JACK GUEZ/AFP via Getty Images

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, 16:59Εκτύπωση

Αντιδρώντας στη σημερινή υιοθέτηση του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που απαιτεί από το Ισραήλ να τερματίσει την παράνομη παρουσία του στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (OPT) εντός 12 μηνών, σύμφωνα με τη συμβουλευτική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) τον Ιούλιο, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnès Callamard, δήλωσε:

«Το σημερινό ψήφισμα καθιστά σαφές ότι η κατοχή των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών από το Ισραήλ επί 57 χρόνια, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

«Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με το ψήφισμα αμέσως, αποσύροντας τις δυνάμεις του από τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της παράνομα προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και τη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται υπό κατοχή από το 1967. Το Ισραήλ πρέπει επίσης να απομακρύνει όλους τους εποίκους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και να αντιστρέψει την προσάρτησή του, μέσω του νόμου αλλά και στην πράξη.

«Το ψήφισμα αυτό δικαιώνει τις μακροχρόνιες εκκλήσεις του παλαιστινιακού λαού και πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο, επιδιώκοντας την εφαρμογή της ιστορικής συμβουλευτικής γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου, η οποία επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ έχει νομική υποχρέωση να τερματίσει την παράνομη κατοχή των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών και τις συστηματικές διακρίσεις εις βάρος του κατεχόμενου παλαιστινιακού πληθυσμού.

Το σημερινό ψήφισμα καθιστά σαφές ότι η κατοχή των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών από το Ισραήλ επί 57 χρόνια, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

— Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Για δεκαετίες η παράνομη κατοχή του Ισραήλ έχει επιφέρει αδικία, αιματοχυσία και πόνο στις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους σε μαζική κλίμακα. Τους τελευταίους 11 μήνες οι συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που χαρακτηρίζουν τη βάναυση κατοχή και το σύστημα απαρτχάιντ του Ισραήλ έχουν ενταθεί δραστικά.

«Η άνευ προηγουμένου επίθεση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα κοστίζει έναν απαράδεκτο απολογισμό στον άμαχο πληθυσμό, προκαλώντας θανάτους, τραυματισμούς, μαζική καταστροφή σημαντικών υποδομών, αποδεκατισμό πόλεων και διαδοχικά κύματα αναγκαστικών εκτοπισμών. Έχει καταστήσει τη Γάζα ουσιαστικά μη κατοικήσιμη και έχει βυθίσει τη Λωρίδα της Γάζας σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, επιδεινώνοντας την ήδη άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση που απορρέει από τον επί 17 χρόνια παράνομο αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Παράλληλα, το Ισραήλ έχει εντείνει την καταπιεστική εκστρατεία του κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μέσω θανατηφόρων στρατιωτικών επιχειρήσεων που συνοδεύονται από εκτεταμένες καταστροφές σε μη στρατιωτικές υποδομές, παράνομες δολοφονίες, κλιμάκωση των αυθαίρετων συλλήψεων, βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση, ενώ η βία των εποίκων κορυφώνεται με ατιμωρησία και εκτοπίζει τις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους.

«Η εφαρμογή του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι κομβική για την αποκατάσταση της πίστης στο διεθνές δίκαιο. Πρόκειται για μια κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή κοινότητα.  Τα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του Ισραήλ, πρέπει να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται με το ψήφισμα και βάζει τέλος στην επίμονη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ιστορικών αδικιών σε βάρος των Παλαιστινίων.

«Εν αναμονή του τερματισμού της κατοχής από το Ισραήλ, τα τρίτα κράτη πρέπει να σταματήσουν αμέσως κάθε μορφή βοήθειας ή συνδρομής που συμβάλλει στη διατήρηση της παράνομης κατοχής, συμπεριλαμβανομένης της παύσης μεταφοράς όπλων στο Ισραήλ και της παύσης κάθε εμπορίου με παράνομους οικισμούς.

«Πρέπει επίσης να υποστηρίξουν τη δημιουργία των μηχανισμών που αναφέρονται στο ψήφισμα, δηλαδή, την καταγραφή όλων των ζημιών που έχει προκαλέσει η στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ και την αντιμετώπιση των παραβιάσεων του Ισραήλ κατά της Σύμβασης για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Οι μηχανισμοί αυτοί πρέπει να σχεδιαστούν και να εξοπλιστούν αποτελεσματικά με πόρους ώστε να λογοδοτήσουν οι δράστες, να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα και να δοθεί ένα τέλος στο σύστημα απαρτχάιντ του Ισραήλ σε βάρος όλων των Παλαιστινίων, των οποίων ελέγχει τα δικαιώματα».

Ιστορικό

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εγκρίθηκε με 124 ψήφους υπέρ, 43 αποχές και 14 κατά, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Το ψήφισμα που προτάθηκε από το κράτος της Παλαιστίνης βασίστηκε σε συμβουλευτική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου τον Ιούλιο, η οποία ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι παράνομη και ότι οι εποικισμοί πρέπει να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.