ΗΠΑ-ΜΕΞΙΚΟ: Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΕΛΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουνίου 2017, 14:43Εκτύπωση

Αντικρίζοντας Τείχη: Η παραβίαση του δικαιώματος των αιτούντων άσυλο από τις ΗΠΑ και το Μεξικό διερευνά τον καταστροφικό αντίκτυπο μιας σειράς νέων πολιτικών και τρέχουσων πρακτικών που οδηγούν σε παράτυπες επιστροφές των αιτούντων άσυλο στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό, και απειλούν να φυλακίσουν παράνομα χιλιάδες ακόμα οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων μωρών και παιδιών, στα κέντρα μεταναστευτικής κράτησης στις ΗΠΑ.

Ένα ακόμη επικίνδυνο ταξίδι για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχει γίνει ολοένα και πιο θανατηφόρο εξαιτίας του Εκτελεστικού Διατάγματος του Προέδρου Τράμπ σχετικά με τον έλεγχο των συνόρων τη μετανάστευση όπως επίσης και οι απερίσκεπτα εδραιωμένες πολιτικές στο Μεξικό, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε μία νέα αναφορά που βασίζεται στις εντατικές έρευνες και στις δύο πλευρές των συνόρων.

«Οι ΗΠΑ και το Μεξικό είναι συνεργοί στο έγκλημα προκαλώντας μια ακμάζουσα συντριβή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν ένα απάνθρωπο υδατοστεγές σύστημα για να εμποδίσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη να δεχτούν διεθνή προστασία και το Μεξικό είναι παραπάνω από πρόθυμο να παίξει το ρόλο του φύλακα των ΗΠΑ», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αμερική.

«Η στρατηγική του Προέδρου Τράμπ σχετικά με τα τείχη στα σύνορα δεν αναγνωρίζει ότι αυτοί είναι άνθρωποι που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εάν θέλουν να επιβιώσουν. Το τείχος του, οι αμφισβητήσιμες εντολές και  τα συνεχώς διευρυνόμενα κέντρα μεταναστευτικής κράτησης δεν θα σταματήσουν τους ανθρώπους από το να προσπαθούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, θα αναγκαστούν να πάρουν θανατηφόρες οδούς μέσω της ερήμου, του ποταμού και της θάλασσας».

«Σε αυτό το αρρωστημένο παιχνίδι της γάτας και του ποντικού, οι μόνοι ηττημένοι είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες που απεγνωσμένα εγκαταλείπουν την έντονη και θανατηφόρα βία των κρατών της Κεντρικής Αμερικής, του Ελ Σαλβαδόρ, της Ονδούρας και της Γουατεμάλας. Αντί να ωθούν τους ανθρώπους προς τον επικείμενο θάνατό τους, οι ΗΠΑ θα πρέπει να ακυρώσουν το Εκτελεστικό Διάταγμα της Ασφάλειας των Συνόρων και να επιστρέψουν στο σχεδιασμό ενός συμβουλίου όταν πρόκειται για εξαναγκασμένη μετανάστευση».

Επιστροφές και παράτυπη κράτηση

Ακολουθώντας έντονες έρευνες πεδίου και στις δύο πλευρές των συνόρων των ΗΠΑ-Μεξικό από τον φετινό Φεβρουάριο, η Διεθνής Αμνηστία ανακάλυψε ότι ο κατάλογος των μέτρων του Προέδρου Τράμπ στόχευε στην «αντιμετώπιση της μετανάστευσης» παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Αυτά συμπεριλαμβάνουν το Εκτελεστικό Διάταγμα της 25ης Ιανουαρίου 2017 σχετικά με την «Προστασία των Συνόρων και Επιβολή Βελτιώσεων για τη Μετανάστευση», και μια σειρά από άλλα μέτρα που επιτρέπουν την αναγκαστική επιστροφή των ανθρώπων σε απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις και αυξάνουν τη παράτυπη υποχρεωτική κράτηση των αιτούντων άσυλο και των οικογενειών για μήνες ολόκληρους.

Οι αιτούντες άσυλο στα σύνορα των ΗΠΑ-Μεξικό ανέφεραν στη Διεθνή Αμνηστία ότι τα νέα μέτρα τους ανάγκασαν να κινδυνεύσουν από εκβιασμούς ή βία πληρώνοντας λαθρέμπορους για να τους περάσουν στις ΗΠΑ. Στις περιοχές της ερήμου της Αριζόνα έχει καταγραφεί ο διπλασιασμός των θανάτων των μεταναστών από τότε που εκλέχθηκε ο Τράμπ.

Σύμφωνα τα λεγόμενα μεγάλου αριθμού δικηγόρων, μη κυβερνητικών οργανισμών, μεταναστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι υπάλληλοι των Τελωνείων των ΗΠΑ και της Προστασίας των Συνόρων αρνούνται παράτυπα την είσοδο των αιτούντων άσυλο στα σημεία εισόδου κατά μήκος των συνόρων.

Ένα ανδρόγυνο που εγκατέλειψε την Ονδούρα μαζί με την κόρη του καθότι ο σύζυγος δέχτηκε επίθεση, πυροβολήθηκε και εκδιώχθηκε από μια ισχυρή εγκληματική ομάδα (mara) είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι απωθήθηκαν από το  σύνορο McAllen,Τέξας διασχίζοντάς το έξι φορές σε χρονικό διάστημα τριών ημερών τον Ιανουάριο του 2017, παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν στους υπαλλήλους της Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ για να ζητήσουν άσυλο.

Η Nicole Ramos , είναι μια Αμερικανίδα δικηγόρος η οποία συνόδευσε 71 αιτούντες άσυλο στο πέρασμα των συνόρων San Diego-Tijuana το διάστημα Δεκέμβριο 2015 με Απρίλιο 2017 δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι υπάλληλοι της Προστασίας Συνόρων είτε επιχείρησαν να αρνηθούν την είσοδο στους αιτούντες άσυλο ή τους έδωσαν λανθασμένες πληροφορίες όπως εκ νέου κατευθύνσεις προς το προξενείο των ΗΠΑ στο Μεξικό.

Το Εκτελεστικό Διάταγμα σχετικά με την Ασφάλεια των Συνόρων του Προέδρου Τράμπ περιλαμβάνει επίσης την αύξηση της χωρητικότητας των υπάρχoντων κέντρων κράτησης για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, υπάρχουν σχέδια για να διανεμηθούν περισσότεροι από 33,500 χώροι για κρεβάτια στα κέντρα κράτησης των μεταναστών, και ενδεχομένως να διπλασιαστεί η χωρητικότητα στα ημερήσια κέντρα κράτησης της χώρας. Αυτό απέχει κατά πολύ από τις ποσοστώσεις σχετικά με τα κρεβάτια που επιβάλλονται από το Κογκρέσο δηλαδή 34,000 ημερησίως–ενισχύοντας τη σκληρότητα πίσω από αυτό που ήδη αποτελεί τα μεγαλύτερο σύστημα κράτησης μεταναστών.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει περιπτώσεις από οικογένειες με μωρά και παιδιά που έχουν κρατηθεί για περισσότερες από 600 ημέρες. Στους επόμενους μήνες, το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα συζητήσει πώς να χρηματοδοτηθεί αυτή η βαρβαρότητα στον προϋπολογισμό του 2018. Η κράτηση ενός ανθρώπου σε ένα τέτοιο κέντρο εκτιμάται να κοστίσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ μεταξύ 126 δολαρίων και 161 δολαρίων ημερησίως, ενώ εναλλακτικά μέτρα κράτησης κοστίζουν μόλις 6 δολάρια την ημέρα κατά άτομο.

Μεξικό, είναι ο φύλακας των ΗΠΑ;

Η Διεθνής Αμνηστία ανακάλυψε ότι το Μεξικό έχει αποτύχει στην υποχρέωση του να προστατέψει τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων από την Κεντρική Αμερική που αναζητούν προστασία στη χώρα.

Βάσει επίσημων στοιχείων, το 2016 καταγράφηκαν 8,788 αιτήσεις άσυλου που υποβλήθηκαν στο Μεξικό σε σύγκριση με τις 1,296 του 2013. Το 35% αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες.

Το 91% αυτών των αιτήσεων προέρχονταν από πολίτες του ταλανισμένου από βιαιότητες «Βορείου Τριγώνου» της Κεντρικής Αμερικής( Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ και Γουατεμάλα), και η Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ προβλέπει ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 20,000 το 2017.

Αντί να παρέχεται προστασία, το Μεξικό ωθεί τους ανθρώπους πίσω σε ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις. Το 2016, το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης του Μεξικό φυλάκισε 188,595 παράτυπους μετανάστες, το 81% αυτών από την Κεντρική Αμερική, και επέστρεψε 147,370 στις χώρες καταγωγής τους. Το 97% των ανθρώπων οι οποίοι επιστράφηκαν ήταν από το Ελ Σαλβαδόρ, την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα.

Πολλοί δεν είχαν ενημερωθεί για τα δικαιώματά τους για να αναζητήσουν προστασία μέσω της αίτησης ασύλου.

Ένας 23 χρόνος άνδρας έφυγε από την Ονδούρα πριν πέντε χρόνια καθότι φοβόταν για τη ζωή του, απελάθηκε από το Μεξικό πάνω από 24 φορές. Αφού αναγκαστικά εγγράφηκε ως ορφανός στην ηλικία των 13, μία τρομοκρατική ομάδα θέλει να τον σκοτώσει επειδή εγκατέλειψε τις δράσεις της. «Έχω απελαθεί από το Μεξικό 27 φορές. Οι υπάλληλοι της μετανάστευσης του Μεξικό δεν ενδιαφέρονται γιατί φεύγεις από τη χώρα. Σε κοροϊδεύουν».

Όταν η Διεθνής Αμνηστία έφερε το ζήτημα στις αρχές, ένας υπάλληλος του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης του Μεξικό στο νότιο σύνορο Τσιάπας είπε:«Προσπαθούμε να κάνουμε την επιστροφή στις χώρες τους όσο πιο γρήγορη γίνεται». 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.