© Mohamed Masri/Middle East Images/AFP via Getty

ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΛΟΙΟ MV KATHRIN ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2024, 16:21Εκτύπωση

Η Σλοβενία και το Μαυροβούνιο πρέπει να σταματήσουν τον ελλιμενισμό του υπό πορτογαλική σημαία MV Kathrin, που πιστεύεται ότι μεταφέρει εκρηκτικά με προορισμό το Ισραήλ, στα λιμάνια τους, δεδομένου ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος ότι το φορτίο αυτό θα συμβάλει στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ναμίμπια και τον υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας, το φορτίο του MV Kathrin περιλαμβάνει εκρηκτικά που προορίζονται για το Ισραήλ. Οι αρχές της Ναμίμπια αρνήθηκαν να επιτρέψουν στο πλοίο να εισέλθει στο κεντρικό λιμάνι της τον Αύγουστο, επικαλούμενες πληροφορίες από τον διαχειριστή του πλοίου ότι το φορτίο του περιλαμβάνει οκτώ εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικά RDX Hexogen με προορισμό το Ισραήλ. Δηλώσεις του γραφείου του πρωθυπουργού της Σλοβενίας και του υπουργού Εξωτερικών της Πορτογαλίας αναφέρουν ότι το πλοίο κατευθύνεται προς το Μαυροβούνιο και το λιμάνι Κόπερ της Σλοβενίας, όπου θα εκφορτώσει. Δεν είναι σαφές πώς το φορτίο θα φτάσει στη συνέχεια στο Ισραήλ.

Το θανατηφόρο φορτίο που πιστεύεται ότι βρίσκεται στο πλοίο MV Kathrin δεν πρέπει να φτάσει στο Ισραήλ, καθώς υπάρχει σαφής κίνδυνος το φορτίο αυτό να συμβάλει στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά Παλαιστινίων αμάχων.

— Nataša Posel, Επικεφαλής του τμήματος Σλοβενίας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Το θανατηφόρο φορτίο που πιστεύεται ότι βρίσκεται στο πλοίο MV Kathrin δεν πρέπει να φτάσει στο Ισραήλ, καθώς υπάρχει σαφής κίνδυνος το φορτίο αυτό να συμβάλει στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά των Παλαιστινίων πολιτών», δήλωσε η Nataša Posel,  Επικεφαλής του τμήματος Σλοβενίας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η Ναμίμπια ορθώς τήρησε τις διεθνείς υποχρεώσεις της, διασφαλίζοντας ότι το MV Kathrin δεν διακίνησε στρατιωτικό φορτίο προς το Ισραήλ μέσω του λιμανιού της. Τώρα εναπόκειται στη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο και όλα τα άλλα κράτη να πράξουν το ίδιο και να αποφύγουν τη διευκόλυνση μιας παράνομης μεταφοράς».

Το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο απαγορεύει σε όλα τα κράτη να μεταφέρουν όπλα σε ένα μέρος ένοπλης σύρραξης, όταν υπάρχει σαφής κίνδυνος ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου ή άλλων σοβαρών παραβιάσεων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει εκτεταμένες αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη στην πιο πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη με τη χρήση μιας μεγάλης ποικιλίας όπλων. Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνει ότι ο στρατός του Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει εκρηκτικά όπλα για να πραγματοποιήσει άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών αντικειμένων και αδιάκριτες επιθέσεις στη Γάζα, έχει εμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια και έχει τιμωρήσει συλλογικά τους Παλαιστίνιους το τελευταίο έτος.

Συνεπώς, τα κράτη που συνεχίζουν να μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ ενεργούν κατά παράβαση των υποχρεώσεών τους βάσει του Κοινού Άρθρου 1 των Συμβάσεων της Γενεύης και πρέπει να ενεργήσουν για να αποτρέψουν επειγόντως όλες αυτές τις μεταφορές.

Επιπλέον, ως συμβαλλόμενα κράτη στη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, το Μαυροβούνιο, η Πορτογαλία και η Σλοβενία έχουν δεσμευτεί να θεσπίσουν τα υψηλότερα δυνατά κοινά διεθνή πρότυπα για τη ρύθμιση του διεθνούς εμπορίου συμβατικών όπλων με σκοπό τη μείωση του ανθρώπινου πόνου. Ως κράτος σημαίας, η Πορτογαλία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει το πλοίο της για τη μεταφορά των εκρηκτικών ή πρέπει να αφαιρέσει τη σημαία της ώστε να μην συνδράμει στη μεταφορά.

«Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την άμεση επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ και στις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα, λόγω της χρήσης των όπλων τους για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων. Κάθε κράτος που εν γνώσει του μεταφέρει όπλα στα μέρη αυτής της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω της διαμετακόμισης πλοίων που μεταφέρουν όπλα και εκρηκτικά, κινδυνεύει να παραβιάσει την υποχρέωσή του να μην ενθαρρύνει, βοηθάει ή συνδράμει στην παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης. Η Πορτογαλία, η Σλοβενία και το Μαυροβούνιο δεν πρέπει να διευκολύνουν καμία τέτοια μεταφορά όπλων στο Ισραήλ», δήλωσε η Nataša Posel.

Ιστορικό

Στις 21 Ιουλίου, το MV Kathrin επιβιβάστηκε με το φορτίο του από το λιμάνι Hai Phong του Βιετνάμ.

Στις 24 Αυγούστου, οι αρχές της Ναμίμπια ανακάλεσαν την άδεια που είχε χορηγηθεί προηγουμένως στο MV Kathrin να μπει στο κεντρικό λιμάνι της Ναμίμπια, επικαλούμενες πληροφορίες από τον χειριστή του πλοίου ότι ορισμένα από τα εκρηκτικά που υπήρχαν στο πλοίο προορίζονταν για το Ισραήλ. Η απόφαση αυτή βασίστηκε σε ανησυχίες για πιθανή συνενοχή σε εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Το MV Kathrin επρόκειτο να δέσει στο Walvis Bay της Ναμίμπια στις 25 Αυγούστου.

Στις 31 Αυγούστου, η Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη Francesca Albanese δήλωσε ότι οκτώ εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες επί του MV Kathrin «φέρονται να είναι βασικά συστατικά σε βόμβες για αεροσκάφη και πυραύλους» που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Η Albanese κάλεσε τα υπόλοιπα κράτη να εμποδίσουν το πλοίο να ελλιμενιστεί στα λιμάνια τους.

Τα κράτη πρέπει να σεβαστούν τις νομικές τους υποχρεώσεις σύμφωνα με το Κοινό Άρθρο 1 των Συμβάσεων της Γενεύης και να σταματήσουν αμέσως όλες τις μεταφορές όπλων προς το Ισραήλ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.