22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Μαΐου 2020, 14:24Εκτύπωση

19 - 28 Μαΐου 2020 

Βραβείο Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, και σε συνέχεια της εξαιρετικής συνεργασίας με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, από το 2007 μέχρι σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία βραβεύει το καλύτερο ντοκιμαντέρ στην ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» με στόχο την ανάδειξη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση του κοινού στο έργο και τη δράση της Διεθνούς Αμνηστίας για έναν κόσμο καλύτερο με δικαιοσύνη και χωρίς διακρίσεις.

 

Το φετινό βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο ντοκιμαντέρ ASWANG (AΣΟΥΑΝΓΚ), της  Alyx Ayn Arumpac από τις Φιλιππίνες.

 

Ένα δριμύτατο κατηγορώ κατά της κρατικής βίας στις Φιλιππίνες. Δυνατές επώδυνες ανθρωπιστικές ιστορίες από διαφορετικές φωνές, ενδιαφέρουσες συνδέσεις με τον λαϊκό μύθο του «τέρατος του Aswang»  με την καθημερινή βία, τη φτώχεια και τον θάνατο στις πόλεις. Μια κραυγή αγωνίας των ανθρώπων του «περιθωρίου» για δικαιοσύνη και δικαιώματα!

 

Ευχαριστούμε θερμά  την κριτική επιτροπή για την επιλογή της. Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους/τις:

 

          - Ηλιάνα Δανέζη, δημοσιογράφος- σκηνοθέτρια

          - Ragip Duran , δημοσιογράφος

          - Μαριάνα Λεονταρίδου, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας

          - Μαριάννα Οικονόμου,  σκηνοθέτρια

          - Ελένη Σιδέρη, επίκουρη καθηγήτρια τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, για άλλη μια φορά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έναν από τους πιο αξιόλογους θεσμούς διεθνώς στον χώρο του Κινηματογράφου και του πολιτισμού γενικότερα, για τη φωνή που έδωσε και δίνει όλα αυτά τα χρόνια στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.