©Amnesty Germany/Jarek Godlewski

ΗΝΩΜEΝΟ ΒΑΣIΛΕΙΟ: Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΝ JULIAN ASSANGE ΚΑΙ ΟΛΕΣ/-ΟΥΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ/-ΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Μαρτίου 2024, 13:36Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου να αναβάλει την άδεια του Julian Assange να ασκήσει έφεση για την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Simon Crowther, νομικός σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Η σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αφήνει τον Julian Assange και όλες/-ους τις/τους υπερασπίστριες/-ιστές της ελευθερίας του Τύπου σε αναμονή - αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Οι δικηγόροι των ΗΠΑ έχουν τώρα μια δεύτερη ευκαιρία να δώσουν διπλωματικές διαβεβαιώσεις, τις οποίες το δικαστήριο θα εξετάσει τον Μάιο. Αντί να επιτρέψουν τη συνέχιση αυτής της παρατεταμένης νομικής διαδικασίας, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες κατά του Assange».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει προσηλωμένο στην έκδοση του Assange, παρά τον εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο να υποστεί βασανιστήρια ή άλλης μορφής κακομεταχείριση στις ΗΠΑ. Ενώ οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν διαβεβαιώσει το Ηνωμένο Βασίλειο ότι δεν θα παραβιάσουν τα δικαιώματα του Assange, γνωρίζουμε από προηγούμενες υποθέσεις ότι τέτοιες "εγγυήσεις" είναι βαθιά προβληματικές - και οι διπλωματικές διαβεβαιώσεις μέχρι στιγμής στην υπόθεση Assange είναι γεμάτες κενά».

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει προσηλωμένο στην έκδοση του Assange, παρά τον εξαιρετικά σοβαρό κίνδυνο να υποστεί βασανιστήρια ή άλλης μορφής κακομεταχείριση στις ΗΠΑ.

 

«Δυστυχώς το δικαστήριο απέρριψε ορισμένα από τα επιχειρήματα του Assange, κυρίως ότι η έκδοση ήταν πολιτική. Το δικαστήριο ανέστειλε τη διαδικασία για τους υπόλοιπους λόγους, ώστε οι ΗΠΑ να μπορούν να δώσουν διπλωματικές διαβεβαιώσεις, τις οποίες στη συνέχεια θα επανεξετάσουν».

«Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν την πολιτικά υποκινούμενη δίωξη του Assange, η οποία θέτει τον Assange και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης σε κίνδυνο παγκοσμίως. Προσπαθώντας να τον φυλακίσουν, οι ΗΠΑ στέλνουν ξεκάθαρη προειδοποίηση στις εκδότριες, τους εκδότες και τις/τους δημοσιογράφους παντού ότι και αυτές/-οί μπορούν να στοχοποιηθούν και ότι δεν είναι ασφαλές να λαμβάνουν και να δημοσιεύουν απόρρητο υλικό - ακόμα και αν αυτό είναι προς το δημόσιο συμφέρον».

Ιστορικό

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε την απόφασή του, και τώρα θα διακόψει και θα δώσει στις ΗΠΑ την ευκαιρία να καταθέσουν νέες διπλωματικές διαβεβαιώσεις, μετά από ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Φεβρουαρίου. Το δικαστήριο θα επανεξετάσει την υπόθεση στις 20 Μαΐου.

Η Διεθνής Αμνηστία επανέλαβε τις ανησυχίες της ότι ο Assange αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση έκδοσής του στις ΗΠΑ και προειδοποίησε για ισχυρότατο «ανατριχιαστικό αποτέλεσμα» στην παγκόσμια ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.