ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡOΕΔΡΟΥ ERDOĞAN ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Αυγούστου 2016, 11:57Εκτύπωση

Αντιδρώντας στη χθεσινή (2/8) ομιλία του Τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdoğan, στο πλαίσιο της οποίας άσκησε κριτική στα ευρήματα της Διεθνούς Αμνηστίας αναφορικά με τον ξυλοδαρμό και τον βασανισμό κάποιων από τους ανθρώπους που τελούν υπό κράτηση, σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε: 

«Από την πρώτη μέρα, η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένως καταδικάσει την αποτρόπαιη βία που διαπράχθηκε από όσους βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Η οργάνωση έχει καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να οδηγήσει τους πραξικοπηματίες ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Ταυτόχρονα, η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει από τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα όλων όσοι κρατούνται. Η κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους, εκτός και αν υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι έχουν διαπράξει ένα συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα».

Οι σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν επί τόπου καταγραφεί από την ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία είναι ανησυχητικές. Τα εν λόγω ευρήματα βασίζονται σε λεπτομερείς συνεντεύξεις με δικηγόρους, γιατρούς, μέλη των οικογενειών καθώς και έναν αυτόπτη μάρτυρα βασανιστηρίων σε κέντρο κράτησης

Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Ο τεράστιος αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη καταστολή στην Τουρκία είναι συγκλονιστικός. Θα ήταν τραγικό εάν χάνονταν κατακτήσεις, όπως η καταπολέμηση των βασανιστηρίων, που είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων», συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματεάς της Διεθνούς Αμνηστίας, Salil Shetty.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει και έχει συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης και ελπίζουμε ο διάλογος να συνεχιστεί.

Η Διεθνής Αμνηστία είναι μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη οργάνωση. Έχουμε γραφεία και ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, όπου μια ομάδα μας διεξήγαγε έρευνα στο πεδίο για την εν λόγω έκθεση. Η ακριβής και αμερόληπτη έρευνα αποτελεί ένα θεμελιώδες μέρος της δουλειάς μας.

Η οργάνωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της για άμεση πρόσβαση ανεξάρτητων παρατηρητών σε κρατούμενους όλων των κέντρων κράτησης.

Η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει να καταγράφει καταχρήσεις και παραβιάσεις στην Τουρκία, όπως κάνουμε σε όλο τον κόσμο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.