ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Αυγούστου 2016, 15:44Εκτύπωση

Οι παγκόσμιοι ηγέτες σπατάλησαν μία σημαντική ευκαιρία να διαχειριστούν την παγκόσμια προσφυγική κρίση, δήλωσε χτες η Διεθνής Αμνηστία αφού οι συζητήσεις για μία καινούρια συμφωνία για τους πρόσφυγες σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών τελείωσαν υπολειπόμενες κατά πολύ των προσδοκιών.

Αργά το βράδυ της Τρίτης 2/8, τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών που συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη οριστικοποίησαν ένα αποδυναμωμένο τελικό έγγραφο, το οποίο προορίζεται προς έγκριση στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στις 19 Σεπτεμβρίου 2016. Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες, το οποίο προτάθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Ban Ki-moon δεν περιλαμβάνεται στο εν λόγω έγγραφο και συνεπώς δεν πρόκειται να συμφωνηθεί πριν το 2018.

Αντιμέτωποι με τη χειρότερη προσφυγική κρίση εδώ και 70 χρόνια, οι παγκόσμιοι ηγέτες απέτυχαν να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης

Charlotte Phillips, Σύμβουλος για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και Μεταναστών στη Διεθνή Αμνηστία

«Η Σύνοδος για το Προσφυγικό ήταν μία ιστορική ευκαιρία να βρούμε μία απελπιστικά αναγκαία λύση για την προσφυγική κρίση. Αντιθέτως, οι παγκόσμιοι ηγέτες καθυστέρησαν οποιαδήποτε πιθανότητα μιας συμφωνίας πριν το 2018, χρονοτριβώντας σε κρίσιμες αποφάσεις ακόμη και τη στιγμή που οι πρόσφυγες πνίγονται στη θάλασσα και μαραζώνουν στα κέντρα φιλοξενίας χωρίς καμία ελπίδα για το μέλλον»,  είπε Charlotte Phillips, σύμβουλος για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και Μεταναστών στη Διεθνή Αμνηστία.

«Ωστόσο, η αποτυχία σύναψης μίας συμφωνίας δεν απαλλάσσει τις κυβερνήσεις από τη δική τους ευθύνη Τα κράτη δεν μπορούν να συνεχίσουν να αποποιούνται της υποχρέωσής τους να βοηθήσουν ανθρώπους που διαφεύγουν του πολέμου και των διώξεων».  

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.