©Amnesty International

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ / ΗΠΑ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΕΝΤΑΕΤΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ JULIAN ASSANGE ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Απριλίου 2024, 11:34Εκτύπωση

Σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την κράτηση του Julian Assange στο Μπέλμαρς, μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσο ο ίδιος αγωνίζεται κατά του αιτήματος έκδοσής του από τις αμερικανικές αρχές, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Agnès Callamard δήλωσε:

«Ο Julian Assange τόλμησε να φέρει στο φως αποκαλύψεις για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ΗΠΑ. Είναι απαράδεκτο να του έχουν κλαπεί χρόνια από τη ζωή του. Παραμένει αυθαίρετα κρατούμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο με πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες, που του απαγγέλθηκαν από τις ΗΠΑ επειδή αποκάλυψε τα φερόμενα αδικήματά τους. Οι αμερικανικές αρχές απέτυχαν να διεξαγάγουν πλήρη και διαφανή έρευνα για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου τους. Αντ' αυτού, επέλεξαν να στοχοποιήσουν τον Julian Assange επειδή δημοσίευσε πληροφορίες που διέρρευσαν προς αυτόν, παρότι οι πληροφορίες ήταν δημόσιου ενδιαφέροντος. Η συνεχιζόμενη δίωξη του Julian Assange καθιστά τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ βάσει του διεθνούς δικαίου και τη δηλωμένη δέσμευσή τους για την ελευθερία της έκφρασης μια παρωδία».

Η συνεχιζόμενη δίωξη του Julian Assange καθιστά τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ βάσει του διεθνούς δικαίου και τη δηλωμένη δέσμευσή τους για την ελευθερία της έκφρασης μια παρωδία.

Agnès Callamard, γενική γραμματέας Διεθνούς Αμνηστίας

«Εάν ο Assange εκδοθεί στις ΗΠΑ, κινδυνεύει με σοβαρή κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης απομόνωσης, η οποία παραβιάζει την απαγόρευση των βασανιστηρίων ή άλλων μορφών κακομεταχείρισης. Οι αμφίβολες διπλωματικές διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ σχετικά με τη μεταχείρισή του δεν αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένες, όχι μόνο επειδή δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά και γιατί είναι γεμάτες κενά».

«Ο Assange καταζητείται για δραστηριότητες που είναι θεμελιώδεις για όλες/-ους τις/τους δημοσιογράφους, τις εκδότριες και τους εκδότες, που συχνά λαμβάνουν ευαίσθητες κυβερνητικές πληροφορίες από εξωτερικές πηγές. Το Wikileaks δημοσίευσε στοιχεία για θανάτους αμάχων και για φερόμενα εγκλήματα πολέμου. Το κοινό έχει δικαίωμα να γνωρίζει αν η κυβέρνησή του παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Οι αμερικανικές αρχές ανοίγουν τον δρόμο για ένα καταστροφικό προηγούμενο για την παγκόσμια ελευθερία των μέσων ενημέρωσης αν εκδοθεί ο Assange. Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον του, γεγονός που θα επιτρέψει την άμεση απελευθέρωσή του από τη φυλάκισή του από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον του, γεγονός που θα επιτρέψει την άμεση απελευθέρωσή του από τη φυλάκισή του από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Agnès Callamard

Ιστορικό

Ο Julian Assange αντιμετωπίζει δίωξη στις ΗΠΑ βάσει του νόμου περί κατασκοπείας του 1917, ενός νόμου εν καιρώ πολέμου που δεν είχε ποτέ στόχο το νόμιμο έργο των εκδοτών και των δημοσιογράφων. Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έως και 175 χρόνια φυλάκιση. Για την κατηγορία της κατάχρησης ηλεκτρονικού υπολογιστή, θα μπορούσε να του επιβληθεί μέγιστη ποινή πέντε ετών.

Στις 26 Μαρτίου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου διέκοψε τη συνεδρίαση για να δώσει στις ΗΠΑ την ευκαιρία να καταθέσουν νέες διπλωματικές διαβεβαιώσεις. Το βρετανικό δικαστήριο θα επανεξετάσει την άδεια του Julian Assange να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ στις 20 Μαΐου 2024.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.