ΣΟΥΔΑΝ-ΤΣΑΝΤ: ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΑΜΑΧΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δρώμενο της Διεθνούς Αμνηστίας και της σουδανικής κοινότητας στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ το Σαββάτο, 1η Ιουλίου
30 Ιουνίου 2006
Καθώς οι αρχηγοί των αφρικανικών κρατών συνεδριάζουν στη Μπαντζούλ της Γκάμπια και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητά την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στο Νταρφούρ του Σουδάν, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να προβεί η διεθνής κοινότητα σε επείγουσες ενέργειες για να προστατευθούν οι άμαχοι στο ανατολικό Τσαντ από διασυνοριακές επιθέσεις που έχουν ως ορμητήριο το Σουδάν.

«Είναι καίρια ευκαιρία, τόσο η Αφρικανική Ένωση όσο και τα Ηνωμένα Έθνη να δώσουν μια συντονισμένη και αποτελεσματική απάντηση στη μακρόχρονη κατάσταση κρίσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Νταρφούρ - μια κατάσταση κρίσης που έχει πλέον εξαπλωθεί στο γειτονικό Τσαντ και απειλεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η κυβέρνηση του Τσαντ πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη της να διασφαλίσει την προστασία των πολιτών της και, αν χρειάζεται, να ζητήσει τη βοήθεια διεθνούς δύναμης».

Η έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας συνοδεύτηκε από τη δημοσιοποίηση οπτικού υλικού (βίντεο) της οργάνωσης, που αποκαλύπτει ζωντανά τους φόνους και τις καταστροφές που διαπράττονται κατά μήκος των συνόρων του Τσαντ με το Σουδάν, καθώς και από τη δημοσίευση έκθεσης που αναλύει τις καταπατήσεις και αναδεικνύει την παράλειψη των κυβερνήσεων και των δύο χωρών να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους.

«Η κυβέρνηση του Τσαντ έχει ουσιαστικά αποποιηθεί την ευθύνη προστασίας των ίδιων της των πολιτών κατά μήκος των συνόρων με το Σουδάν, αφήνοντάς τους εύκολα θύματα στις επιθέσεις της πολιτοφυλακής Τζαντζαουίντ και στην εκμετάλλευση από τις σουδανικές ένοπλες ομάδες που έχουν παρουσία στο ανατολικό Τσαντ».

«Η σουδανική κυβέρνηση επιτρέπει στην πολιτοφυλακή Τζαντζαουίντ να επιτίθεται ατιμώρητη σε άμαχους πολίτες του Τσαντ κατά μήκος των συνόρων της - σκοτώνοντας, λεηλατώντας και ερημώνοντας εκτάσεις κατά μήκος των συνόρων».

«Οι Τζαντζαουίντ βάζουν στο στόχαστρο κοινότητες ουσιαστικά απροστάτευτες -ανεμπόδιστοι από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προβεί σε αποτελεσματικές ενέργειες αμέσως - προτού επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση».

«Η Σύνοδος Κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης αυτήν την εβδομάδα χρειάζεται να στείλει στο Σουδάν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς συνέπειες να εμποδίζει την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Η Αφρικανική Ένωση πρέπει να διατυπώσει σαφές πρόγραμμα ενεργειών για να ασκήσει στη σουδανική κυβέρνηση πίεση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει κυρώσεις καθώς και την αναστολή της απόφασης να επιτραπεί στο Σουδάν να αναλάβει την Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης το 2007».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα εξετάσει αυτήν την εβδομάδα τα αποτελέσματα της αποστολής αξιολόγησης του ΟΗΕ με αντικείμενο την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Νταρφούρ.

«Η κρίση που εκτυλίσσεται στο ανατολικό Τσαντ δείχνει ότι δεν υπάρχει χρόνος και είναι επιτακτική ανάγκη τα μέλη του Συμβουλίου να επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να πιέσουν τη σουδανική κυβέρνηση να αποδεχθεί ειρηνευτική αποστολή στο Νταρφούρ με εντολή προστασίας των αμάχων και με την ικανότητα να εμποδίζει τις διασυνοριακές επιθέσεις».

«Η τραγωδία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ανατολικό Τσαντ είναι άμεσο προϊόν της σύγκρουσης στο Νταρφούρ και αυτό σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα έχει ανειλημμένη υποχρέωση να αντιμετωπίσει την κατάσταση κρίσης, ανθρωπιστικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και στις δύο πλευρές των συνόρων».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει, όχι μόνο να δείξει μεγαλύτερη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει το κενό προστασία στο ανατολικό Τσαντ, αλλά και να το πράξει επειγόντως και όχι να περιμένει πότε θα προχωρήσει η σουδανική κυβέρνηση το ζήτημα του Νταρφούρ. Οι άμαχοι στο ανατολικό Τσαντ έχουν απεγνωσμένη ανάγκη προστασίας και δεν πρέπει να είναι όμηροι του ρυθμού των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Χαρτούμ».

«Καθώς αναπτύσσεται στο ανατολικό Τσαντ πολιτικό κενό και κενό προστασίας, είναι πραγματικός ο κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης», τόνισε η κ. Χαν.

Από τον Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι σήμερα, οι επιθέσεις των Τζαντζαουίντ στο ανατολικό Τσαντ έχουν ξεσπιτώσει μεταξύ 50.000 και 75.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί βαθύτερα στο εσωτερικό της χώρας. Περίπου 15.000 από αυτούς, αποκομμένοι από κάθε άλλη οδό διαφυγής, έχουν μετακινηθεί στο Νταρφούρ του Σουδάν. Οι εκτοπισμένοι έχουν ελάχιστη ή και καθόλου πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και, στην απόγνωσή τους να βρουν κάποια προστασία, μετατρέπονται σε πιθανή πηγή στρατολόγησης για τις ένοπλες ομάδες του Νταρφούρ που εδρεύουν στο ανατολικό Τσαντ.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναδεικνύει επίσης ένα νεοεμφανιζόμενο μοτίβο συντονισμού μεταξύ των Τζαντζαουίντ και ένοπλων ομάδων του Τσαντ που εδρεύουν στο Νταρφούρ. Καθώς οι τελευταίες πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον του στρατού του Τσαντ κατά μήκος ενός τμήματος των συνόρων, οι Τζαντζαουίντ επιτίθενται στον άμαχο πληθυσμό σε άλλο τμήμα των συνόρων, βάζοντας στο στόχαστρο συγκεκριμένες φυλές, που δεν είναι σύμμαχοι των ανταρτών του Τσαντ.

Οι επιθέσεις των Τζαντζαουίντ προσπαθούν εσκεμμένα να προκαλέσουν διαιρέσεις, βάζοντας στο στόχαστρο τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες φυλές, ενώ κάποιες μικρότερες φυλές έχουν συμμαχήσει με τους Τζαντζαουίντ. Πολλοί τοπικοί ηγέτες δήλωσαν στους ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας στο ανατολικό Τσαντ πριν λίγες ημέρες (Ιούνιος 2006) ότι θέλουν απεγνωσμένα να αποκτήσουν όπλα για να αμυνθούν απέναντι στις επιθέσεις. Αν οπλιστούν, υπάρχει ο κίνδυνος να κλιμακωθεί η βία, καθώς οι κοινότητες όλο και περισσότερο στρέφονται η μία εναντίον της άλλης.

Οι συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας περιλαμβάνουν τις εξής:

- η κυβέρνηση του Τσαντ πρέπει να προστατεύσει τους αμάχους στις πληττόμενες περιοχές και να επιδιώξει, αν χρειάζεται, τη βοήθεια διεθνούς δύναμης, για να ενισχύσει την ασφάλεια σε περιοχές όπου οι πρόσφυγες, οι εκτοπισμένοι και άλλοι άμαχοι απειλούνται με επιθέσεις,

- πρέπει να ασκηθεί πίεση στη σουδανική κυβέρνηση από τον ΟΗΕ και την Αφρικανική Ένωση ώστε να αποδεχτεί ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ και να λάβει μέτρα για να εμποδίσει τις διασυνοριακές επιθέσεις από τους Τζαντζαουίντ,

- ο ΟΗΕ πρέπει να στείλει ειρηνευτική δύναμη στο Νταρφούρ με ρωμαλέα εντολή προστασίας των αμάχων και πρέπει να εξετάσει αποτελεσματικά μέσα για τη διασφάλιση της προστασίας των αμάχων στις γειτονικές περιοχές του Τσαντ, σε συνεργασία με τις αρχές του Τσαντ,

- η διεθνής κοινότητα πρέπει να παράσχει την απαραίτητη πολιτική, οικονομική και εφοδιαστική στήριξη στην ειρηνευτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ για να ενισχύσει την ικανότητά της να προστατεύει τους αμάχους,

- ο ΟΗΕ πρέπει να συστήσει εξεταστική επιτροπή για τις επιθέσεις εναντίον αμάχων στο ανατολικό Τσαντ και να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα και τις συστάσεις της,

- οι κυβερνήσεις του Σουδάν και του Τσαντ πρέπει να συνεργαστούν πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να διασφαλιστεί ότι όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ και το Τσαντ θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και ότι τα θύματα θα λάβουν ηθική και υλική αποζημίωση.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο ανατολικό Τσαντ θυμίζει τα όσα συνέβαιναν τον πρώτο καιρό της σύγκρουσης στο Νταρφούρ - βλέπουμε το ίδιο μοτίβο καταπατήσεων να διαπράττεται από τους ίδιους δράστες», επισήμανε η κ. Χαν.

«Οι σπόροι του Νταρφούρ σπέρνονται στο ανατολικό Τσαντ και η διεθνής κοινότητα θα θερίσει αιματηρή σοδιά αν δεν ενεργήσει επειγόντως και με συνέπεια σε και στις δύο πλευρές των συνόρων».

- Η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέχρι το τέλος του 2006.

 

- Στο πλαίσιο του 11ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, στην Πλατεία Πρωτομαγιάς, οι ακτιβιστές του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και η σουδανική κοινότητα στην Ελλάδα πραγματοποιούν το Σαββάτο, 1η Ιουλίου, ώρα 8 μ.μ., συμβολικό δρώμενο, που περιλαμβάνει δραματοποιημένη αναπαράσταση της σφαγής των αμάχων στο Σουδάν και το Τσαντ. Παρακαλούμε για τη δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.