23Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου 2021, 11:04Εκτύπωση

Σε συνέχεια της εξαιρετικής συνεργασίας του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από το 2007 μέχρι σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία βραβεύει το καλύτερο ντοκιμαντέρ στην ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα», με στόχο την ανάδειξη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συμμετοχή του στο έργο και τη δράση της για έναν κόσμο καλύτερο με δικαιοσύνη και χωρίς διακρίσεις.

Το φετινό βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο τουρκικό ντοκιμαντέρ

DYING to DIVORCE (Πεθαίνοντας για ένα διαζύγιο)

της

Chloe Fairweather

Εξαιρετική απόφαση (ομόφωνη), ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, σύμφωνα με τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε οριστικά την παραίτηση της χώρας του από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια συνθήκη-ορόσημο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη φορά που μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης αποσύρεται από μια διεθνή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφήνοντας εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες εκτεθειμένες σε μεγαλύτερο κίνδυνο βίας και τους δράστες να μένουν ατιμώρητοι.

Η κίνηση έχει προκαλέσει παγκόσμια οργή, ενώ έχει πυροδοτήσει πανεθνικές διαδηλώσεις σε μια χώρα όπου επικρατεί η ενδοοικογενειακή βία, με τουλάχιστον 300 γυναίκες να έχουν δολοφονηθεί μόνο πέρυσι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και πολύ περισσότερους ακόμα, και σύμφωνα με το πνεύμα και το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας, η επιτροπή αποφάσισε ότι η ταινία αυτή αξίζει να τιμηθεί με το βραβείο που απονέμεται υπό την αιγίδα της.

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη της επιτροπής:

Έφη Βουτυρά
Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ, Ανθρωπολόγος, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών.

Άρης Δημοκίδης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Γεράσιμος Κουβαράς
Γενικός Διευθυντής ActionAid Ελλάς

Μαριάνα Λεονταρίδου
Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας

Γιάννης Χαριτίδης
Σκηνοθέτης - Παραγωγός

Ειρήνη Τσολάκη
Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας

Συντονίστρια του έργου της επιτροπής και της επικοινωνίας με το ΦΝΘ

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έναν από τους πιο αξιόλογους θεσμούς στον χώρο του κινηματογράφου και του πολιτισμού γενικότερα, για τη φωνή που έδωσε και δίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.