22Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 5-15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 – ΕΝΟΤΗΤΑ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2020, 12:15Εκτύπωση

Η ενότητα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα», συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η συγκεκριμένη ενότητα εγκαινιάστηκε το 2007 στην 9η διοργάνωση κι έκτοτε συνεχίστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. Οι ταινίες που συμμετέχουν, αναδεικνύουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγείρουν ζητήματα που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου, τον πόλεμο, τα γυναικεία και ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, το δικαίωμα σε διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, και άλλα.

Φέτος, το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 15 Μαρτίου 2020. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, αφιερώματα καθώς και παράλληλες δράσεις, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του. Εξάλλου, οι τέχνες, ο κινηματογράφος, το ντοκιμαντέρ συγκεκριμένα, ήταν πάντοτε δυναμικοί συνταξιδιώτες/ριες στον αγώνα για κοινωνική ισότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη, ενώ μας βοηθούν να δούμε πέρα από κάθε μορφής σύνορα και να συνειδητοποιήσουμε αυτά που μας ενώνουν.

Στο πλαίσιο της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα», μια επιτροπή αποτελούμενη από άτομα του χώρου του κινηματογράφου, της δημοσιογραφίας και της τέχνης, καλείται να επιλέξει και να βραβεύσει το καλύτερο ανάμεσα σε μια σειρά ντοκιμαντέρ αξιόλογων σκηνοθετών, κάτι καθόλου εύκολο. Η φετινή επιτροπή αποτελείται από τους/τις:

 

  • Ηλιάνα Δανέζη, δημοσιογράφος - σκηνοθέτρια
  • Ragip Duran, δημοσιογράφος (απονεμητής του βραβείου)
  • Μαριάνα Λεονταρίδου, μέλος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας (εκπροσωπεί το τμήμα στην επιτροπή και συντονίζει το έργο της)
  • Μαριάννα Οικονόμου, σκηνοθέτρια
  • Ελένη Σιδέρη, επικ. καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών και Ανατολικών Σπουδών ΠΑΜΑΚ

 

Το Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Ανθρώπινα δικαιώματα» για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έχει βαρύνουσα σημασία για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα φέρνει σε επαφή δύο θεσμούς που τους ενώνει η έντονη ευαισθητοποίηση και οι συγγενικοί στόχοι και οι οποίοι λειτουργούν σε συμπληρωματικό επίπεδο. Το Φεστιβάλ προωθεί και προβάλλει έργα δημιουργών που αναδεικνύουν παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στο δύσκολο έργο της Διεθνούς Αμνηστίας που ενημερώνει, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση, ασκεί πιέσεις για πραγματικές αλλαγές. Επιπλέον, η επιβράβευση από μια παγκόσμια οργάνωση, όπως η Διεθνής Αμνηστία, στο πλαίσιο ενός κινηματογραφικού θεσμού, όπως το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έχει διπλή σημασία για τον ντοκιμαντερίστα, καθώς η δημιουργία του τιμάται σε διπλό επίπεδο, καλλιτεχνικό αλλά και ανθρωπιστικό.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.