Hellenic Coast Guard / Reuters

Η Ε.Ε. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουνίου 2023, 14:59Εκτύπωση

Κοινή δήλωση των ΜΚΟ: Διεθνής Αμνηστία, Danish Refugee Council, HIAS Europe, Human Rights Watch, International Rescue Committee, Médecins sans Frontières / Doctors Without Borders, Missing Children Europe, Oxfam, Save the Children, SOS Children’s Villages International.

Για άλλη μια φορά, δεκάδες ζωές χάθηκαν στα ευρωπαϊκά σύνορα λόγω της αποτυχίας της Ε.Ε. να επιτρέψει σε ανθρώπους που αναζητούν προστασία να φτάσουν με ασφάλεια στην Ευρώπη.

Εκατοντάδες αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί μετά την τελευταία τραγωδία κοντά στις ελληνικές ακτές, με αναφορές ότι μεταξύ των νεκρών είναι πολλές γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν κάτω από το κατάστρωμα του υπερπλήρους αυτού αλιευτικού σκάφους. Οι αρχές αρκετών κρατών-μελών είχαν ενημερωθεί για το σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο πολλές ώρες πριν ανατραπεί, ενώ αεροσκάφος της Frontex βρισκόταν επίσης στο σημείο.

Αυτές οι ανθρώπινες τραγωδίες διαδραματίζονται καθημερινά στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν το πιο θανατηφόρο στην κεντρική Μεσόγειο τα τελευταία έξι χρόνια.

Παρατηρήτριες/-ητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τα Ηνωμένα Έθνη και αμέτρητες/-οι ερευνητικές/-οί δημοσιογράφοι καθώς και μεγάλα μέσα ενημέρωσης έχουν καταγράψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις επαναπροωθήσεις και τις συστηματικές αποτυχίες στην έρευνα και τη διάσωση που έχουν γίνει πλέον η ντε φάκτο πολιτική διαχείρισης της μετανάστευσης της Ε.Ε. Εκατοντάδες εκθέσεις και υποβολές στοιχείων έχουν δημοσιευτεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται απευθείας σε μαρτυρίες αυτοπτών και επιζωσών/-ώντων. Οι οργανώσεις ασκούν αδιάλειπτα συνηγορία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής ώστε να εφαρμόσουν μέτρα για τον τερματισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παράλογων θανάτων στα σύνορα της Ε.Ε.

Αντ' αυτού, ορισμένα κράτη της Ε.Ε. έχουν μειώσει δραστικά την ικανότητα έρευνας και διάσωσης (SAR) στη θάλασσα και έχουν περιορίσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης της κοινωνίας των πολιτών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρασχεθεί άμεση και αποτελεσματική βοήθεια σε μετανάστριες/-άστες που βρίσκονται σε κίνδυνο, παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς υποχρεώσεις έρευνας και διάσωσης.

Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα τα κράτη-μέλη συμφώνησαν σε μια μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης, το οποίο βασίζεται στην αποτροπή και τη συστηματική κράτηση στα σύνορα της Ε.Ε., που πιθανότατα θα δώσει κίνητρα για περισσότερες επαναπροωθήσεις και θανάτους στη θάλασσα, ενώ οι μηχανισμοί παρακολούθησης των συνόρων που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα δεν είναι ούτε ανεξάρτητοι ούτε αποτελεσματικοί. Αυτό μονάχα θα ωθήσει τους ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη βία σε ακόμη πιο επικίνδυνες διαδρομές και θα προκαλέσει περισσότερους μη αναγκαίους θανάτους. Στο μεταξύ, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συνεχίζουν να βασίζονται σε αδιαφανείς συμφωνίες δισεκατομμυρίων με τρίτες χώρες, σε μια προσπάθεια να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους για το άσυλο.

Για πάρα πολλά χρόνια, ακούμε κενά λόγια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που «ανησυχούν», «λυπούνται» και «τους προκαλείται αποτροπιασμός» για την απώλεια ζωών, αλλά δεν αναλαμβάνουν δράση. Αυτή η φορά πρέπει να είναι διαφορετική. Είναι καιρός να προστατέψουμε επιτέλους τη ζωή και τα δικαιώματα των ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.