ΣΤΑΜΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2009, 12:00Εκτύπωση

ΕΝΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ

Ανεύθυνες μεταφορές όπλων ανά τον κόσμο καταστρέφουν ζωές καθώς και τα προς το ζην. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο ως συνέπεια προβλεπόμενων, επαναλαμβανόμενων, μοτίβων ένοπλης βίας που υποδαυλίζεται από το φτωχά ρυθμισμένο διεθνές εμπόριο συμβατικών όπλων. Αυτό το εμπόριο τρόμου συντελεί επίσης στο να τραυματίζονται, βιάζονται, εκτοπίζονται, φτωχαίνουν και να στερούνται άλλων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, ατομικά και πολιτικά) εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Μια αποτελεσματική Συνθήκη για το Εμπόριο των Όπλων (ΣΕΟ) θα πρέπει να συμβάλλει στην προστασία των ζωών, των προς το ζην και των δικαιωμάτων. Η Συνθήκη θα πρέπει να προστατεύει τη δυνατότητα των κρατών να πωλούν, αποκτούν και κατέχουν όπλα σύννομα για την ασφάλεια, την επιβολή του νόμου και την αυτοάμυνα τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις καλές πρακτικές. Προκειμένου όμως να διασφαλιστεί η  ληθινή ασφάλεια, θα πρέπει επίσης να απαιτείται από τα κράτη να μην μεταφέρουν όπλα διεθνώς, όπου υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή του δικαίου για τα δικαιώματα του ανθρώπου, των οποίων η προστασία αποτελεί μέρος των υφιστάμενων διεθνών υποχρεώσεων των κρατών.

Μια αποτελεσματική ΣΕΟ θα πρέπει επίσης να εμποδίζει τις διεθνείς μεταφορές όπλων όταν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος να διευκολύνουν πρακτικές ένοπλης βίας συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών επιθέσεων, της βίας με βάση το φύλο, των βίαιων εγκλημάτων και του οργανωμένου εγκλήματος ή όταν θα βλάψουν σοβαρά τον περιορισμό της φτώχειας και την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη.

Δείτε την έκθεση εδώ

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.