HAZEM BADER/AFP via Getty Images

ΜΚΟ ΚΑΛΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, 14:39Εκτύπωση

Τον Ιούλιο το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) εξέδωσε μια ιστορική συμβουλευτική γνωμοδότηση, στην οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επί δεκαετίες κατοχή και προσάρτηση των Παλαιστινιακών Εδαφών από το Ισραήλ είναι παράνομη, διότι παραβιάζει ορισμένες από τις πιο θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου (ΔΑΔ) και αρνείται στους Παλαιστίνιους τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι όλα τα κράτη έχουν την «υποχρέωση να μην αναγνωρίζουν ως νόμιμη την κατάσταση που προκύπτει από την παράνομη παρουσία του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη» και «να μην παρέχουν βοήθεια ή συνδρομή για τη διατήρηση της κατάστασης που δημιουργείται από την παράνομη παρουσία του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη». Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε η σχεδόν άνευ όρων μεταφορά και πώληση όπλων, εξαρτημάτων και πυρομαχικών από κυβερνήσεις όπου υπάρχει σαφής κίνδυνος χρήσης τους για την πρόκληση βλάβης σε αμάχους και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Καθώς η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ετοιμάζεται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα ένα ψήφισμα που θα επιδιώκει τον τερματισμό της κατοχής, οι οργανώσεις που υπογράφουν καλούν όλες τις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των μελών του, να συμμορφωθούν με τη συμβουλευτική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου, μεταξύ άλλων μέσω της διακοπής της μεταφοράς και πώλησης όπλων, εξαρτημάτων και πυρομαχικών.

Ανθρωπιστικές, αναπτυξιακές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλές από εμάς με δεκαετή εμπειρία εργασίας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, παρέχοντας σωτήρια βοήθεια και άλλες υπηρεσίες, έχουν γίνει μάρτυρες από πρώτο χέρι των ανθρωπιστικών συνεπειών της κατοχής του Ισραήλ και των καταστροφικών επιπτώσεών της στον παλαιστινιακό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης της ευημερίας των παιδιών.

Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • τη χρήση όπλων, από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους σε επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων προφανών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, με αποτέλεσμα τη θανάτωση και μόνιμη αναπηρία Παλαιστινίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και περιπτώσεις έμφυλης βίας,
  • την αυθαίρετη κράτηση και τη συστηματική δίωξη Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σε ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια, που συχνά κρατούνται σε φρικτές συνθήκες,
  • τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων μέσω κατεδαφίσεων παλαιστινιακών σπιτιών και περιουσιών, την επέκταση των ισραηλινών οικισμών, τη βία των ισραηλινών εποίκων και των λεγόμενων εντολών «εκκένωσης» εν μέσω των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα,
  • ένα καθεστώς για χορήγηση αδειών που εισάγει διακρίσεις και αρνείται την ελευθερία μετακίνησης στις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους, στερώντας τους βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ζωτικής ιατρικής βοήθειας.

Οι πρακτικές αυτές λαμβάνουν χώρα χωρίς να υπάρχει λογοδοσία για δεκαετίες, αλλά η εντατικοποίησή τους τους τελευταίους 11 μήνες έχει οδηγήσει σε μια συγκλονιστική ανθρωπιστική καταστροφή για τις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους σε όλη την κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια, η οποία τροφοδοτείται από την σχεδόν άνευ όρων προμήθεια όπλων, εξαρτημάτων και πυρομαχικών.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες αντιμετωπίζουν τραυματισμούς που έχουν αλλάξει τη ζωή τους και δυνητικά μη αναστρέψιμες ψυχικές βλάβες, μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα προφανών παραβιάσεων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Παράλληλα, η κατάσταση στη Δυτική Όχθη επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς, με μεγάλης κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές χερσαίες εισβολές και εναέριες επιθέσεις που σκοτώνουν και τραυματίζουν ανθρώπους σχεδόν κάθε μέρα τον τελευταίο χρόνο. Η βία και οι περιορισμοί υπό την ισραηλινή κατοχή έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατη την εκπλήρωση των εντολών των ανθρωπιστικών οργανώσεων, των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αναπτυξιακών οργανώσεων.

Η ανθρωπιστική υποστήριξη που παρέχεται από τα κράτη μέλη παρεμποδίζεται και καταστρέφεται τακτικά από τις ισραηλινές αρχές. Η βοήθεια που κατάφεραν να παράσχουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ήταν ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών και δεν αντιμετωπίζει τις βασικές αιτίες των ανθρωπιστικών συνεπειών που δημιουργήθηκαν από την επί δεκαετίες κατοχή του Ισραήλ, την οποία η διεθνής κοινότητα επέτρεψε να συνεχιστεί για πάρα πολύ καιρό.

Η αποτυχία τήρησης της συμβουλευτικής γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου θα στείλει το μήνυμα ότι τα κράτη μπορούν να είναι επιλεκτικά στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Είναι επιτακτική ανάγκη τα κράτη να ενισχύσουν και να δείξουν τη δέσμευσή τους στις διεθνείς οργανώσεις και στη διεθνή τάξη που ισχύει εδώ και σχεδόν 80 χρόνια. Ο χρόνος για κενές δηλώσεις έχει περάσει. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να δράσουν αποφασιστικά για να συμμορφωθούν με τη συμβουλευτική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου πριν καταστραφούν ανεπανόρθωτα περισσότερες ζωές.

Υπογράφουν:

1. ActionAid

2. American Friends Service Committee

3. Amnesty International

4. BePax

5. CCFD-Terre Solidaire

6. Center for Peace Education (Miriam College, Philippines)

7. Christian Aid

8. Christian Church (Disciples of Christ)

9. DanChurchAid 10.Danish Refugee Council

11. Finn Church Aid

12.Franciscans International

13.Gender Action for Peace and Security (GAPS) (Secretariat)

14.Global Ministries of the Christian Church (Disciples of Christ)

15.Handicap International/Humanity & Inclusion (HI)

16.Human Concern International

17.Islamic Relief Worldwide

18.Médecins du Monde International Network

19.Mennonite Central Committee

20.Middle East Children’s Alliance

21.Norwegian Church Aid

22.Norwegian Refugee Council

23.Oxfam

24.Pax Christi Austria

25.Pax Christi England and Wales

26.Pax Christi International

27.Pax Christi Scotland

28.Pax Christi USA

29.Première Urgence Internationale

30.Presbyterian Church (U.S.A.)

31.Terre des hommes Foundation

32.Terre des Hommes Italy

33.United Church of Christ

34.War Child

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.