ανάλογες επιθέσεις εναντίον παλαιστινίων αμάχων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.