© Mario Tama/Getty Images

ΗΠΑ: ΤΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΛΛΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Μαΐου 2023, 17:10Εκτύπωση

Με αφορμή την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν για νέα περιφερειακά μέτρα μετανάστευσης με τη λήξη του Τίτλου 42 στις 11 Μαΐου, η Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια Αμερικής της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Για άλλη μια φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν μια λανθασμένη προσέγγιση του τύπου καρότο και μαστίγιο για να ανταποκριθούν στην παγκόσμια προσφυγική κρίση: Από τη μια πλευρά, επεκτείνοντας θετικά την οικογενειακή επανασύνδεση και τις ανθρωπιστικές οδούς προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, και από την άλλη, εξωτερικεύοντας τις υποχρεώσεις προστασίας και τιμωρώντας σκληρά όσες/όσους ασκούν το ανθρώπινο δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στις κυβερνήσεις όλης της Αμερικής ότι η αναζήτηση ασύλου είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ενώ επικροτούμε τις διευρυμένες οδούς για τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια ώστε να μην κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τα σύνορα, αυτό δεν πρέπει να αντισταθμιστεί με την παραίτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη διεθνή υποχρέωσή τους να υποστηρίζουν το δικαίωμα στην αναζήτηση ασύλου». 

«Με την Αμερική να αντιμετωπίζει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό προσφύγισσών/-ων, η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να διπλασιάσουν τον αριθμό των προσφυγισσών/-ύγων που δέχονται από την ευρύτερη περιοχή και να επεκτείνουν τις υπάρχουσες οδούς για την οικογενειακή επανένωση και την αποφυλάκιση με αναστολή είναι σημαντικά βήματα για την παροχή της απαραίτητης προστασίας σε ανθρώπους που χρειάζονται ασφάλεια. Χαιρετίζουμε επίσης τις δεσμεύσεις του Καναδά και της Ισπανίας να αυξήσουν τις διαδρομές από την περιοχή. Ωστόσο, είναι απαράδεκτο αυτές οι διευρυμένες οδοί να συνδυάζονται με σκληρά μέτρα επιβολής που αναμφίβολα θα οδηγήσουν στην άρνηση προστασίας ατόμων και θα τα ωθήσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο, με ιδιαίτερα επιβλαβείς επιπτώσεις στους μαύρους, τους μελαμψούς και τους ιθαγενείς ανθρώπους».
 

Για άλλη μια φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν μια λανθασμένη προσέγγιση του τύπου καρότο και μαστίγιο για να ανταποκριθούν στην παγκόσμια προσφυγική κρίση.

Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια Αμερικής της Διεθνούς Αμνηστίας

«Η απαίτηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να κλείνουν οι άνθρωποι ραντεβού μέσω της εφαρμογής CBP One μοιάζει με μια νέα μορφή μέτρησης, μια πρακτική που έχει αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αναγκάζονται να περιμένουν στο Μεξικό, όπου κινδυνεύουν από σοβαρή βία. Το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ταχείας απομάκρυνσης θα οδηγήσει επίσης σε προσχηματικούς ελέγχους προστασίας που πιθανότατα θα έχουν αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να γυρνούν πίσω στον κίνδυνο, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει αντ' αυτού να επενδύσει σε λύσεις που επιτρέπουν στους ανθρώπους να διεκδικήσουν τις αιτήσεις ασύλου τους σε ασφαλείς κοινότητες, όπου έχουν πραγματική πρόσβαση σε νομικούς συμβούλους και δεν είναι αναγκασμένοι να διεκδικούν τις υποθέσεις ασύλου τους από σκληρές συνοριακές εγκαταστάσεις ή κέντρα κράτησης».

Στο παρελθόν η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει πώς η κυβέρνηση Μπάιντεν απέτυχε να λάβει υπόψη της τον αυξημένο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι μαύρες/-οι αιτούσες/-ντες άσυλο, καθώς συχνά πλήττονται ανισομερώς από τις σκληρές πολιτικές επιβολής της νομοθεσίας και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βίας στο Μεξικό. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να εξετάσει τις συστάσεις που προτείνει η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεση «“Δεν μας αντιμετώπισαν σαν ανθρώπους”: Βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση για λόγους φυλής και μετανάστευσης εις βάρος των Αϊτινών που αναζητούν ασφάλεια στις ΗΠΑ», όπως η πλήρης αποκατάσταση της πρόσβασης στο άσυλο στα σύνορα, ο τερματισμός της εξάρτησης από τη μαζική κράτηση μεταναστριών/-ών, η καθιέρωση του δικαιώματος πρόσβασης σε συνήγορο σε όλες τις διαδικασίες μετανάστευσης, και η αποποινικοποίηση της παράτυπης εισόδου και επανεισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης και της ισότητας για τις/τους Αϊτινές/-ούς και άλλες/-ούς μαύρες/-ους αιτούσες/-ούντες άσυλο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.