ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2018, 14:22Εκτύπωση

Αντιπροσωπεία ανώτερων στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας, με τη συμμετοχή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, στη δίκη του επίτιμου Προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας, Taner Kılıç, και των «10 της Κωνσταντινούπολης»

Περίπου ενάμιση χρόνο μετά τη σύλληψή τους, και καθώς ακόμα αντιμετωπίζουν παράλογες κατηγορίες, ο επίτιμος Πρόεδρος του τουρκικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, η πρώην Διευθύντρια του τμήματος, και ακόμα εννέα υπερασπιστές και υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να αθωωθούν, σύμφωνα με τη δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς η δίκη τους συνεχίζεται αύριο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Taner Kılıç, επίτιμος Πρόεδρος του τουρκικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, και η İdil Eser, πρώην Διευθύντρια του τουρκικού Τμήματος της οργάνωσης, δικάζονται μαζί με εννέα ακόμα υπερασπιστές και υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αβάσιμους ισχυρισμούς «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση».

«Χωρίς ίχνος αξιόπιστων αποδείξεων που να τεκμηριώνουν τις παράλογες κατηγορίες εναντίον τους, είναι επιτέλους η στιγμή να τελειώσει αυτό το δικαστικό φιάσκο και να αθωωθούν αυτές οι γυναίκες και άντρες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων μας», όπως δήλωσε ο Kumi Naidoo, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Αυτοί οι υπερασπιστές και υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν περάσει αθροιστικά πάνω από τρία χρόνια στη φυλακή. Τίποτα δεν μπορεί να τους δώσει πίσω αυτόν τον χρόνο, αλλά το δικαστήριο μπορεί επιτέλους να άρει την απειλή της καταδίκης που κρέμεται άσκοπα πάνω από τα κεφάλια τους».

Κατά τη διάρκεια των πέντε προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, έχει καταρρεύσει εξ’ ολοκλήρου κάθε πτυχή της υπόθεσης του εισαγγελέα ενάντια στους υπερασπιστές/στριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές φαίνονται πρόθυμες να τραβήξουν την υπόθεση όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Taner Kılıç πέρασε πάνω από 14 μήνες στη φυλακή πριν την αποφυλάκισή του με εγγύηση τον περασμένο Αύγουστο. Οι οκτώ από τους «10 της Κωνσταντινούπολης» πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες ο καθένας και η καθεμία πίσω από τα κάγκελα, πριν βγουν με εγγύηση τον Οκτώβριο του 2017.

«Ο Taner και οι 10 της Κωνσταντινούπολης αποτελούν ισχυρά σύμβολα της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία σήμερα, υπό το καθεστώς αμείλικτης καταστολής», όπως δήλωσε ο Kumi Naidoo.

«Αντί να υποστηρίζονται και να επιδοκιμάζονται, οι υπερασπιστές και υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων περνούν τις μέρες τους είτε μαραζώνοντας στη φυλακή είτε ζώντας υπό καθεστώς διαρκούς φόβου δίωξης και φυλάκισης. Οι 10 της Κωνσταντινούπολης και ο Taner πρέπει να αθωωθούν και όλοι/ες όσοι/ες βρίσκονται φυλακισμένοι/ες στην Τουρκία απλώς επειδή υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να απελευθερωθούν».

Στη διεθνή Αντιπροσωπεία ανώτερων στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας, που θα παρασταθεί στη δίκη στην Κωνσταντινούπολη, συμμετέχουν: ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης - Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος, η Gabriele Stein - Πρόεδρος του Γερμανικού Τμήματος, η Kate Allen - Διευθύντρια του Βρετανικού Τμήματος, ο John Peder Egenæs - Διευθυντής του Νορβηγικού Τμήματος, και ο Pierre Antoine Schorderet - Πρόεδρος του Ελβετικού Τμήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες, ή για να κανονίσετε κάποια συνέντευξη με τον Διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που συμμετέχει στην αποστολή και την αντιπροσωπεία στην Τουρκία, επικοινωνήστε με το Γραφείο Τύπου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας: 2103600087 και press@amnesty.org.gr

Η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, στις 08.30 ώρα Ελλάδας, στο Κρατικό Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, Νο. 34.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.