Ashraf Amra/Anadolu via Getty Images

ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2023, 11:46Εκτύπωση

Απαντώντας στην είδηση ότι έχει συμφωνηθεί η απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, κυρίως Ισραηλινών γυναικών και παιδιών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά, και μια αρχική τετραήμερη ανθρωπιστική παύση στις μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς και άλλων ένοπλων ομάδων στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε:

«Η είδηση ότι τουλάχιστον 50 όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες και 150 Παλαιστίνιες/-οι κρατούμενες/-οι στις ισραηλινές φυλακές θα απελευθερωθούν θα είναι ευπρόσδεκτη ανακούφιση για όλες/-ους τις/τους εμπλεκόμενες/-ους και τις οικογένειές τους. Αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων δεινών και της αδικίας».

«Ενώ η τρομακτική δοκιμασία που περνούν οι όμηροι θα τελειώσει για όσες/-ους απελευθερώνονται, το τραύμα τους θα είναι μακροχρόνιο. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλες τις ένοπλες ομάδες να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους άλλους αμάχους που συνεχίζουν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα. Η απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την απελευθέρωση των ομήρων. Η ομηρία είναι έγκλημα πολέμου, οι υπεύθυνοι για την απαγωγή και τη στέρηση της ελευθερίας των αμάχων πρέπει να λογοδοτήσουν». 

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλες τις ένοπλες ομάδες να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους άλλους αμάχους που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα. Η απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την απελευθέρωση των ομήρων. Η ομηρία είναι έγκλημα πολέμου, οι υπεύθυνοι για την απαγωγή και τη στέρηση της ελευθερίας των αμάχων πρέπει να λογοδοτήσουν. 

γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Agnès Callamard

«Καλούμε επίσης τις ισραηλινές αρχές να απελευθερώσουν όλους τους Παλαιστίνιους πολίτες που κρατούνται παράνομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κρατούνται χωρίς κατηγορία ή δίκη σε διοικητική κράτηση. Σε αυτούς που αναμένεται να απελευθερωθούν περιλαμβάνονται πολλά παιδιά, το νεότερο ηλικίας 14 ετών, πολλά από τα οποία κρατούνται αλλά δεν έχουν ακόμη καταδικαστεί. Το Ισραήλ πρέπει να τηρήσει την υποχρέωσή του να απελευθερώσει τους αυθαίρετα κρατούμενους Παλαιστίνιους κρατούμενους ανά πάσα στιγμή».

«Τις τελευταίες εβδομάδες η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας έχει επισημάνει ανησυχητική επιδείνωση των συνθηκών για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων των τιμωρητικών βασανιστηρίων και του εξευτελισμού των κρατουμένων, της έξαρσης της χρήσης της διοικητικής κράτησης και της επιβολής καταχρηστικών μέτρων "έκτακτης ανάγκης" στις φυλακές που διευκολύνουν τη σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων. Η αυθαίρετη κράτηση και τα βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση αποτελούν εγκλήματα πολέμου όταν διαπράττονται εναντίον προστατευόμενων προσώπων σε κατεχόμενο έδαφος.

«Η τετραήμερη ανθρωπιστική παύση θα φέρει μια σύντομη ανάπαυλα σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια αμάχους που έχουν υποστεί το κύριο βάρος της ανελέητης καθημερινής επίθεσης του Ισραήλ στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας. Όμως η διακοπή των πολεμικών συγκρούσεων για λίγες ημέρες δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετή για να αντιμετωπίσει τον καταστροφικό πόνο ή να ανακουφίσει την αποτρόπαιη βλάβη των αμάχων».

«Καλούμε όλους τους διαπραγματευτές που συμμετέχουν σε αυτή την πρώτη παύση, τις ισραηλινές αρχές, τη Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες να κάνουν απολύτως ό,τι περνάει από το χέρι τους και την επιρροή τους για να διασφαλίσουν ότι αυτή η ανθρωπιστική παύση θα επεκταθεί σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός. Η ανθρωπιά πρέπει να επικρατήσει. Όχι μόνο ένα μικρό κομμάτι της».

«Μέχρι στιγμής ο ανελέητος βομβαρδισμός του Ισραήλ έχει επιφέρει μαζική αιματοχυσία και πόνο σε εκατομμύρια ανθρώπους και είναι ασύγκριτης έντασης και κλίμακας καταστροφής και πόνου. Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 5.500 παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Πάνω από 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των φρικτών επιθέσεων της Χαμάς και άλλων ένοπλων ομάδων στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η εντατικοποιημένη πολιορκία του Ισραήλ έχει επίσης αποκόψει το νερό, τα τρόφιμα, τις ιατρικές προμήθειες και τα καύσιμα σε έναν λαό που έχει απελπιστική ανάγκη, σε μια σκόπιμη πράξη σκληρότητας η οποία αποσκοπεί στη συλλογική τιμωρία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας».

Μέχρι στιγμής οι ανελέητοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ έχουν επιφέρει μαζική αιματοχυσία και πόνο σε εκατομμύρια ανθρώπους και είναι ασύγκριτοι στην έντασή τους και στην κλίμακα της καταστροφής και του πόνου. Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 5.500 παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.

Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για ουσιαστική και αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός, η οποία θα καλύπτει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και θα είναι επαρκούς διάρκειας για να επιτρέψει την ουσιαστική ανακούφιση των δεινών, μια κατάπαυση που θα βασίζεται στην ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και του προσωπικού ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα, θα επιτρέψει την ανάσυρση, την ταφή και το πένθος των νεκρών, την κατάλληλη φροντίδα και περίθαλψη των τραυματιών, την επισκευή των νοσοκομείων και των κλινικών και την παραλαβή των απαραίτητων υλικών.   

Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει επίσης την έκκλησή της να δοθεί πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας σε ανεξάρτητους παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της Επιτροπής Έρευνας για το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα, του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα Κατεχόμενα, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία, προκειμένου να διεξαγάγουν έρευνες για την κατάσταση στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων αεροπορικών και χερσαίων επιδρομών και άλλων παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλα τα μέρη.  

Η δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με το τι πρέπει να περιλαμβάνει μια κατάπαυση του πυρός είναι εδώ.

Ιστορικό

Κατά τη συμφωνηθείσα διευθέτηση, τουλάχιστον 50 Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά όμηροι θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια τετραήμερης ανθρωπιστικής παύσης των μαχών. Για κάθε 10 επιπλέον ομήρους που απελευθερώνονται, η κατάπαυση του πυρός θα παρατείνεται κατά 1 ημέρα.

Η συμφωνία για τους ομήρους και τους αιχμαλώτους θα μπορούσε δυνητικά να περιλαμβάνει άλλους 50 ομήρους και έως 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους, τα ονόματα των οποίων δημοσιεύτηκαν από το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης.  Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η παύση θα μπορούσε δυνητικά να παραταθεί έως και 10 ημέρες το πολύ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.