Ο ΟΗΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΝΑ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΦΩΝΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Το σχέδιο του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης θα μπορούσε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο εάν οι κυβερνήσεις το στηρίξουν με συγκεκριμένες και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon αναμένεται να δημοσιεύσει μία έκθεση στις 9 Μαΐου που θα προτείνει ένα «Παγκόσμια Σύμφωνο κατανομής ευθυνών» για να δημιουργηθεί ένας πιο προβλέψιμος και δίκαιος τρόπος αντίδρασης απέναντι στις αυξημένες προσφυγικές ροές. Στο πλαίσιο του «Παγκόσμιου Σύμφωνου», οι κυβερνήσεις θα κληθούν επίσης να επανεγκαταστήσουν τουλάχιστον το 10% του παγκόσμιου προσφυγικού πληθυσμού (ο οποίος αυτή τη χρονική στιγμή ανέρχεται στα 19.5 εκατομμύρια) κάθε χρόνο.
«Το σχέδιο του ΟΗΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, εάν καταφέρει να παραδώσει ένα σαφές, συντονισμένο σύστημα που θα διασφαλίζει ότι οι πιο εύπορες και ισχυρές χώρες του κόσμου κάνουν ό,τι μπορούν και προστατεύουν συλλογικά τους ανθρώπους που διέφυγαν από πολέμους και διώξεις. Η επιτυχία του ωστόσο θα εξαρτηθεί από τη συναίνεση των κυβερνήσεων σε ένα μόνιμο σύστημα κατανομής της ευθύνης αναφορικά με τη φιλοξενία αλλά και με τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες ενόψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τον Σεπτέμβριο. Η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους γήπεδο» δήλωσε ο Sherif Elsayed-Ali, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για Παγκόσμια Ζητήματα.
Οι ηγέτες του κόσμου δεν μπορούν να συνεχίσουν να παραπαίουν από τη μία κρίση στην άλλη, παζαρεύοντας τα νούμερα και αερολογώντας, ενώ ολόκληρα κομμάτια αυτού του πλανήτη καίγονται, αφήνοντας τις αναπτυσσόμενες χώρες να φιλοξενούν το 86% των προσφύγων
Sherif Elsayed-Ali, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για Παγκόσμια Ζητήματα
«Το αποτέλεσμα είναι το χάος που βλέπουμε ανά τον κόσμο: πρόσφυγες σε ετοιμόρροπες βάρκες, παγιδευμένοι σε φράχτες συνόρων ή στιβαγμένοι σε υπερπλήρη στρατόπεδα, με τις ελπίδες και τα όνειρά τους να μαραζώνουν. Πολύ συχνά, αυτές οι σκηνές απόγνωσης δε γεννιούνται μόνο από τον πόλεμο και την δίωξη αλλά και από κακές, ανάλγητες πολιτικές. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα το οποίο θα καθορίζει με σαφήνεια την ευθύνη της κάθε χώρας προτού η κρίση επιδεινωθεί, θα μπορούσε να διορθώσει τα πράγματα».
Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε επίσης συστάσεις που περιλαμβάνουν πέντε βασικά στοιχεία απαραίτητα για να κάνουν αποτελεσματικό το Παγκόσμιο Σύμφωνο κατανομής ευθυνών.