Credit: Oleksandr Khomenko

ΟΥΚΡΑΝΙΑ/ΡΩΣΙΑ: ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2025, 17:33Εκτύπωση

Ενόψει της συμπλήρωσης τριών ετών από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εν μέσω της έναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας, η Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία της τελευταίας δεκαετίας, και ιδιαίτερα των τελευταίων τριών ετών, η 3η επέτειος της ρωσικής επίθεσης είναι μια σκληρή υπενθύμιση του πόσα έχει υπομείνει και χάσει ο λαός της Ουκρανίας- της καταστροφής που η Ρωσία έχει εξαπολύσει εναντίον της Ουκρανίας».

«Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το μέλλον του λαού της Ουκρανίας πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα τη δικαιοσύνη για όλα τα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου που διαπράχθηκαν μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας το 2014, τη λογοδοσία των υπευθύνων και τις αποζημιώσεις για τα θύματα της ρωσικής επίθεσης. Τα δεινά του παρελθόντος, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων κατά αμάχων και της βίαιης μεταφοράς παιδιών στη Ρωσία, δεν πρέπει να ξεχαστούν ή να μείνουν ανεπίλυτα. Οι άνθρωποι που έχουν πληγεί περισσότερο από τον πόλεμο της Ρωσίας πρέπει να ακουστούν και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους, και κάθε αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης που δεν λαμβάνεται υπόψη θα αποτύχει μακροπρόθεσμα.

«Στην τρίτη επέτειο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας, απαιτούμε δικαιοσύνη, λογοδοσία και αποζημίωση - καθώς και ουσιαστική συμμετοχή στην ειρηνευτική διαδικασία - για τους Ουκρανούς πολίτες που απήχθησαν από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, τους αιχμαλώτους πολέμου που βασανίστηκαν και καταδικάστηκαν παράνομα, τα παιδιά που απειλούνται επειδή μελετούν ουκρανικά στο διαδίκτυο, τους εκπαιδευτικούς στη ρωσοκρατούμενη Ουκρανία που υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία σε σχολεία που άνοιξαν ξανά με ρωσικό πρόγραμμα σπουδών, και τους Τατάρους της Κριμαίας και άλλες μειονότητες που αντιμετωπίζουν βάναυση καταστολή καθώς η Ρωσία προσπαθεί να αλλάξει τη δημογραφία των κατεχόμενων εδαφών. Χωρίς τον άμεσο τερματισμό αυτών των συνεχιζόμενων παραβιάσεων και χωρίς ισχυρές εγγυήσεις για δικαιοσύνη, μια εσπευσμένη «ειρηνευτική συμφωνία» θα παρατείνει μόνο τα δεινά τους και θα διασφαλίσει την ατιμωρησία των δραστών των αποτρόπαιων παραβιάσεων των δικαιωμάτων.

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rubio δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να τερματίσει τον πόλεμο με τρόπο βιώσιμο και διαρκή. Μια πραγματική δέσμευση του Προέδρου Τραμπ για την εξασφάλιση διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία πρέπει να υλοποιηθεί όχι με λόγια αλλά με πράξεις - συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης όλων των πιθανών οδών για πραγματική δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών σε όσες και όσους είναι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου και για όλα τα εγκλήματα του διεθνούς δικαίου».

Ιστορικό

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει εκτεταμένες παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου στην Ουκρανία από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022, συμπεριλαμβανομένων πράξεων που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και πιθανόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστά επίθεση, η οποία αποτελεί έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η στρατηγική και η τακτική της, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης χρήσης όπλων χωρίς διακρίσεις και της σκόπιμης στοχοποίησης αμάχων, έχουν προκαλέσει εκτεταμένο ανθρώπινο πόνο και έχουν επηρεάσει σοβαρά τα πιο ευάλωτα άτομα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Από τον Μάρτιο του 2023, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και πολλών ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων. Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία εστιάζει σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων έχει φέρει ξανά την προσοχή στον πόλεμο, αλλά το εκτελεστικό διάταγμα που επέβαλε κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου νωρίτερα αυτό το μήνα υπονομεύει τα δικαιώματα των θυμάτων και των επιζωσών/ώντων των διεθνών εγκλημάτων στην Ουκρανία και πέραν αυτής.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.