©AFP via Getty Images

ΜΙΑΝΜΑΡ: ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η «ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ»

Δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2023, 12:02Εκτύπωση

Ο στρατός της Μιανμάρ συνεχίζει να συλλαμβάνει αυθαίρετα, να βασανίζει και να δολοφονεί ανθρώπους ατιμώρητα δύο χρόνια μετά την έναρξη του πραξικοπήματος, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας σε αυξημένη παγκόσμια δράση και αλληλεγγύη ενόψει της επετείου της 1ης Φεβρουαρίου.

Μετά το πραξικόπημα, σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, 1,5 εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, περισσότεροι από 13.000 εξακολουθούν να κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες, ενώ είναι γνωστό ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν εκτελεστεί και τουλάχιστον 100 έχουν καταδικαστεί σε θάνατο. Επιπλέον, 7,8 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτός σχολείου.

Η επίθεση του στρατού εναντίον οποιουδήποτε θεωρείται ότι αντιτίθεται στην εξουσία του έχει προκαλέσει εκτεταμένο φόβο και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων με τη χρήση αεροπορικών και χερσαίων επιθέσεων με στόχο αμάχους.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο στρατός είναι σε θέση να πραγματοποιεί την πανεθνική του επίθεση κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σοκαριστικά ανεπαρκούς παγκόσμιας αντίδρασης σε αυτή την κρίση, η οποία κινδυνεύει να ξεχαστεί», δήλωσε η Ming Yu Hah, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια Εκστρατειών. «Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί αυτό. Αυτή η επέτειος θα πρέπει να αναδείξει την ανάγκη για επείγουσα παγκόσμια δράση από χώρες σε όλο τον κόσμο και από την Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας για την προστασία του λαού της Μιανμάρ, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την καθημερινή πολιορκία του στρατού».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο στρατός είναι σε θέση να πραγματοποιεί την πανεθνική του επίθεση κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της συγκλονιστικά ανεπαρκούς παγκόσμιας αντίδρασης σε αυτή την κρίση.

Ming Yu Hah, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας

Παρά τους σοβαρούς κινδύνους και τις διώξεις, γενναία άτομα εντός της Μιανμάρ συνέχισαν να πραγματοποιούν ειρηνικές διαμαρτυρίες. Κατά την προετοιμασία της επετείου και ανήμερα η Διεθνής Αμνηστία θα συμμετέχει σε διαμαρτυρίες, ολονυκτίες και εκδηλώσεις σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Μπανγκόκ και της Σεούλ, για να δείξει την αλληλεγγύη της στον λαό της Μιανμάρ.

«Το να υπερασπιστούμε όσες και όσους κινδυνεύουν με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης, βασανιστήρια και θάνατο στη φυλακή επειδή εκφράζουν ειρηνική αμφισβήτηση στη Μιανμάρ δεν είναι μια ασήμαντη χειρονομία», δήλωσε η Ming Yu Hah της Διεθνούς Αμνηστίας. «Η αλληλεγγύη δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική, καθώς μπορεί να ανυψώσει το ηθικό των ανθρώπων και να τους δείξει ότι δεν είναι μόνοι τους στην πιο σκοτεινή τους ώρα».

Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να στέλνουν μηνύματα υποστήριξης.

Το πρόσφατο ιστορικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ ήταν ευπρόσδεκτο, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα από τις κυβερνήσεις του κόσμου, οι οποίες πρέπει επίσης να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στον στρατό για να απελευθερώσει κάθε άτομο που κρατείται αυθαίρετα επειδή άσκησε ειρηνικά τα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παραπέμψει την κατάσταση στη Μιανμάρ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πρέπει επίσης να επιβάλει ένα ολοκληρωμένο παγκόσμιο εμπάργκο όπλων στη Μιανμάρ που να καλύπτει όλα τα όπλα, τα πυρομαχικά, την τεχνολογία διπλής χρήσης και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και τον εξοπλισμό ασφαλείας, την εκπαίδευση και κάθε πρόσθετη μορφή βοήθειας.

Τα κράτη και οι εταιρείες πρέπει επίσης να αναστείλουν την άμεση και έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά, συμπεριλαμβανομένης της διαμετακόμισης, της μεταφόρτωσης και της μεσιτείας αεροπορικών καυσίμων προς τη Μιανμάρ, έως ότου θεσπιστούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί που να διασφαλίζουν ότι τα αεροπορικά καύσιμα δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη διεξαγωγή καταστροφικών αεροπορικών επιδρομών και τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ είναι απαράδεκτη. Οι άνθρωποι στη Μιανμάρ υποφέρουν καθημερινά και δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου. Ενώ πολλές κυβερνήσεις έχουν ακούσει τις εκκλήσεις για δράση, αυτό δεν είναι ακόμη αρκετό για να σταματήσουν οι σοβαρές παραβιάσεις του στρατού. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αφήσει να περάσει άλλη μια μέρα, πόσο μάλλον άλλα δύο χρόνια, προτού λάβει πρόσθετα αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσουν οι θηριωδίες του στρατού».

 

Ιστορικό

Μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου και πιθανών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, στο πλαίσιο της καταστολής της αντιπολίτευσης από τον στρατό σε ολόκληρη τη χώρα.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Διεθνής Αμνηστία ξεκίνησε εκστρατεία με αίτημα την αναστολή της προμήθειας αεροπορικών καυσίμων για να αποτραπεί ο στρατός της Μιανμάρ από τη διεξαγωγή παράνομων αεροπορικών επιδρομών. Η έρευνα εντόπισε επίσης εταιρείες που εμπλέκονται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Όλες οι έρευνές μας, οι δημοσιεύσεις μας στα μέσα ενημέρωσης και οι δημόσιες δηλώσεις είναι διαθέσιμες στη σελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μιανμάρ

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.