©MOSAB SHAWER/AFP via Getty Images

ΙΣΡΑΗΛ/ΚΠΕ: Η HYUNDAI CE ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ MASAFER YATTA

Δημοσιεύθηκε στις 17 Μαρτίου 2023, 12:56Εκτύπωση

Η Hyundai Construction Equipment (Hyundai CE) πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να αποτρέψει την ανάμειξη των προϊόντων της στις κατεδαφίσεις στη Masafer Yatta, δήλωσαν η Διεθνής Αμνηστία και η Democracy for the Arab World Now (DAWN). Οι οργανώσεις έχουν καταγράψει πέντε περιπτώσεις όπου οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν εκσκαφείς που κατασκευάζει η Hyundai CE για να ισοπεδώσουν παλαιστινιακές ιδιοκτησίες στη Masafer Yatta, μια περιοχή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης όπου περίπου 1.150 Παλαιστίνιες/-οι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο βίαιης μεταφοράς. Οι εν λόγω κατεδαφίσεις εκτόπισαν τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιες/-ους, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, και συνιστούν εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με την τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης

Η Διεθνής Αμνηστία έστειλε επιστολή στη Hyundai CE με τα ευρήματά της και της ζήτησε να εξηγήσει ποιες διαδικασίες δέουσας επιμέλειας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε αναλάβει για να αποτρέψει τη χρήση των προϊόντων της από τις ισραηλινές δυνάμεις για τη διάπραξη παραβιάσεων στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ). Η Hyundai CE δήλωσε ότι δεν «εμπλέκεται σε ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες», αλλά δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τη δέουσα επιμέλεια. Επίσης, η εταιρεία δεν αποκρίθηκε στις ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τη χρήση προϊόντων της Hyundai CE από τον ισραηλινό στρατό για τη διενέργεια κατεδαφίσεων στη Masafer Yatta. Η Διεθνής Αμνηστία έγραψε επίσης στην EFCO Ltd (EFCO), τον μοναδικό διανομέα της Hyundai CE στο Ισραήλ, αλλά κατά τη στιγμή αυτής της δημοσίευσης δεν είχε λάβει καμία απάντηση.

Οι Παλαιστίνιες/-οι στη Masafer Yatta ζουν σε μια κατάσταση συνεχούς φόβου - παρακολουθώντας τον ορίζοντα για την άφιξη των ισραηλινών δυνάμεων και των εκσκαφέων, που σημαίνουν το τέλος της ζωής όπως την ξέρουν.

Mark Dummett, επικεφαλής Επιχειρήσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Διεθνή Αμνηστία

«Οι Παλαιστίνιες/-οι στη Masafer Yatta ζουν σε μια κατάσταση συνεχούς φόβου - παρακολουθώντας τον ορίζοντα για την άφιξη των ισραηλινών δυνάμεων και των εκσκαφέων, που σημαίνουν το τέλος της ζωής όπως την ξέρουν. Ορισμένοι κάτοικοι έχουν ήδη δει τον ισραηλινό στρατό να χρησιμοποιεί εκσκαφείς για να κατεδαφίσει τα σπίτια των γειτόνων τους και να ξηλώσει βασικές υποδομές του χωριού, εκσκαφείς που έφεραν το λογότυπο της Hyundai», δήλωσε ο Mark Dummett, επικεφαλής του τμήματος Επιχειρήσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η Hyundai CE πρέπει να δράσει επειγόντως για να τερματίσει την ανάμειξη των προϊόντων της σε εξαναγκαστικές μετακινήσεις και παράνομες κατεδαφίσεις σπιτιών. Αυτές οι παραβιάσεις συμβάλλουν στη διατήρηση του συστήματος απαρτχάιντ του Ισραήλ και αποτελούν εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο: Καμία επιχείρηση δεν πρέπει να συνδέεται με αυτές ή να επωφελείται από αυτές. Καλούμε την Hyundai CE να διακόψει τους δεσμούς της με τον ισραηλινό διανομέα EFCO, μέχρι η EFCO να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα της Hyundai CE δεν χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι η Hyundai CE απέτυχε να εφαρμόσει τη δέουσα επιμέλεια ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στο Ισραήλ. Μια επαρκής αξιολόγηση κινδύνου θα έπρεπε να είχε δείξει ότι υπήρχε πιθανότητα τα προϊόντα της Hyundai CE να χρησιμοποιηθούν τελικά από τις ισραηλινές δυνάμεις για τη διάπραξη παραβιάσεων στο Ισραήλ και τα ΚΠΕ. Η Hyundai CE έχει τώρα την ευθύνη να μετριάσει τη βλάβη με την οποία έχει συνδεθεί. Θα πρέπει να το πράξει αυτό με τη λήψη μέτρων, όπως η αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοσίευση ενός σχεδίου που θα περιγράφει τα μέτρα που θα λάβει για να τερματίσει την ανάμειξη των προϊόντων της σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία και η DAWN καλούν τη Hyundai CE να αναστείλει τη διανομή των προϊόντων της στο Ισραήλ μέσω της EFCO, μέχρι η τελευταία να δεσμευτεί να διεξαγάγει τη δέουσα επιμέλεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μέχρι να διασφαλίσει ότι οι τελικοί χρήστες δεν χρησιμοποιούν τα μηχανήματα της Hyundai CE για παράνομες δραστηριότητες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν σπίτια με εκσκαφείς Hyundai CE

Τον Μάιο του 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την αίτηση των κατοίκων της Masafer Yatta και αποφάσισε ότι η κατεδάφιση εννέα χωριών και μικρών κοινοτήτων μπορεί να προχωρήσει, δίνοντας το πράσινο φως για μία από τις μεγαλύτερες πράξεις εξαναγκαστικής μεταφοράς στα ΚΠΕ από το 1967. Δεκάδες κατεδαφίσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Τον Ιανουάριο του 2023, οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν τους κατοίκους ότι επίκειται η εξαναγκαστική μεταφορά τους.

Η Διεθνής Αμνηστία και η DAWN επαλήθευσαν τη χρήση εκσκαφέων Hyundai CE σε πέντε κατεδαφίσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Masafer Yatta το 2022. Για παράδειγμα, στις 15 Φεβρουαρίου 2022, οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν έναν ερπυστριοφόρο εκσκαφέα Hyundai HX330AL για να κατεδαφίσουν ένα σπίτι και μια δεξαμενή νερού στο χωριό Khallet al-Mayah, εκτοπίζοντας βίαια μια εξαμελή οικογένεια. Τον Ιούλιο του 2022, ένας τροχήλατος εκσκαφέας Hyundai HW210 κι ένας ερπυστριοφόρος εκσκαφέας HX330AL χρησιμοποιήθηκαν σε διαφορετικές περιπτώσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις για την κατεδάφιση δύο σπιτιών στο χωριό Umm Qussa, εκτοπίζοντας με τη βία τουλάχιστον εννέα άτομα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το λογότυπο της Hyundai ήταν ορατό στους εκσκαφείς, μαζί με το διακριτικό της μάρκας EFCO.

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Masafer Yatta, καθώς αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες κατεδαφίσεις των σπιτιών και της κοινότητάς τους από την ισραηλινή κυβέρνηση που κοπό έχει να καθαρίσει την περιοχή αυτή από τον γηγενή πληθυσμό», δήλωσε ο Adam Shapiro, διευθυντής Συνηγορία, Ισραήλ/Παλαιστίνη, DAWN.

Επιχειρήσεις όπως η Hyundai πρέπει να αναλάβουν δράση τώρα για να διασφαλίσουν ότι δεν είναι συνεργοί σε εγκλήματα πολέμου.

Adam Shapiro, διευθυντής Συνηγορία, Ισραήλ/Παλαιστίνη, DAWN

«Επιχειρήσεις όπως η Hyundai πρέπει να αναλάβουν δράση τώρα για να διασφαλίσουν ότι δεν είναι συνεργοί σε εγκλήματα πολέμου και να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην ισραηλινή κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις ότι τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι απλώς λόγια σε μια σελίδα, αλλά έχουν πρακτικές συνέπειες. Η Hyundai CE προειδοποιείται για ένα έγκλημα - μπορεί να αναλάβει αποφασιστική δράση που μπορεί να έχει ευρύτατο αντίκτυπο».

Ευθύνες των επιχειρήσεων

Οι Κατευθυντήριες Αρχές του ΟΗΕ για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις έχουν την ευθύνη να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε δραστηριοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη, την αντιμετώπιση, τον μετριασμό και την αποκατάσταση οποιασδήποτε βλάβης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνδέεται με τις δραστηριότητες, τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, ακόμη και αν δεν εμπλέκονται άμεσα στη διάπραξη των παραβιάσεων. Οι επιχειρήσεις έχουν επίσης την υποχρέωση να διασφαλίζουν ότι οι διανομείς τους πωλούν μόνο σε πελάτες που συμμορφώνονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το καθήκον αυτό ισχύει στην προκειμένη περίπτωση ανεξάρτητα από τις ακριβείς συμβάσεις που συνδέουν τη Hyundai CE, την EFCO και τον ισραηλινό στρατό.

Σε καταστάσεις ένοπλης σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής κατοχής, οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Σύμφωνα με την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης, η εξαναγκαστική μεταφορά αποτελεί έγκλημα πολέμου, όπως και η παράνομη καταστροφή περιουσίας χωρίς στρατιωτική ανάγκη. Οι βίαιες μεταφορές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης και συστηματικής επίθεσης κατά του άμαχου πληθυσμού αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Οι εταιρικοί φορείς που εν γνώσει τους παρέχουν πρακτική βοήθεια η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας μπορούν να θεωρηθούν ποινικά υπεύθυνοι για συνέργεια και υποκίνηση τέτοιων εγκλημάτων.

Οι κατεδαφίσεις στη Masafer Yatta αποτελούν επίσης παραβιάσεις του δικαιώματος σε επαρκές βιοτικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη στέγαση. Ως κατοχική δύναμη στα ΚΠΕ, το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να σέβεται και να προστατεύει αυτά τα δικαιώματα.

Αναπάντητα ερωτήματα

Στις 20 Ιουλίου 2022, η Hyundai CE δημοσίευσε μια σειρά κατευθυντήριων αρχών για τη διαχείριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτό το έγγραφο, η Hyundai CE ισχυρίζεται ότι απορρίπτει κάθε μορφή παραβίασης που συνδέεται με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και δεσμεύεται επίσης να «[λαμβάνει] υπόψη την παραβίαση των δικαιωμάτων των κατοίκων της περιοχής».

Η Διεθνής Αμνηστία έγραψε στη Hyundai CE στις 27 Ιανουαρίου 2023, περιγράφοντας τις ανησυχίες της ότι η εταιρεία έχει παραβιάσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και τις δικές της κατευθυντήριες γραμμές. Στην απάντησή της στις 2 Φεβρουαρίου, η Hyundai CE τόνισε ότι η εταιρεία τηρεί τις ευθύνες της για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογράμμισε τη δέσμευσή της να «προωθεί» τις κατευθυντήριες αρχές του ΟΗΕ, καθώς και ότι δεν εμπλέκεται σε ισραηλινούς εποικισμούς. Ωστόσο, η Hyundai CE δεν ασχολήθηκε με τα ευρήματα της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τη χρήση του εξοπλισμού της στις κατεδαφίσεις της Masafer Yatta.

Σε επιστολή που εστάλη στις 6 Φεβρουαρίου, η Διεθνής Αμνηστία επανέλαβε τα ευρήματα της έρευνάς της και τα ερωτήματά της. Μέχρι την ώρα αυτής της δημοσίευσης, δεν έχει ληφθεί καμία απάντηση.

Στις 21 Φεβρουαρίου, η Διεθνής Αμνηστία έγραψε στην EFCO, κοινοποιώντας τα ευρήματά της και ζητώντας λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας της EFCO για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέχρι την ώρα αυτής της δημοσίευσης, η EFCO δεν έχει απαντήσει.

«Η Hyundai CE πρέπει να μεταφράσει τις δεσμεύσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αποτελεσματική δράση. Η έρευνά μας δείχνει ότι μέχρι στιγμής οι διαδικασίες δέουσας επιμέλειάς της έχουν αποτύχει να αποτρέψουν τη σύνδεση των προϊόντων της με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Hyundai CE πρέπει να βελτιώσει τις διαδικασίες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναστείλει τις σχέσεις της με τον Ισραηλινό διανομέα της μέχρι να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε ο Mark Dummett.

«Εάν προχωρήσει, η μαζική εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Masafer Yatta, θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες πράξεις βίαιης μεταφοράς στα ΚΠΕ από το 1967. Η Hyundai CE δεν πρέπει να παίξει κανέναν ρόλο σε αυτό το φρικτό έγκλημα. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τα κράτη, τις επιχειρήσεις και άλλους φορείς με επιρροή στην ισραηλινή πολιτική να χρησιμοποιήσουν όλα τα πολιτικά και διπλωματικά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να σταματήσουν τις κατεδαφίσεις στη Masafer Yatta και να τερματίσουν τη βίαιη μεταφορά των Παλαιστινίων».

Ιστορικό

Στη δεκαετία του 1980, οι ισραηλινές αρχές χαρακτήρισαν μια μεγάλη περιοχή της Masafer Yatta ως «κλειστή στρατιωτική ζώνη», ισχυριζόμενες ότι χρειάζονταν τη γη για τη διεξαγωγή ασκήσεων εκπαίδευσης. Έκτοτε, παλαιστινιακές οικογένειες που ζουν στην περιοχή εδώ και γενιές αντιμετωπίζουν τη συνεχή απειλή κατεδάφισης και εκτοπισμού, καθώς και επιθέσεις από ισραηλινές ομάδες εποίκων και παρενοχλήσεις από τον ισραηλινό στρατό.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.